До Ковпаківського районного суду м.Суми
Поштова адреса: вул. Першотравнева, 12, м. Суми, 40000
Телефон 0542-27-11-05
Позивач: П. І. П.
Поштова адреса: вул. Курська, б.хх кв.хх
40034 м. Суми
Телефон: 050-ххххххх
Відповідач: УДАI ГУМВС України в Сумськiй областi
поштова адреса: вул.Бiлопiльський шлях, 18/1, м.Суми, 40009
Телефон 0542-67-54-14
Третя особа: інспектор ДПС, прапорщик міліції Пупкін Василь Васильович
АДМІНІСТРАТИВНИЙ ПОЗОВ
про скасування постанови в справі про адміністративне правопорушення серії хх №хххххх від 1.11.2009р.
1 листопада 2009р. о 15:20год. під час руху на автомобілі ВАЗ 21093, державний номер хххххх, по вул. Харківській м. Суми, я був зупинений працівником ДАІ, який невиразно відрекомендувався, на моє прохання пред’явити своє службове посвідчення не відреагував, чим порушив мої права вказані в пункті 2.14 (г) ПДР. Після отримання документів, працівник ДАІ, інспектор ДПС, прапорщик міліції Пупкін Василь Васильович (П. І. П., посаду та звання я прочитав в протоколі пізніше), зажадав щоб я вийшов з автомобіля і прослідував за ним, повідомивши мене, що я порушив п. 11.5 Правил дорожнього руху, керуючи автомобілем в лівій крайній смузі при вільній правій смузі, відповідальність за порушення якого встановлена ч.2 ст. 122 КУпАП України, і з моїми документами пішов до патрульного автомобіля. Коли я підійшов до патрульного автомобіля в 15:23, щоб роз`яснити, що я ніяких правил не порушував, а зайняв ліву смугу для випередження автомобіля, який рухався попереду мене, зі швидкістю приблизно 40 км\год. Випередивши згаданий автомобіль і збираючись перестроїтись в праву смугу, я помітив, що водій автомобіля різко збільшив швидкість. Дистанція для перестроювання, на мою думку, стала замала, тобто небезпечна. Спроба зайняти праву смугу привела б до створення аварійної ситуації і я був вимушений продовжити рух по лівій смузі. Так як на той момент я наблизився до перехрестя, а на перехрестях перестроювання заборонено ПДР, виконання даного маневру призвело б до порушення ПДР і виникнення загрози для мого здоров’я та життя, а також пасажирів, що находилися зі мною в автомобілі, та інших учасників дорожнього руху.
Вислухати мої пояснення інспектор відмовився і протягнув мені протокол про адміністративне правопорушення та сказав, щоб я його підписав, погрожуючи накладенням підвищеного штрафу. Я спробував заперечити, але він навіть слухати не захотів.
Ніяких доказів мого правопорушення інспектор ДПС, прапорщик міліції Пупкін Василь Васильович не надав, чим грубо порушив пункт 1.6. «Розпорядження МВС № 466 від 21.05.2009 “Про організацію роботи підрозділів ДАІ з профілактики правопорушень із застосуванням засобів фото- і кінозйомки, відеозапису» (1.6. Виключити випадки складання відносно водіїв транспортних засобів адміністративних протоколів без доведення їхньої вини чи достатніх доказів допущення ними порушень ПДР (фото-, відеоматеріалів, показів свідків тощо)). Крім того, інспектор не дозволив вписати до протоколу в якості свідка мою дружину П. І. П., яка в той момент знаходилася зі мною в автомобілі і спостерігала що відбувається на дорозі.
При складанні протоколу, мене не було ознайомлено з моїми правами, передбаченими Конституцією та Законами України, і взагалі, не пояснювалося яким чином інспектор зробив висновки про наявність складу правопорушення в моїх діях. Відповідно до положень частини 2, статті 276, КУпАП, та частини 2, п 2.1, наказу МВС «Про затвердження Інструкції з оформлення працівниками ДАІ МВС матеріалів про адміністративні порушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху» № 77 від 26.02.2009р.», справи про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 80,81,121-126,127-129, частинами 1-ю, 2-ю, 3-ю і 4-тої. статті 130 і статтею 139 (коли правопорушення вчинено водієм) КУпАП, можуть також розглядатися за місцем обліку транспортних засобів, або за місцем проживання порушників. Складання інспектором протоколу за 2 хв. позбавило мене можливості не тільки підготувати обґрунтовані письмові заперечення та скористатися своїм правом на правовий захист, але навіть усно висловитися на свій захист. Таким чином я не зміг реалізувати своє право скористатися юридичною допомогою фахівця. Розгляду справи взагалі не було, а мені було вручено постанову серія хх №хххххх і протокол серія №хххххх. Враховуючи викладене:
ПРОШУ:
1.Прийняти цей позов до розгляду.
2.Визнати дії інспектора ДПС, прапорщика міліції, Пупкіна Василя Васильовича незаконними та, скасувати постанову серія хх, №хххххх від 01.11.2009р. по справі про адміністративне правопорушення про накладення на мене штрафу в розмірі 425грн.
3. Закрити провадження по адміністративній справі в зв`язку з відсутністю в моїх діях складу адміністративного правопорушення.
Додаток :
1. Копія протоколу про адміністративне правопорушення
2. Копія постанови про адміністративне правопорушення
3. Копія позовної заяви.
4. Копія посвідчення водія.
«___» ___________ 2009 року Підпис