"Славянское язычество" или же "Родная Вера"

  • Автор теми ALF
  • Дата створення

Gromoslav

New Member
Читай "Удар Русских Богов" :) Смотри видеолекции Велеслава.
 

Gromoslav

New Member
Читай книги Доброслава, да и Велеслава тоже.
Пиши ЛС, посоветую из прочитанного мною.
 

mi][a

Человеку нужен человек
Останнє редагування:

mi][a

Человеку нужен человек
Це схоже на підбірку літератури до дисертації, мені все це і за кілька років не перечитати, можна вже якусь узагальнену літературу?
То что советовал nazar_ukr несколько страниц назад:
Слов’янські вірування. Писемні джерела до вивчення курсу "Релігієзнавство" для студентів гуманітарного факультету денної форми навчання. Укладач В. О. Артюх. Суми, 2009
 

Yurij

observer
Интересуюсь мировоззрением, укладом жизни,обрядами, рунами, верованиями язычников. Информацию на эту тему кое-какую нахожу, но хочу узнать больше. Например вот, любопытно узнать состав "разрыв-травы", а вообще интересен общественный уклад язычников...считаю его более приемлемым для нашей жизни, так как это уклад природный и естественный.
Но хотелось бы больше конкретной информации...
Могу посоветовать:

В.В. Седов "Славяне в раннем средневековье"
М. Семенова "Мы-Славяне"
Б.А. Рыбаков "Язычество древних славян"
 

nazar_ukr

Member
mi][a писав:
То что советовал nazar_ukr несколько страниц назад:
Слов’янські вірування. Писемні джерела до вивчення курсу "Релігієзнавство" для студентів гуманітарного факультету денної форми навчання. Укладач В. О. Артюх. Суми, 2009

Правильно, звідтіля я її і взяв. Тому що мені, здається , що лише після студіювання такої літератури можна розпочинати серйозну розмову про рідновірство. А не "Удар русских богов", Хиневича чи Асова.
 

nazar_ukr

Member
Artifagus писав:
И чтоб не стать жертвой провокаторов, которые сводят лбами славян-родноверов, предлагаю не рассматривать славянское язычество и традицию древних русичей целостно, а хотябы косвенно ознакомиться с местными особенностями традиций того или иного славянского племени.

Непогано було б. Але на жаль це майже неможливо: для такої деталізації дуже мало інформації. Та й хто сказав, що, наприклад, між древлянами й полянами на рівні культу чи пантеону така різниця повинна була бути.
 

nazar_ukr

Member
Різниця між "нравами" справді описується, а ось специфіка релігійних вірувань сіверян чи древлян - ні. Джерел по слов'янських віруваннях насправді дуже небагато. Реальніші уявлення ми можемо мати про ці вірування, коли візьмемо більші за племінні утворення групи слов'ян. Мова йде про західних, південних та східних слов'ян. Найдетальніші писемні свідчення до нас дійшли про релігію білтійських слов'ян - лютичів, бодричів та поморян. Менше відомостей про вірування східних слов'ян. І врешті, до нас не дійшло ніяких прямих свідчень про специфіку релігії південних слов'ян. Що ж до поляків, то перші писемні свідчення (та й ті переважно вигадані) ми зустрічаємо в Яна Длугоша (близько 1480 року), а про язичницькі забобони у чехів (без згадування імен богів) написав хроніст Козьма Празький через більше, ніж 200 років після прийняття чехами християнства.
Та крім локальних слов'янських богів потрібно говорити й про загальнослов'янських. До таких можна віднести Перуна, можливо - Даждьбога, Велеса, Сварога.
 
Зверху