Альтернатива олігархічній системі

creatorsociety

New Member
Після революції найбільш актуальне питання - в якому напрямку має розвиватися Україна. І в цьому контексті виникає інше питання - що робити з кланово-олігархічною системою економіки.

У світі є приклад економічної моделі, яка розглядається як альтернатива капіталізму та олігархії, однак в Україні мало відома. Це робітничі кооперативи, де робітники є водночас співвласниками, а не лише найнятими робітниками. Найяскравіший приклад – корпорація Мондрагон в Іспанії.

Кооперативна корпорація Мондрагон - одна з провідних підприємницьких груп Іспанії. 289 компаній і кооперативів. Понад 80 тис. робітників. Понад 14 млрд. євро сукупного доходу. Представництва в 41 країні. Продажі більш ніж у 150 країнах. 15 технологічних центрів.

Корпорація Мондрагон, зокрема, здійснює виробництво обладнання для компаній Siemens, General Electric, Європейської космічної програми та НАСА.
You must be registered for see medias

Офіційний сайт корпорації Мондрагон (російськомовна версія)

Відрізок із документального фільму Майкла Мура «Капіталізм: історія любові»:

You must be registered for see medias

За офіційною статистикою Міністерства економічного розвитку, інновацій та експорту Квебека (2008) життєздатність кооперативів більш, ніж у 2 рази, вище життєздатності звичайних приватних підприємств.

У цій темі пропоную обговорити перспективи розвитку подібної моделі в Україні, і на скільки вона може бути альтернативою кланово-олігархічній системі.
 
Зверху