Злочини росії проти України та українців?

rfvgy

Ukrainian
Савченко продовжили арешт до квітня 2016 року. Вона оголосила голодування і звернулася до Путіна
You must be registered for see images


You must be registered for see images



Донецький міський суд (Ростовська область) продовжив термін утримання під вартою української льотчиці Надії Савченко, обвинуваченої у причетності до загибелі російських журналістів, до 16 квітня наступного року, повідомив у своєму мікроблозі в її адвокат Микола Полозов.

"Суд задовольнив клопотання прокурорів про продовження строку тримання під вартою Надії Савченко до 16 квітня 2016 р.", - написав Полозов.

Як повідомлялося, сторона звинувачення в четвер, 17 грудня, заявила клопотання про продовження терміну ув'язнення Савченко.

У свою чергу Надія Савченко оголосила про початок голодовки із завтрашнього дня і до кінця судового процесу над нею. Про це в написали російські адвокати льотчиці Микола Полозов і Марк Фейгін.

"Надія Савченко оголосила голодовку до кінця суду. Після винесення вироку вона оголосить суху голодовку. Її вимога – звільнення", - написав Полозов.

Також адвокати опублікували фото, на якому Савченко в залі суду одягнена у футболку з питанням до президента РФ Володимира Путіна:

"Коли ви відпустите українців, яких викрали й незаконно тримаєте у російських в‘язницях?". (Путін сьогодні дає щорічну велику прес-конференцію – ред.).

Фейгін закликав журналістів, які акредитувалися на прес-конференцію Путіна, поставити йому запитання про Савченко на російських військових.

22 вересня Донецький міський суд Ростовської області Росії розглядати по суті справу Савченко. Справу розглядає з трьох суддів. Савченко до 25 років позбавлення волі.

29 вересня Савченко покази в суді і повідомила, що в день обстрілу російських журналістів забирала поранених з українських блокпостів.

1 жовтня у Міністерстві юстиції РФ заявили про можливість розгляду питання Савченко до України після винесення їй вироку. При цьому у російському відомстві заявили, що питання можливої видачі Савченко Україні після винесення неї вироку може обговорюватися за обов`язкової умови визнання Україною рішення російського суду, а також гарантій покарання засудженої на батьківщині.

Міністр юстиції України Павло Петренко розцінив цю заяву, як свідчення вже заготовленого обвинувального вироку, але пообіцяв, що українська влада все, щоб повернути Савченко в Україну.

 

arnisumy

Well-Known Member
Російська експертиза оголосила історичні висновки у справі Савченко
12:41, сьогодні
You must be registered for see images

Надія Савченко

У Донецькому суді в Ростовській області оголосили результати експертизи, згідно з якими українську льотчицю Надію Савченко захопили в полон до артобстрілу та загибелі журналістів Корнелюка і Волошина.

Про це стало відомо з результатів експертизи наукового співробітника астрономічного інституту МДУ Ольги Возякової, пише у Twitter адвокат Савченко Ілля Новіков.


Допитати Возякову як експерта попросив адвокат Савченко Ілля Новіков. Возякова провела експертизу відео 17 червня 2014 року, коли українську льотчицю взяли в полон та визначила час подій.

Нагадаємо, Надії Савченко продовжили термін утримання під вартою до 16 квітня наступного року. Українка оголосила про .
 

rfvgy

Ukrainian
Савченко впізнала в одному зі своїх викрадачів "праву руку" помічника Путіна
01.02.2016 | 16:23


Українська льотчиця і народний депутат Надія Савченко впізнала в одному зі своїх викрадачів Павла Карпова, який є помічником Владислава Суркова, який у свою чергу є помічником президента Росії.
You must be registered for see images

Савченко упізнала людину яка вивозила її до Росії / facebook.com/Batkivshchyna

Про це вона заявила під час суду, пише її адвокат Микола Полозов. Надія Савченко упізнала Павла Карпова у водії, який був за кермом автомобіля "Нива". На ньому її 23 червня вивозили до Росії. З цим водієм спілкувався один з лідерів бойовиків "ЛНР" Ігор Плотницький, який передав документи та телефон Надії Савченко Павлу Карпову.


Українську льотчицю здивувало, що Плотницький розмовляв з водієм як з головним. "Помічник В. Ю. Суркова, колишній співробітник адміністрації президента РФ Павло Миколайович Карпов - один з ", - пише Микола Полозов.

Він також зазначив, що захист має інформацію, що 18 червня - на наступний день після взяття Надії Савченко в полон - Павло Карпов говорив по телефону з Болотовим про українку як про "жінку-снайпера".

Суд долучив фотографію Павла Карпова до справи.

Детальніше читайте на УНІАН:
 

Йозеф

Active Member
Савченко впізнала в одному зі своїх викрадачів "праву руку" помічника Путіна
...совсем баба с голодухи плоха стала... так, глядишь, очередной закон напишет, по которому не только Зварыч с Лозинским выйдут, а и счеты Януковича с Азаровым разблокируют.
 

rfvgy

Ukrainian
Заручники Кремля: не лише Савченко і Сенцов
За долею льотчиці Савченко та режисера Сенцова, які опинилися за ґратами у Росії, уважно стежать і в Україні, і за кордоном. Тим часом поза увагою залишилися ще два десятки українських "заручників Кремля".


За політичними мотивами, кажуть правозахисники, у Росії за ґратами перебувають більше двох десятків українців

Якщо імена української льотчиці Надії Савченко чи режисера Олега Сенцова, які майже два роки перебувають за ґратами в Росії, добре відомі як українцям, так і західним дипломатам і політикам, то ім’я селянина Сергія Литвинова чи підприємця Валентина Виговського мало хто знає навіть в Україні. Всі ці люди входять у так званий "список заручників Кремля", який склали українські правозахисники та дипломати. Нині у списку офіційно значаться 11 українських громадян, незаконно засуджених та утримуваних на території Російської Федерації, повідомили DW у міністерстві закордонних справ України (МЗС).

Список правозахисників довший. "У нашому списку 21 українець. З них тринадцятеро людей незаконно утримують на території Росії, і восьмеро українських громадян незаконно утримуються на території Криму. Точного списку немає. Це лише ті справи, які ми відслідкували", - розповіла DW керівник Центру громадянських свобод та ініціативи "Євромайдан SOS" Олександра Матвійчук, яка майже два роки тому разом з іншими правозахисними організаціями започаткувала правозахисну адвокаційну кампанію LetMyPeopleGo з допомоги українцям затриманим у Росії та Криму.

Репресії у Криму

Правозахисниця пояснює, що їхній список відрізняється від списку дипломатів через те, що Україна визнає Крим окупованою українською територією, а там МЗС не може мати свої консульства на цій території і відповідно не має інформації про долю затриманих кримчан. Зокрема, мало інформації про те, що відбувається з блогером Юрієм Ільченком, якого затримали у липні 2015 року у Севастополі "за підозрою в екстремізмі". Його звинуватили в тому, що в своєму блозі він різко висловився про російську окупацію Криму.

Здебільшого на кримському півострові російська влада переслідує кримських татар, наголошує Матвійчук. Вона наводить приклади фермера Алі Асанова, заступника голови Меджелісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, оператора телеканалу ATR Ескендера Небієва. Їх звинувачують в тому, що вони брали участь у проукраїнських мітингах в Криму. Також у списку правозахисників є кримські татари, яких російська влада переслідує через релігійні переконання. "Як захищати цих українців - питання не вирішене, адже на територію Криму мандат МЗС не поширюється. Цим має займатися прокуратура Криму, яка знаходиться в Києві. Тож збирати докази проблематично", - визнає Олександра Матвійчук.

"Абсурдні справи"

Багато вихідців з Криму є і серед українців, які зараз ув’язнені в Росії. Влітку минулого року закінчився суд у так званій справі "кримських терористів". Українського режисера Олега Сенцова засудили на 20 років, на 10 років ув'язнили кримського активіста Олександра Кольченка, фотографу Геннадію Афанасьєву та викладачу історії Олексію Чирнію дали сім років лише за те, що вони начебто намагалися підпалити двері офісу "російської громади Криму" і вікна офісу партії "Єдина Росія" в Криму. Зараз їх етапували до російських колоній.


Олександр Костенко сидить за те, що "кинув каміння у беркутівця на Майдані"

Ще одного кримчанина Олександра Костенка також засудив російський суд і відправив відбувати покарання до Кіровської області через те, що під час Євромайдану у Києві він кинув каміння в колишнього "Беркутівця". "Це ж абсурд. В Росії одного українця судять за те, що він начеб то скривдив іншого українця на території України", - вказує правозахисниця. Українську льотчицю Надією Савченко, яку викрали з України і перевезли на територію Росії бойовики так званої "ЛНР", тепер судять в Росії за начеб то вбивство російського журналіста. Під слідством і викладач історії Станіслав Клих та член УНА-УНСО Микола Карпюк, яких обвинувачують у вбивствах російських військовослужбовців під час першої чеченської війни в середині 90-х років минулого століття.


Підприємця Валентина Виговського у Росії звинувачують у "шпигунстві"

Звинувачення у шпигунстві

Окрім цього, з початку російсько-українського конфлікту відразу кілька українців в Росії стали жертвами кримінального переслідування за сумнівними звинуваченнями в шпигунстві. Зокрема, двоє громадян України - підприємець Валентин Виговськоий та 73-річний колишній керівник полтавського заводу "Прапор" Юрій Солоченко - були затримані під час приватних поїздок в Росію і звинувачені в "шпигунстві на користь України".

Сергій Литвинов з села Комишне в Луганській області, який не має навіть закінченої середньої освіти, також став жертвою російського репресивного апарату, зауважують правозахисники. Влітку 2014 року через бойові дії поблизу Луганська чоловік не зміг потрапити до обласної лікарні і вирішив отримати медичну допомогу у найближчому медзакладі Ростовської області, де був затриманий російськими правоохоронцями. Пізніше Слідчий комітет РФ порушив проти нього кримінальну справу "про геноцид російськомовного населення на південному сході України".

Надія на увагу і тиск

"Справи проти усіх незаконно утримуваних у Російській Федерації громадян України є політично вмотивовані і побудовані на основі сфабрикованих обвинувачень", - зазначили у прес-службі МЗС на офіційний запит DW, коментуючи спільність всіх цих справ. З цим погоджуються і правозахисники. "Всі люди дуже різні. Їх об’єднує лише одне - вони всі українці. Їхні долі використовуються Росією для формування образу українця як ворога", - каже Олександра Матвійчук.


Юрію Яценку пощастило: він вже повернутися додому

В тому, що ув’язнених українців Росія використовує для залякування своїх громадян переконаний і Юрій Яценко. Йому вдалося повернутися в Україну з Росії після затримання за обвинуваченнями, які вона називає сфабрикованими. В 2014 році він зі своїм другом поїхав на заробітки до російського містечка Обоянь Курської області і був затриманий за звинуваченнями "у приналежності до Правого сектора". Яценко заявляє, що їх з другом били, примушуючи зізнатись в ефірі російського телебачення "в участі в антиросійській діяльності" та публічно відмовитися від українського громадянства. "Росія створює інформаційне тло, призначаючи українців диверсантами, терористами, шпигунами, ворогами,аби виправдати гібридну війну з Україною", - сказав DW Юрій Яценко.

Аби отримати можливість зробити телефонний дзвінок додому та повідомити про своє ув’язнення Юрію довелося порізати собі живіт та вени. "Боротися з цією російською тоталітарною системою можна тільки розголосом і міжнародним тиском. Вони дуже бояться уваги до в’язнів", - наголошує Юрій Яценко. Саме завдяки цьому його адвокату вдалося домогтись вироку з невеликим терміном ув’язнення, який був зарахований, як час проведений ним у російському СІЗО.

"Правового вирішення немає"

Після свого звільнення Юрій вирішив допомагати таким як він. Нині він їздить світом і розповідає про українських "заручників Кремля", зокрема, у штаб-квартирах міжнародних організацій та на зустрічах з дипломатами. Підтримує такі інформаційні кампанії й ініціатива Let My People Go. "Ми хочемо домогтися, аби кожна офіційна чи неофіційна зустріч з Росією у світі починалась з запитання до російських представників про українських політичних в’язнів", - каже Олександра Матвійчук. Активістка переконана, що правового вирішення справ ув’язнених в Росії українців не існує. "Ці справи суто політичні і вони вирішуються політичним шляхом", - акцентує правозахисниця.

 

rfvgy

Ukrainian
Активісти починають міжнародну кампанію за звільнення полонених на Донбасі

Українські правозахисники перед зустріччю міністрів закордонних справ "нормандської четвірки" проголосили початок кампанії за звільнення полонених та заручників на окупованій території Донбасу.


Обмін полоненими (архівне фото)

Домогтися від переговорників "норманської четвірки" підтримки безумовного та негайного звільнення полонених на окупованому Донбасі військових та цивільних осіб - така мета інформаційної акції, що її проголосили з 12 лютого активісти громадянської ініціативи "Євромайдан SOS". Як пояснила координаторка ініціативи Олександра Матвійчук, звільнення військовополонених та цивільних заручників є шостим пунктом підписаних рік тому мінських угод.

"Це означає, що вже 11 місяців бранці бойовиків самопроголошених Донецької та Луганської народних республік мали би вже бути на свободі. Проте перешкоди цьому чинить Росія та підконтрольні їй бойовики, які висувають щораз нові передумови та додаткові вимоги", - сказала Матвійчук.

Достукатися до Заходу

Акція українських правозахисників під назвою "Полонені на Донбасі можуть не дожити до наступних переговорів" розпочинається 12 лютого, коли виповнюється рік з моменту підписання доповнених мінських угод ("Мінськ-2"). Як пояснила редакторка інформаційної платформи "Euromaidan press" Аля Шандра, в межах акції планується організувати розповсюдження інформації про долю полонених у самопроголошених "ДНР/ЛНР", фотографії нелюдських умов їхнього утримання, зроблені на звільнених від бойовиків територіях, історії в'язнів, яким пощастило пережити катування і вийти на волю.

Однією з форм кампанії має стати розповсюдження інформації через мережу Facebook. "На 12 лютого ми готуємо твіттер-шторм з хеш-тегом #FreeDonbasHostages, щоби залучити до нього людей не лише з України, а й з Німеччини та з цілого світу. Найскладнішим завданням є винесення інформації за межі українського інформаційного простору", - сказала Шандра.


Правозахисники заявляють про жахливі умови утримання заручників у захопленій бойовиками будівлі СБУ у Донецьку

Нелюдське поводження й сваволя

Своїх в'язнів бойовики часто утримують в одиночних камерах. Полонені місяцями не бачать світла, не мають доступу до свіжого повітря, вони мають напівголодний раціон з неякісних харчів, зазначила представниця громадської організації "Блакитний птах" Анна Мокроусова. Вона сама побувала в ув'язненні на Донбасі і засвідчила, що майже всі потерпілі піддаються фізичним та психологічним тортурам. "Документально підтверджене ув'язнення 140 людей. Але в кожного з них є рідині і близькі, що робить кількість потерпілих значно більшою. Насправді ж полонених набагато більше, бо більшість з них навіть не може повідомити зовнішньому світу про свою долю", - сказала Мокроусова.

Один з тих, кому пощастило вийти на волю з полону бойовиків, луганчанин Олександр Грищенко розповів на прес-конференції, що його затримали за зберігання фото з київського Майдану та проукраїнських мітингів в Луганську. За словами чоловіка, впродовж місяців він піддавався щоденним побиттям, катуванням електрошокером, зашморгом, хірургічними інструментами та заливанням в організм якихось хімічних розчинів. Він заявляє, що був свідком того, як бойовики примушували в'язнів до рабської праці, ґвалтували затриманих жінок.

Відома лише "вершина айсбергу"

Правозахисниця Олександра Матвійчук наголосила, що під час інформаційної кампанії вона та її колеги хочуть бути почутими громадськістю та політиками Німеччини, Франції й інших країн ЄС. А надто - учасниками зустрічі міністрів закордонних справ країн "нормандської четвірки", що незабаром має відбутися в Мюнхені.

Правозахисниця заявила, що на окупованих територіях щодня викрадають цивільних осіб і що громадськості відома лише "верхівка айсбергу беззаконня", що там коїться. "Якщо західні політики декларують відданість демократичним цінностям, цінності людського життя, їм слід пояснити своїм виборцям, чому вони не докладають надзусиль, щоби врятувати полонених на Донбасі, які можуть просто не дожити до наступних переговорів", - сказала Матвійчук.

 

rfvgy

Ukrainian
Amnesty International констатують погіршення ситуації з дотриманням прав людини в Росії й окупованому Криму
You must be registered for see images


You must be registered for see images


Amnesty International констатують погіршення ситуації з дотриманням прав і свобод людини в Росії і, як наслідок, в окупованому нею Криму. Про це йдеться в доповіді генерального секретаря німецької секції Amnesty InternationalСельмін Каліскан, пише .

У 2015 році експерти AI зареєстрували застосування тортур у 122 державах, в 57 - у в'язниці опинялися інакодумці або люди, які брали участь у мирних антиурядових виступах, як мінімум 157 правозахисників були вбиті або загинули в ув'язненні. Уряди двох третин з 160 країн, перерахованих у доповіді, вживали заходів щодо обмеження свободи слова і друку. З-поміж них - і Росія.

"Державні інстанції панують над пресою, радіо і телебаченням і розширюють контроль над інтернетом, - йдеться в розділі доповіді, присвяченому Росії. - Все більше громадян позбавляють свободи і звинувачують у тому, що вони критикують офіційну політику або поширюють відомості, які через розпливчасті формулювання законів про безпеку кваліфікуються як екстремістські".

Правозахисники констатують, що торік у Росії ситуація зі свободою слова і друку продовжувала погіршуватися внаслідок посилення "прямого державного контролю і самоцензури" ЗМІ.

AI реєструє також порушення прав людини в Криму, який, як і раніше, вважає територією України, а російську владу на півострові називає тільки "фактичною".

"У Криму тепер застосовуються російські закони, і це означає, що і там під загрозою права і свободи людини, - заявила в інтерв'ю експерт AI по країнах Європи і Центральної Азії Марі Лукас. - Особливо сильної дискримінації зазнають кримські татари, збори яких постійно розпускають, а на представників кримськотатарського Меджлісу заводять політично вмотивовані кримінальні справи".

Зазначимо, Європейський парламент 4 лютого 2016 року ухвалив чергову резолюцію щодо Криму, в якій закликав Росію розпочати переговори з Україною та іншими сторонами з питання деокупації Криму. У своїй резолюції Європарламент засудив "безпрецедентний рівень з боку російської і так званої кримської влади щодо населення Криму, зокрема кримських татар.

 

rfvgy

Ukrainian
ЄС вимагає негайно звільнити Надію, депутати Європарламенту ініціюють "список Савченко"
You must be registered for see images


You must be registered for see images





Євросоюз вимагає від путінського режиму негайного звільнення Надії Савченко. У разі продовження свавілля з боку Кремля в Європарламенті вимагають введення подальших політичних та економічних санкцій проти Росії.

На цьому наголошується у поширеній у понеділок, 7 березня, заяві Європейської служби зовнішньої діяльності, опублікованому в .

"Повідомлення про сухе голодування Надії Савченко викликають надзвичайну стурбованість. Європейський Союз продовжує закликати до негайного звільнення Надії Савченко", - заявили в ЄС.

У заяві також наголошується, що Росія несе відповідальність за стан здоров'я і дотримання прав людини осіб, яких вона ув'язнила.

Крім того, депутат Європарламенту Петрас Ауштревічус разом з колегами буде просити верховну представницю Євросоюзу із зовнішньої та безпекової політики Федерику Могерініініціювати "список Савченко".

Про створення цього списку за зразком "списку Магнітського" (список причетних до смерті юриста Сергія Магнітського російських чиновників, на яких в США накладені санкції - ред.) він заявив в інтерв'ю .

"У Європарламенті неодноразово піднімалося питання створення "списку Надії Савченко". Я думаю, ми дійшли до тієї межі, коли повинні щось зробити. Я буду говорити з моїми колегами. Принаймні, ми знову напишемо листа верховній представниці Євросоюзу із зовнішньої і політики безпеки Федеріці Могеріні, в якому попросимо ініціювати "список Савченко". Це може статися вже завтра", - заявив він.

За словами Ауштревічуса, депутати Європарламенту "демонструють солідарність з надією Савченко і негативне ставлення до російської влади, яка принижує і піддає тортурам Надію".

Він також запросив усіх приєднуватися до петиції, яка закликає до звільнення Надії Савченко.

до світових лідерів.

"Звертаюся до світових лідерів – врятуйте мою дитину. Допоможіть мені, мамі, якій уже 78 років. Я забула, що таке сон, переживаю за свою дитину. Допоможіть їй вийти з цієї тюрми. Вона 3 березня оголосила сухе голодування, а це значить, що через 5-6 днів їй загрожує закінчення життя. Прошу вас виручити її з тюрми, прикладіть усі сили", - йдеться у зверненні.

До цього кореспондент Ірина Стороженко написала на своїй сторінці у про емоційний стан Марії Савченко: "Мама Наді. Вже годину не можемо записати. Як повітря хапає новини про неї. Плаче. Новин немає".

Нагадаємо, після того, як суддя не дав Савченко сказати і на 9 березня, Надія оголосила і заявила що буде чинити опір втручанню лікарів, крім українських або зарубіжних.

Адвокат Фейгін проведення міжнародної акції в підтримку Савченко в день суду 9 березня.

6-7 березня в Києві, Харкові, Одесі, Житомирі та інших містах Украни почалися на підтримку льотчиці. Акцію активісти і українська діаспора в Німеччині, Бельгії, Естонії, Чехії та інших країнах світу.

Російський омбудсмен Елла Памфілова 6 березня заявила про Надії Савченко.

Сьогодні, 7 березня, Україна до країн ЄС і США з проханням посилити тиск на Росію для звільнення льотчиці Надії Савченко.

Українські консули Олександр Ковтун і Віталій Москаленко з української льотчицею в СІЗО-3 Новочеркаська Ростовської області. Генконсул підкреслив, що Надія має твердий намір тримати сухе голодування, поки її не повернуть в Україну.

 

I{eI{C

Well-Known Member
У одного мене питання - чому не прересажають просепарських прошмандовок, які мають офіси у Кієві, приймають там "журнаблдядів" з Лох-ньюс и Прашка-туди? Я думаю на парочку таких можна б було її обміняти. Вседно наших журналістів в Рашці нема, і у відповідь вони цього не зроблять. Я б взагалі тільки по спецвізап пускав тих виродків. А поліцейським дав ЦУ - бачеш падлюку - требуй дозвіл, в разі пред"явленя і хочам б натяку на всякі там постановочні "насілованія бабок" прикладом у *бало і у кутузку.
 
Зверху