Єгор був у полоні більше місяця.
You must be registered for see links
його інтерв'ю після звільнення.
РОСІЙСЬКІ СОЛДАТИ СТАВИЛИСЯ НОРМАЛЬНО: годували, цигарки давали. Розмовляли про літературу й мистецтво, про життя.
ЗА ТРИ ДНІ МЕНЕ ПЕРЕДАЛИ ОПОЛЧЕННЮ. Почалися знущання. Били, вимагали, щоб говорив їм усяку кісельовщину. Пошкодував, що не дивився його програм. Хотіли почути, що Коломойському Ізраїль передав машину, щоб органи виймати з людей. Що наші бійці поранених закопують. Маячню всяку. Записали мене на відео. Сиджу з мордою синього кольору – одне око посередині, другого взагалі не видно, обличчя в крові. Зрозуміло, які можуть бути свідчення.
ОДНА ТУША, РОСІЯНИН КОВАЛЬОВ, теж якусь херню мене питав. Його кілограмів 200 проти моїх 53. Я на стільці сидів, він із розмаху бив долонею – я летів із того стільчика в стінку. Один раз прикладом у потилицю отримав. Били гранатами, ножами, відбійним молотком, сокирою.
ПІЗНІШЕ, КОЛИ ЛЕЖАВ У ГАРАЖІ, ПРИЇХАЛИ ВНОЧІ ЗЛІ. Їм не вдалася атака на українські війська, вирішили відігратися. Забігли з бітами. Я трохи протупив спросоння. Замість того, щоб передпліччям прийняти удар, зустрів біту кулаком. По передпліччю разів шість ударили, поки зламали нижню променеву кістку. Я її сам вправив. Не казав, що зламана.
КІСТКА НА ДОЛОНІ ЗМІСТИЛАСЯ. Її перебинтували, бо лопнула шкіра, і кров капала на папір, коли я писав.
ДАЛИ ТЕЛЕФОН: ДЗВОНИ. Тільки заговорив із дружиною – почали бити, щоб рідні чули. Сокирою погрожували відрубати руку. Я відсмикнув. Обухом ударили по підйому стопи. Підводили до викопаної ями, стріляли під ноги й над головою. Думав підійти під кулі. Стримало, що мама одна лишається. Вирішив: треба виживати. Врешті я розумів, куди їду. Там усі були готові до загибелі.
ЗА ДЕНЬ ДО ЗВІЛЬНЕННЯ ПОВЕЛИ МЕНЕ ДО БЄСА – Ігоря Безлера. У нього ще двоє сиділи. Почалися наїзди, втирання, що України не існує, що її придумав Ленін, а землі дали Андропов із Хрущовим. Потім Безлер прийшов до мене сам. Розказував про себе. Сміявся: "Зорян Шкіряк переконував, що я готую замах на Авакова. Та я, – каже, – Гелетея, Авакова і Ляшка берегтиму, пилинки з них здуватиму. Бо замість них можуть поставити розумних". Ми розмовляли хвилин 5. Йому подзвонили, що їхні позиції обстрілюють. "Знаю таких чуваків, – каже. – Люблять заїхати "Градами" в центр Донецька, зробити кілька залпів по українських військах і втекти. А ті по нас атвєтку дають". Він – не дурний. Кадровий військовий, розвідник, в російському головному розвідуправлінні служив.
You must be registered for see medias