О ценностях: советских, демократических, христианских

arnisumy

Well-Known Member
Синод визнав, що РПЦ анексувала Київську церкву - Зоря
Четвер, 11 жовтня 2018, 15:55
You must be registered for see images

Синод Вселенського Патріархату визнав незаконною анексію Київської Митрополії Російською Православною Церквою.

Про це на своїй сторінці у написав речник Київської патріархії архієпископ Євстратій (Зоря).

Згідно з його джерелами, Синод прийняв рішення про "визнання незаконною анексії Київської Митрополії Російською Церквою в 1686 р".

Як відомо, у статті Вселенського патріархату "Вселенський престол і Українська церква" , що "Канонічні кордони Російської Церкви були визначені, коли ця Церква була вивищена до статусу Патріархату в 1589 році і ніколи не була змінена ніяким Патріаршим чи Синодальним Томосом, Київська митрополія ніколи не належала до цих меж".

Дослідники наголошують, що Київська митрополія (і вся нинішня Україна) існувала з часу її створення єпархією Вселенського Престолу, а її митрополити отримували свою хіротонію (рукопокладання, благословення – ред.) від Патріарха Константинопольського аж до 17 століття.

"Самовільне висвячення Гедеона на Митрополита Київського Патріархом Московським Іоакимом в 1685 році …викликало опір духовенства та мирян Київської митрополії. Лише після того як Вселенський Патріарх Діонісій IV, під жорстким тиском, у 1686 році дозволив Патріарху Московському рукопокладати кожного Митрополита Київського, духовенство та миряни цього регіону визнали патріарше висвячення Гедеона та його подальших наступників Патріархом Московським", - йдеться у статті.

При цьому підкреслюється, що дозвіл на рукопокладання був наданий на підставі "Грамоти про передачу".

"У тогочасній технічній термінології (це) означає надання дозволу на звершення хіротонії або іншого канонічного обряду, але ніколи не використовується для позначення повного включення канонічної території в іншу автокефальну церкву", - йдеться в статті.

Зазначається, що дозвіл було надано з міркувань "економії" (практичності – ред.) через "велику відстань і війни між двома царствами".

"Положення, викладені в Патріаршому та Синодальному "Акті" 1686 року підтверджують, що канонічна територія Київської митрополії не була передана до Московського ПатріархатуЗвичайно, це все розумів Московський Патріархат, саме тому він свавільно порушив вказані умови й ніколи не дотримував їх, тому що прагнув свавільно включити Київську митрополію до своєї канонічної юрисдикції", - йдеться у статті.

У документі відзначається, що "зважаючи на важкі історичні обставини, Вселенський Патріархат замовчував про порушення та нездатність Московського Патріархату дотримуватися положень "Акта" 1686 року, проте ніколи не забував та не ігнорував вказаного".

У четвер синод Вселенського Патріархату також з патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета та предстоятеля Української православної автокефальної церкви Макарія та визнав їх канонічними.
 

arnisumy

Well-Known Member
Бугага, оце так підгоріло...

11.10.18 21:00
"Анафему Варфоломію!" - в УПЦ МП пропонують відлучити від церкви Вселенського патріарха Варфоломія

Таку пропозицію російському інформагентству ТАСС висловив речник УПЦ МП архієпископ Климент (Вечеря).

Рішення Константинополя про зняття анафеми з глави Української православної церкви Київського патріархату патріарха Філарета і глави Української автокефальної православної церкви патріарха Макарія є "абсолютно неправовим". Таку думку російському інформагентству озвучив речник УПЦ МП архієпископ Климент (Вечеря), повідомляє

За словами Климента, за це самого Вселенського патріарха Варфоломія слід покарати анафемою.

"Це рішення абсолютно неканонічне, тому що ця територія не належить Константинопольському патріархату, то яким чином він може знімати анафеми? Він не має на це ніякого канонічного права. Думаю, що за такі дії на патріарха Варфоломія треба накласти анафему", - сказав речник УПЦ МП.

Архієпископ Климент підкреслив, що УПЦ МП не визнає рішення Константинопольського патріархату про надання Україні автокефалії. "Ми ці дії не визнаємо і розцінюємо їх як дії, спрямовані на розкол православ'я в Україні", - зазначив він.

Климент заявив, Українська православна церква Московського патріархату не дасть своєї згоди на об'єднання з іншими церквами.

За його словами, Московський патріархат "точно не піде на таке об'єднання". Він додав, що не дуже вірить "в технічне об'єднання Київського патріархату з іншою неканонічною Українською автокефальною церквою на чолі з [патріархом] Макарієм".

Сьогодні, 11 жовтня, стало відомо, що Патріарх УПЦ КП повідомив, що зняття з нього анафеми Константинополем відкрило можливість до об'єднання Київського патріархату з архієреями Московського патріархату, які цього захочуть.

Російська православна церква в 1997 році наклала анафему на патріарха УПЦ КП Філарета (Денисенка). У 1992 році Московська патріархія позбавила його сану митрополита, звинувативши в розкольництві.

Також РПЦ не визнавала УАПЦ, яку з 2015 року очолює митрополит Макарій (Малетич).

Триденний синод Вселенського патріархату розпочався 9 жовтня в Стамбулі. Засідання відбулося в закритому режимі.

11 жовтня в Стамбулі митрополит Гальський Еммануїл заявив, що Синод Вселенського патріархату ухвалив низку рішень, що стосуються автокефалії Української православної церкви. "Вселенський патріархат продовжує процедуру надання Томосу Українській церкві. Друге: відновити Ставропігію Вселенського патріархату в Києві, одну з багатьох ставропігій в Україні, що існували тут завжди", - сказав він.

За словами президента України Петра Порошенка,
 

d324co

Well-Known Member
столкнулась с новым серьезнейшим испытанием. Именно так можно охарактеризовать совершающийся на наших глазах раскол мирового православия. Попытка отторжения украинской церкви от это не просто удар по РПЦ — это удар по всей России, находящийся в одном ряду с развалом СССР в 1991 году и попытками изолировать Россию после марта 2014-го. Почему это так?
Раскол православного мира становится реальностью — объявление в Константинополе о начале процесса предоставления автокефалии украинской церкви вынуждает Русскую православную церковь принять решение о разрыве канонического общения с Константинопольским патриархатом, местоблюститель которого последнюю тысячу лет считался первым из равных среди патриархов всех православных церквей.

Решение о фактическом разрыве отношений будет, скорее всего, принято уже в понедельник на заседании священного синода РПЦ в — и будет иметь огромные последствия для всех нас.
Не только верующих. Русская церковь это не просто главный хранитель и носитель тысячелетних традиций русского народа и государства, но и стержень исторической России.
Ого, як за поребриком пригорає...
 

d324co

Well-Known Member
РПЦ вирішила повністю розірвати відносини з Константинополем 15.10.2018 19:47

На засіданні синоду РПЦ у Мінську було прийнято «Заяву Священного синоду» у зв'язку з рішенням Константинопольського Патріархату почати процес надання автокефалії Українській Церкві - подальше перебування в євхаристичному спілкуванні з ним визнано неможливим.
Про це повідомляється на .

"Відтепер і аж до відмови Константинопольського Патріархату від прийнятих ним антиканонічних рішень для всіх священнослужителів Російської православної церкви неможливе співслужіння з кліриками Константинопольської Церкви, а для мирян — участь у таїнствах, що здійснюються в її храмах", — йдеться в документі.
По данным всероссийского опроса, проведённого в марте 2010 года, 75 % россиян причисляют себя к православным христианам, при этом лишь 54 % из них знакомы с содержанием Библии. Около 73 % православных респондентов соблюдают религиозные обычаи и праздники . При этом 30% православных в России признаются, что вообще не верят в существование Бога .

Однако согласно статистике МВД, учитывающей количество людей, принимающих участие в праздничных богослужениях (что по церковным правилам является обязательным для верующих) действительно православных в России около 5-7 миллионов. Остальные, называющие себя православными, согласно 80 правилу Трулльского собора считаются отпавшими от церкви.
Так чья б корова мычала о расколе ?? рпц придется переименовать в секту Свидетелей Х*ла.
 
Зверху