Презентація альманаху "Орфей-2008" 2 квітня в "Сумці"

Merime

New Member
Марина САЧОК

кокТейль

А
Приховані очі, зрадлива усмішка, трохи солі до кави і ложку дьогтю до меду… Суміш із чорного присмаку і гіркого кольору. Трохи перцю для пристрасті, трохи м’яти для запаху, трохи ще чогось дивного для того, щоб не плакати.... Щіпку суму для розряду від струму, 220 і трохи попелу. Коктейль дня без доповнень, без реклами і лозунгів, без залишених слів, без вина і без тебе, подалі від світу, в країнах Марса, Венери, Меркурія, в земних зародженнях життя без життя, наче на якомусь пласті з воску, з візерунками, прозорому, жовтому, як Сонце, напіврозтопленому, розжареному.
Б
Варіації у мінорі, струни без руху, джаз без гітари, я без моменту слави. Знову сюжети, будні, картини жалю, переміни, мозаїки з уламків живого, прожитого.
Звичайні промахи з револьвера, звуки пострілів. Барабани… божевілля скрипки – смичок украли, відібрали, заховали якнайдалі від тебе, від світу, від глобальних сюжетних сцен. Приховані очі, зрадлива усмішка… Відсахнутись від звуків, і від вітру, від бур. Неуважність від доторків, непримхливість від вдачі. Заморожені сльози, що не знаходять місця у великому океані, їх багато, глобальності не треба, стільки води не потрібно. Затоплення небажане. Та мені все одно. Я на пласті, мені так гаряче, я в ізоляції від епідемії любові.
С
Зачекай, я прикинуся ангелом, надіну крила вічної легкості, полечу на сьоме небо чи на десяте – не варто думати, не треба плакати, я залишаюся на пласті. Я обпалюю крила, розжеврілий дим, чорний пісок без білих плям спішить в обличчя інших без світла, затьмарений диханням антрацитної тьми. Важко бути ангелом, охороняти, розбороняти. Кохати, розуміти і думати про найкраще, спішити, допомагати без засобів зв’язку: електронної пошти, телефону, Інтернету з вірусами. Я захворіла, мій комп’ютер здався, боротьба занадто жорстка. Відбувся збій оперативної системи, полетіло все у безвість до бітових одиниць виміру пам’яті, не оперативної, а моєї.
У
Я стала лялькою. Без розуму, лише з мріями, абсурдними, шаленими, хаотичними. Синоніміка моїх фраз здається безглуздою, не вартою нічого, крім чергової сукні, вечірньої, загадкової… Досить… я поспішаю, а моє намріяне авто зламалося, вийшло з ладу, як ще не доведена до розуму машина часу. Мої параметри вражаючі, позаздрить кожна модель, та розуму замало. Повторююсь, гублюсь у мішурі власних думок, тікаю від себе. Повертаю на південь, знову на пласт, жовтий, розжарений, як Сонце. Спасіння - лише коктейль дня з доповненнями, рекламою і лозунгами, з гучними вигуками.
Р
Я йду вздовж колії, що, здається, не має кінця - до Марса ще далеко, а до Землі повертатися не має сенсу. Високо… Грім шпалами проходить і знаходить відбивання у серці, тиск максимально підвищений, розум мінімально переоснащений, я у забутті, я роздратована доторком метеоритів, між світами холодно, зоряно, дико. Я допоможу розвинути змагання між планетами. Чужорідні елементи стануть приводом до нових сутичок між світами земної групи. Я лечу над проваллям мороку… ці божевільні звуки дратують мене до нервових закінчень… А мені все одно… Приховані очі, зрадлива усмішка – переслідувачі долі.
Д

Розплавлений восковий пласт стікає краплинами жовтого Сонця, я на ньому. Молю про зливу, холод… Навіщо? Я спливаю, ніби з шалених гірок, ліфт моєї уяви призупиняється, він не стоїть на місці, падає. Я тремчу, ні, це просто емоції, істерика від несподіванки, я не врятуюсь, а втім, після повернення на Землю я створю пласт не з воску, а зі своїх мрій, пофарбую його в жовтий, щоб було про що згадувати. Я не розумію, чого бажаю, кожна клітина мого мозку вдягнена в різні маски, вони сперечаються між собою – не знаходять компромісу… А мені все одно… я будую новий світ , із жовтого золота і червоного рубіну, із солодкої вати і липкого меду.
 

Merime

New Member
Володимир ХУДЕНКО

(уривок з роману)

Вони познайомилися не так давно. Було це на звичайних сільських вечорницях чи то в кінці літа, чи то на початку осені – це не так і суттєво. Що, власне, становили собою ті давні забави? А те, що й нинішні: хтось грав на бандурі, хтось співав пісень, хтось цілувався, хтось танцював гопачка, хтось ковтав оковиту, а хтось бив когось по морді – такі гулянки...
Іван завжди стояв осторонь – усі місцеві дівчата вважали його не більш як нікчемою, тюхтієм.
Та він і сам себе таким вважав...
Йому взагалі ніяка з тих дівок особливо й не подобалась. «А що вони? Заведеться який панич у селі – вже й на шию вішаються, а ти так хоч із ласкою, хоч із нахабністю – їм на тебе плювати!»
Отак.
Але тут з’явилася ВОНА.
В один із днів, – незнайома дівчина, що стояла осторонь, так як і він, Іван.
І був у неї такий прекрасний задумливий погляд...
Важко сказати, як власне відбулося те їхнє знайомство. Важко тому, що вони й самі цього б не сказали – просто все сталось якось так само собою, наче уві сні.
І тільки потім Іван дізнався ПРАВДУ...
Вона прийде сьогодні.
Вона прийде, Іване, з твоїх жахів.
І ніхто вже не поверне назад цю жахаючу реальність.
Мати вже сплять.
Іван дивиться, як летять за вікном сніжинки – одна за одною, як химерно вони вплітаються у картинку на склі і як поволі підіймається хурделиця...
На столі тремтить свічечка – ВОНА ПРИЙДЕ.
Іван пише щось на склі – він служить помічником у дяка на празники та по неділях, тому трохи письменний.
Пише поволі, але впевнено.
Вимальовуються літери, але цілком слова ще не прочитати:
«Мисліте»
(Не можу більше , кохана)
«Иже»
(Я все частіше думаю про смерть)
«Рци»
(І про нашу з тобою любов)
«Он»
(Щось чорне у мене в душі росте і росте)
“Слово”
(Мені дуже боляче, кохана)
«Люди»
(Мене наче щось поглинає)
«Аз»
(Щось невідворотно страшне)
«Веді»
(Мені страшно, люба)
«Аз» –
М-И-Р-О-С-Л-А-В-А .
Вона вже тут...
 

Merime

New Member
Там же на презентації буде можливість придбати колективні збірки "Орфей-2005", "Орфей-2006: Поезія", "Орфей-2006: Проза", "Орфей-2007" та найновіший "Орфей-2008". Також будуть виставлені авторські збірки молодих сумських письменників: роман Аркадія Поважного "Печера", роман Юлії Бурковської "Тра-ля-ля", збірки віршів Сергія П'ятаченка "Життєпис змії" та "Я-Суми" та збірка віршів Максима Мошика. Можливо, будуть ще якісь видання, які автори зможуть запропонувати на продаж.
 

Merime

New Member
Дякую усім, хто прийшов і підтримав молодих сумських літераторів. Електронну версію цього альманаху можна забрати тут:
 
Зверху