Сумське вище професійне училище будівництва та автотранспорту

Поки живі батьки - ми всі щасливі

У бібліотеці Сумського ВПУ будівництва та автотранспорту відбулася година народознавства. Виховний захід був присвячений найріднішим людям — родині.​
Найдорожчі в світі люди — рідні батьки. Вони завжди пробачать, зрозуміють, вислухають. Поки живі батьки, ми всі щасливі, поки живі батьки, кожен з нас залишається дитиною. Під час заходу прозвучали вірші, що розчулюють серце, та теплі слова подяки батькам за їх любов, за ласку, за увагу.

Захід покликаний пробуджувати інтереси до історії свого роду, української нації, її культури і побуту. Виховувати в учнів почуття любові та вдячності до своєї родини, дати можливість відчути комфорт і радість від родинного оточення і спілкування; учити взаєморозумінню, усвідомленню своїх обов’язків; закласти в учнів бажання виявляти увагу й повагу до рідних, творити добро, нести красу в дім своїми думками й вчинками.
 

Светлана Александровна

меркантильная скептичка
Модератор
Чому ваш заклад дає можливість директору здирати гроші з учнів за практику яку вони проходять в навчальному закладі? Чому у вас немає боротьби з корупцією? На мою думку Прокуратура має зацікавитися внутрішніми проблемами вашого закладу.
 
Чому ваш заклад дає можливість директору здирати гроші з учнів за практику яку вони проходять в навчальному закладі? Чому у вас немає боротьби з корупцією? На мою думку Прокуратура має зацікавитися внутрішніми проблемами вашого закладу.
Ігор Козолуп, директор: "Необхідні конкретні факти, ми готові реагувати. Цим питанням дійсно зловживають, але на ньому спекулюють ті, хто не хоче працювати".
 

Светлана Александровна

меркантильная скептичка
Модератор
Ігор Козолуп, директор: "Необхідні конкретні факти, ми готові реагувати. Цим питанням дійсно зловживають, але на ньому спекулюють ті, хто не хоче працювати".
Реагувати на що? На то що директор понабирався шабашок які відпрац'вують учні? Реагувата на то, що не заплатили учням грошей за працю, а тепер вимагають щей платити за це? :)
 
Паркур - це стиль життя

Андрій Іванов, учень групи автомеханіків, зізнався, що займається паркуром і кидати це діло не збирається. Дізнайтеся, як екстремальне хобі не лише зміцнює здоров’я, а й розвиває характер. І це не просто розваги чи спорт. Паркур — це стиль життя.

Кросівки, зручний спортивний одяг, що не ускладнює рухів, рельєфна красива місцина — от і все, що необхідно трейсеру. Він перетворює життя на постійний рух. Висока стіна чи паркан – це для паркурщика взагалі не перешкода.

Повідай публіці, як ти дійшов до такого хобі? — «Надихнув мене однокласник. Якось він показав різні трейсерські фішки — мені сподобалось. Я вирішив, що хочу досягти майстерності у цій справі. Вже три роки я тренуюсь у виконанні трюків».

Андрій займається вправами, де доведеться. Каже, що це не так важливо, головне, щоб були мальовничі краєвиди. Зазвичай обирає недобудовані або покинуті приміщення. Інколи відвідує гімнастичні зали.

Які отримав травми за цей період? — «За весь час я отримав лише 2 переломи, але дуже неприємні: перелом ключиці та перелом ноги. До того ж іронія – ногу я зламав, коли стрибав с півметрової висоти».

Найвища точка, з якої стрибав юнак — 2,5 поверхи – це приблизно 7,5 метрів. Для пересічної людини стрибнути з такої висоти без наслідків, видається неможливим, а для Андрія – це звичайна річ, при цьому він ще й зробив сальто у польоті.

Любитель екстремального хобі вже брав участь у змаганнях. Так, у минулому році дійшов до фіналу на фестивалі «Sumy Extreme Style». Також був учасником «Sumy Freerun Contest». Цього року теж планує поборотися за першість у різних змаганнях.

Цікавий факт: паркурщики вкрай товариські. Можна поїхати в інше місто, зустріти зовсім невідому компанію трейсерів, — і тебе приймуть дружньо та привітно. Вони підтримують один одного, всіляко допомагають.

Андрію, розкажи, якими досягненнями пишаєшся? Які трюки ти вмієш робити. І як вони називаються?

«Звісно, я вмію робити звичайне сальто – це всім відоме явище. «Palm flip» – відштовхуєшся від стіни і робиш сальто назад. Також «стрекосат» — махове сальто назад з розбігу в площині, перпендикулярній лінії розбігу, якщо ви розумієте про що я. «Wallspin» – тут приймає участь стіна. Від неї потрібно відштовхнутися та перекрутитися у площині, паралельній до стіни. Ще вмію робити «гейнер», «оverbah» – так словами усього не поясниш, потрібно дивитись».

Загалом виглядає це дійсно ефектно. Без постійних тренувань та докладання зусиль жоден трюк не вдасться освоїти. Приємно знати, що кількість людей, яка підтримує активний спосіб життя, зростає. До того, ще більше радує те, що такий учень навчається у Сумському ВПУ будівництва та автотранспорту. Бажаємо Андрію подальших досягнень!
 

Вкладення

  • 412.3 КБ Перегляди: 404
  • 201.9 КБ Перегляди: 340
Навчання за кордоном — мрія?

Для наших учнів і викладачів практика отримання освіти за кордоном зможе стати цілком реальною, здійсненною традицією. Гості з Німеччини Анна Романова та Дмитро Філімонов відвідали Сумське ВПУ будівництва та автотранспорту з ініціативою впровадити практику дуального навчання.

Теорія в училищі – практика на підприємстві. Пропозиції для учнів.

Представник Департаменту розвитку ділового туризму і регіонального співробітництва Дмитро Філімонов впроваджує пілотний проект так званого дуального навчання. Вперше його запустять на території України - і наш навчальний заклад серед учасників проекту. Користь від такої співпраці важко переоцінити. Та все по-порядку…

Система дуальної освіти це така практика, коли в підготовці молодих фахівців беруть участь одразу дві установи – навчальний заклад і навчальне підприємство. Процес організований так, що в училищі молода людина спочатку отримує базові теоретичні знання. А безпосередньо виробниче навчання проходить на підприємстві за кордоном. Там учень виконує роботу, пов’язану саме з обраною спеціальністю. При цьому він отримує не лише якісні знання, а й кошти за свою діяльність. Підприємство оплачує таку практику, що робить таке навчання ще більш привабливим. Учні Сумського ВПУ будівництва та автотранспорту отримають унікальну можливість проходити виробничу практику в умовах виробництв європейського стандарту.

Підвищення кваліфікації для викладачів.

Анна Романова, представник компанії WMU GmbH, розроблює програми підготовки для викладачів та керівників навчальних закладів.

Викладачі також зможуть отримати якісні знання від європейських колег. Підвищення кваліфікації для викладачів, курсова підготовка, семінари та конференції зосереджені на підтримання якості навчання, що базується на самих сучасних дослідженнях і технологіях. Дана компанія ґрунтовно підходить до професійної підготовки та пропонує до реалізації наступні питання:

[1] Концепція, планування, проведення та оцінка освітніх процесів і курсів підвищення кваліфікації в Німеччині

[2] Планування семінарів та навчальних курсів на теми із галузі професійної освіти і відрядження експертів для проведення навчання за межами Німеччини

[3] Планування та організація конференцій на тему професійної освіти

[4] Проведення досліджень і оцінка результатів

[5] Підготовка навчальних та навчальних матеріалів в галузі сучасних концепцій освіти і професійної підготовки

[6] Сприяння та консультація в розробці сучасник концепцій освіти та професійної підготовки

[7] Підтримка при пошуку міжнародних партнерів для спільних проектів у сфері професійного

Таким чином, практика здобуття освітнього досвіду від країн заходу впроваджується у Сумському ВПУ будівництва та автотранспорту. Навчання за кордоном вже не мрія, а цілком реальна практика.
 

Вкладення

  • 71.4 КБ Перегляди: 347
Марія Плиска вдало зробила свій перший крок у науку

Юні науковці навчаються у Сумському ВПУ будівництва та автотранспорту. Марія Плиска (за професією лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу) посіла призове місце на науково-практичній конференції «Перший крок у науку».

28 березня на базі ОЦПО та РТМ відбулася конференція для слухачів Сумського територіального відділення МАН України. Марія Плиска вдало зробила свій перший крок у науку. Наша учениця зайняла почесне ІІ місце у конкурсі. Наукова робота з загадковою назвою «Визначення наявності ферментів фосфатази та пероксидази у молоці» принесла Марії перемогу.

Даний симпозіум об’єднав юних науковців з таких напрямків, як: математика, фізика, економіка, комп’ютерні науки, хімія та біологія, екологія тощо. Марія довела, що не тільки досконало знається на навчальних предметах, а й може розв’язати наукову проблему. Звичайно? тут не обійшлося без допомоги керівника. Викладач Євгенія В’ячеславівна Маландій була куратором процесу підготовки роботи.
 

Вкладення

  • 166.9 КБ Перегляди: 347
Фотосушка «Створи себе і державу»

Незвична фотовиставка відбулася у Сумському ВПУ будівництва та автотранспорту. Фотосушка «Створи себе і державу» втілювалась у яскравих різнопланових фотографіях, з пейзажами визначних місць України та цікавих моментів із життя учнів.

Дар’я Віталіївна Савченко разом з учнівським самоврядуванням організувала оригінальну експозицію прямісінько у холі навчального закладу. На мотузках «сушились» близько 30 фотографій з різних міст України, зокрема, мальовничі панорами нашого міста. Однак, увагу учнів привернули й фотографії за участі них самих! Поїздка до Львова, діяльність учнівського самоврядування – ці яскраві моменти особливо прикрашали оригінальну виставку.

Фотосушка – це новий напрям творчих перфомансів і Сумське ВПУ будівництва та автотранспорту започаткувало цю оригінальну практику у своїх стінах. Сподіваємось, наступного разу учнівське самоврядування підготує ще щось цікавеньке.
 

Вкладення

  • 87.8 КБ Перегляди: 374
  • 79.5 КБ Перегляди: 337
Зелень в училищі!

Із радістю повідомляємо, що в училищі поповнення! Молоді берізки знайшли свій новий притулок на подвір’ї Сумського ВПУ будівництва та автотранспорту.

Як мінімум одну з трьох головних чоловічих задач учні 15-ї групи виконали з блиском! Дерево посаджене, і не просто дерево, а рядок розкішних дерев! Тепер нова зелень в училищі принесе приємну прохолоду тіні в спекотне літо і просто естетичне задоволення.
 

Вкладення

  • 154.7 КБ Перегляди: 352
  • 151.8 КБ Перегляди: 347
  • 161.5 КБ Перегляди: 334
Тиждень добрих справ

Добрі справи можна робити постійно, але в Міжнародний День Добрих Справ хочеться встигнути зробити більше. У цьому році і ми вирішили приєднається до Міжнародного благодійного проекту «Тиждень добрих справ».
Представники Всеукраїнської волонтерської мережі «Volunteer community» відвідали Сумське ВПУ будівництва та автотранспорту з ініціативою долучитися до волонтерського руху. Учні отримали детальну інформацію щодо такого виду благодійно діяльності, дізналися про варіанти надання допомоги. Разом з тим, хлопці та дівчата взяли участь у «розіграші добрих справ». Таким чином, відбувається популяризація такої природньої і, водночас, благородної традиції – робити безкорисливі вчинки.

«Завдання проекту - закликати всіх небайдужих людей звернути увагу на тих, кому потрібна наша допомога і підтримка і зрозуміти, що для надання допомоги не завжди потрібні великі фінансові вкладення, а лише бажання допомогти», — зазначає куратор проекту у Сумах Валерія Царьова.

А на останок учасники проекту зробили власну добру справу: для наших учнів виступив колектив «Авів», який виконав дивовижні пісні на мовах різних народів! Сповнені захвату, учні Сумського ВПУ будівництва та автотранспорту неодноразово викликали колектив на біс!

П.С. Традиція проведення «Дня Добрих Справ» народилася в Ізраїлі в 2007 р. У 2010 році «День Добрих Справ» прийшов в Україну. У 2011 р, у зв’язку з активною участю в акціях українців, «День Добрих Справ» трансформується в «Тиждень Добрих Справ» і проходить у восьми найбільших містах України.
 

Вкладення

  • 76.7 КБ Перегляди: 359
  • 67.3 КБ Перегляди: 380
  • 60.5 КБ Перегляди: 340
Зверху