Сумський "майдан" проти фантазій московського попа євлогія перейменувати вулицю

shuhevych

New Member
А що думає з цього приводу міський голова Олександр Лисенко та депутати міської ради?

Голові Сумської міської ради

Лисенку О.О.

Шановний пане Голово!

Рада Сумського “Майдану” глибоко стурбована фактами потурання влади реваншистським потугам антиукраїнських сил, які протизаконно намагаються відновити свій тоталітарний вплив на суспільство, котрий вони використовували за часів злочинного режиму В. Януковича.

Серед таких сил – Сумська єпархія т.зв. Української православної церкви Московськогопатріархату (УПЦ МП), очолювана єпископом Євлогієм, який ніколи не приховував своєї антиукраїнської позиції. На рахунку діянь цієї структури – недавня підтримка злочинних дій “Беркута” і провокація з фарсом вигаданого “закидання” Спасо-Преображенського храму “коктейлями Молотова”, яка спричинила протистоянняв Сумах, відмова поминати героїв, загиблих у зоні АТО, і роздмухування міжконфесійної напруги, поширення її козачком-чорносотенцем (членом незареєстрованого “Союза русского народа”) газет т.зв. “Новоросії” (згодом затриманий працівниками СБУ), підтримка настоятелями храмів дій сепаратистів у Криму й на Сході України (один священик засуджений за сепаратизм) тощо.

А нещодавно за ініціативи єпископа Євлогія і за Вашим розпорядженням був розпочатий процес “перейменування” вулиці Борців революції в Сумах на вулицю імені митрополита Володимира (Сабодана). У залі міськради на вул. Горького відбулося зібрання “громадськості”, яке вели заступник голови міськради В. Волонтирець, голова містобудівної ради, начальник управління архітектури та містобудування департаменту містобудування та земельних відносин Сумської міської ради В. Биков і його заступник О. Бондаренко. Організатори посилалися на прийнятий за часів Януковича Закон України “Про присвоєння юридичним особам та об’єктам прававласності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій” від 24.05.2014 та постанову Кабінету Міністрів України від 24.10.2012 за № 989 “Про затвердження Порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій”. Документи “за вуха” були притягнуті до даної процедури.

При цьому організатори акції апелювали до почуттів промосковських парафіян, грубо допустивши низку порушень закону й регламенту:

- не були запрошені й не були залучені до обговорення експерти;

- прослухання не були повідомлені мешканці вулиці Борців революції, а з думкою тих, хто таки з’явився, не рахувалися;

- в залі були присутні близько 100 служителів культу УПЦ МП та радикально налаштованих парафіян, які вирізнялися надмірною нетерпимістю до корінних сумчан і з гучним лементом розмахували перед ними портретами митрополита Володимира;

- навіть депутат міськради, який представляв округ із згаданою вулицею, В’ячеслав Калініченко, не знав про зібрання; викликаний (!) на слухання в останню хвилину, він був вражений ганебним зібранням;

- постійно порушувалася процедура слухання;

- з вуст служителів церкви лунала відверта неправда (зал шокувала заява єпископа Євлогія про те, що “митрополит Володимир був українським націоналістом, який завжди боровся з безбожною радянською владою”!), образи на адресу незгодних, прокльони тощо;

-домовленість міськвиконкому з єпархією про те, що всі заходи по перейменуванню профінансує Московська церква (а це вже пахне корупцією!);

- поширення єпархією відверто неправдивої інформації в мережі Інтернет.

Зібрання нагадувало шабаш клерикалів і шовіністів, а не слухання. При цьому пан Волонтирець відверто порушував Конституцію Україний Закон України “Про свободу совісті та релігійні організації”, прямо заявлявпро підтримку ним УПЦ МП. На зауваження, що він, як державний працівник, повинен бути нейтральним щодо церкви, а не віддавати перевагу певній конфесії, Волонтирець кричав на противників перейменування, демонстрував зневагу щодо них.

За його потурання кілька служителів церкви, одягнутих у ряси й куртки поверх них, вихопили з рядів сумчан двох чоловіків, як садисти, заламали їм руки, нанеслипо кілька ударів у груди й живіт та витягли з зали. Один чоловік після публічного побиття зміг повернутися назад, а іншого, за свідченням очевидців, кинули в церковну машину й повезли в невідомому напрямку. На вимогу присутніх до Волонтирця припинити цей шабаш, він гаркнув: “Замовчіть!”. Цей пан забув, що він живе на податки також віруючих Київського патріархату, мусульман, баптистів, греко-католиків та інших, що церква в нас відокремлена від держави, і те, що його вчинки підпадають під дію Кримінального кодексу України. Натомість він розповідав про процедуру перейменування і натякав, що питання, мовляв, уже вирішене.

Опоненти перейменування наголошували, що митрополит Володимир – досить сумнівна постать, адже він був винуватцем церковного розколу в Україні, керівником промосковської структури, яка займала антидержавницьку позицію, тому не заслуговує на увічнення свого церковного імені. Люди спростовували й вигадки церковних служителів, що митрополит нібито мешкав на згаданій вулиці – цього не могло бути вже тому, що він у брежнєвські часи керував Сумською єпархією засумісництвом (будучи єпископом Чернігівським), тому в Сумах не мав свого житла, а під час епізодичного відвідування нашого міста зупинявся в приміщенні єпархіального управління. Говорилося й про те, що подібне перейменування вулиці іменем ворога Майдану викличе збурення в суспільстві. Якщо вже перейменовувати, то іменем Героя Небесної сотні чи Героїв Революції гідності!

Ніякого рішення на “слуханнях” прийнято небуло, але Сумська єпархія УПЦ МП оголосила на своєму сайті про “велику перемогу”. Адже міськвиконком запустив процедуру перейменування! Згодом опоненти перейменування з вулиці Борців революції зібрали підписи мешканців вулиці, які виступають проти такого перейменування. Підписалися майже всі (76 чоловік), і лише троє утримались, бо й мешкають там недавно.

Все вищенаведене було сприйняте патріотами як знущанням над пам’яттю тисяч наших загиблих патріотів, які полягли від рук сепаратистів, що їх підтримує Московська церква. Ми не можемо бути байдужими до того, як “п’ята колона” в місті сміється над сумчанами, виставляючи себе в ролі націоналіста, “крутішого” за Степана Бандеру!

У цьому зв’язку Рада Сумського “Майдану” вимагає:

1. Припинити цинічний клерикально-антиукраїнський шабаш із т.зв. перейменуванням вулиціБорців революції.

2. Вжити заходів правового реагування щодо заступника голови міськради В. Волонтирця та головного архітектора міста В. Бикова, які за грубе неодноразове порушення закону й глумління над сумчанами не мають права обіймати нинішні посади.

3. Не допускати в подальшому відповідальними працівниками апарату міськради порушень закону “Про свободу совісті та релігійні організації”, що може викликати напругу в міжконфесійних стосунках у місті.

Голова Ради Сумського “Майдану” Ю.М. Тищук
 

shuhevych

New Member
Сьогодні, 28 січня, сесія Сумської міської ради послала подалі московського попа Євлогія з усіма його перейменуваннями
 

rfvgy

Ukrainian
Администрация Киева лишила финансовых льгот Украинскую православную церковь Московского патриархата
Киевский городской совет исключил ее из списка религиозных конфессии, которым полагаются льготы по оплате налога на землю. По подсчетам депутатов Киевсовета, Украинская православная церковь Московского патриархата владеет в Киеве примерно сотней объектов недвижимости
Може хто в курсі як воно в Сумах ?
 
Зверху