Стокгольмський суд «нафтогаз» проти «газпрому»

rfvgy

Ukrainian
02.08.16 13:39
Взаимные претензии "Нафтогаза" и "Газпрома" в Стокгольме превысили $65 миллиардов

НАК "Нафтогаз Украины" в рамках рассмотрения в Арбитражном институте Торговой палаты Стокгольма исков по контракту покупки/продажи природного газа и по контракту об условиях его транзита заявила требования по компенсации ей Газпромом" суммарно более $26,6 млрд, в то время как суммарные требования российской компании по обеим производствам составляют $38,7 млрд.


Об этом сообщает пресс-служба НАК "Нафтогаз Украины", передает .

"Только по делам с "Газпромом" сумма претензий против нас - $38,7 млрд вместе с процентами, сумма претензий с нашей стороны – более $26,6 млрд. Осенью назначено слушание по обоим производствами", – сказано в сообщении компании.


Как сообщалось, ранее председатель правления НАК "Нафтогаз Украины" Андрей Коболев отмечал, что компания ожидает решения в начале Стокгольмского арбитража по обеим искам в начале 2017 года.

По словам Коболева, слушания по контракту купли/продажи запланированы на конец сентября, по транзитному контракту - на конец ноября - начало декабря.

В апреле Коболев сообщал, что общий объем взаимных претензий НАК "Нафтогаз Украины" и ПАО "Газпром" в Стокгольмском арбитраже .

 

rfvgy

Ukrainian
"Нафтогаз": арбітраж відхилив вимогу "Газпрому" "бери або плати"
Стокгольмський арбітраж виніс проміжне рішення у тяганині "Нафтогазу" та "Газпрому". Українська сторона заявила про "перемогу".


Остаточне рішення арбітражу "Газпром" - "Нафтогаз" очікується до кінця 2017 року

Арбітраж Торговельної палати Стокгольма у своїй ухвалі щодо взаємних претензій українського "Нафтогазу" та російського "Газпрому" відхилив вимоги останнього щодо принципу "бери або плати" . Про це у середу, 31 травня, повідомила українська національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" на сторінці у соціальній мережі Facebook після отримання окремого проміжного зі Стокгольма.

У МЗС України додали, що арбітраж також скасував заборону "Газпрому" на реекспорт українською стороною газу. "Це однозначно перемога. Євроінтеграція в силі", - написала у Facebook заступниця голови зовнішньополітичного відомства Олена Зеркаль. Взаємні "Нафтогазу" та "Газпрому" щодо угоди з купівлі-продажу газу становлять, за даними агенції "Інтерфакс-Україна", загалом близько 17,9 мільярда доларів США та 45,7 мільярда доларів США відповідно.


"Газпром" також підтвердив отримання документа - російський газовий монополіст повідомив, що вивчає майже 800-сторінковий документ без конкретних цифр, передає агентство новин "Інтерфакс ". У "Газпромі" додали, що рішення Києва щодо штрафу за порушення антимонопольного законодавства навряд чи призведе до конфіскації майна російського концерну за кордоном. "Ми будемо оскаржувати будь-які кроки України (…) щодо спроб стягнення цієї суми за межами країни", - зазначив представник компанії.

Арбітражна суперечка російської та української газових компаній з червня 2014 року. Російська сторона вимагала погашення боргів за поставлений у 2013-2014 році газ та сплату коштів за умовою "бери або плати" - компенсацію за невиконання контрактних умов постачань. Україна вимагала зворотної в часі зміни ціни, повернення переплачених коштів та скасування заборони на реекспорт.



You must be registered for see medias
 

veteran 007

Well-Known Member
За головною юридичною перемогою України цього тижня – про постачання газу – лишилися не поміченими три інших рішення.

Вони були схвалені в Страсбурзі, Європейським судом з прав людини.

І хоча лише в одному з них є побіжна згадка про Україну, насправді вони дуже чітко пов’язані з майбутніми вердиктами ЄСПЛ щодо окупованих росіянами українських територій.
Добра новина полягає в тому, що тепер ми маємо значно більше підстав стверджувати: найближчими роками ЄСПЛ визнає Росію винною у порушенні прав людини не лише в Криму, але й на Донбасі.

Страсбурзький суд вирішив, що відсутність юридично оформленого управління Кремля у самопроголошених "республіках" не скасовує того факту, що Росія є їх реальним керівником або принаймні куратором.
Три справи, за якими Європейський суд з прав людини виніс рішення в середу, 31 травня, стосуються долі трьох засуджених, котрі, як стверджується, скоїли злочини на території Придністровського регіону Молдови
ЄСПЛ оприлюднив вердикти за трьома скаргами: " проти Молдови та РФ"; " проти Молдови та РФ", а також " проти Молдови, РФ та України". Ці прізвища читачеві не знайомі. Йдеться не про політиків чи селебрітіз, а про звичайних громадян.

Перший опинився за гратами через те, що працював журналістом, а в Придністров’ї це прирівняли до "шпіонажу"; другий взагалі не був долучений до політики і був затриманий за звинуваченням у крадіжці; третій опинився за гратами через звинувачення у вбивстві, а згодом помер в ув’язненні; справу виграла його матір. Україна опинилася в останній справі випадково – через те, що Сергій Сойма був громадянином нашої держави; його скарги на Україну були визнані судом неприйнятними і не вивчалися.
Ці три справи, на перший погляд, дуже різні. Але рішення та аргументи ЄСПЛ у них – ідентичні.

Страсбург вважає, що Росія відповідальна за будь-які судові рішення, ухвалені маріонетковим Придністров’ям.

Рішення, оприлюднені в середу, продемонстрували: в ЄСПЛ тепер є алгоритм, як обґрунтовувати, що Росія є відповідальною за всі порушення прав людини у Придністров’ї. Для цього Суд посилається на два своїх "пілотних" рішення, ухвалених у 2004 та 2012 роках ("Ілашку проти Молдови та РФ" та "Катан та інші проти Молдови та РФ"), наводить коротку аргументацію про те, що без російської підтримки не існувало би самопроголошеного Придністров’я, і на базі цього робить висновок: справу можна розглядати, навіть якщо Росія проти.

Причому байдуже, про що йдеться у справі, яку вели придністровські правоохронці. Європейський суд з прав людини не став розбиратися у деталях жодного з процесів: чи то людину ув’язнили в Тирасполі з політичних мотивів, чи, можливо, вона справді скоїла там вбивство.

У Страсбурзі вважають, що придністровські "суди" створені незаконно, вони не є органами правосуддя і не дотримуються мінімальних стандартів ведення процесу. А отже, сам факт того, що людину позбавили волі за рішенням такого "суду", для ЄСПЛ є достатнім доказом, що мало місце позасудове, незаконне покарання, за яке Росія має заплатити ув’язненому чималий штраф.
Ми недарма почали текст зі згадки про паралелі між ситуаціями, за яких були створені сепаратистські утворення – Придністров’я та "ЛДНР". Ті аргументи, якими керувався суд у рішеннях за придністровськими скаргами, в українському випадку навіть більше виражені та підтверджені міжнародними органами – а отже, Росії не уникнути рішень ЄСПЛ проти себе.
 

rfvgy

Ukrainian
22.12.17 20:43
Розрахунки з "Газпромом" будуть проведені в лютому 2018 року після рішення арбітражу щодо транзиту, - голова "Нафтогазу"

НАК "Нафтогаз України" розрахується з ВАТ "Газпром" за підсумками розглядів у Стокгольмському арбітражі в лютому після винесення арбітражем другого рішення - щодо контракту на транзит.


Про це заявив голова правління НАК Андрій Коболєв, інформує із посиланням на .

"Що стосується розрахунків із "Газпромом" - вони будуть проведені в лютому цього року після завершення другої справи щодо транзитного контракту", - сказав він журналістам у Києві в п'ятницю.

А.Коболєв додав, що тоді ж буде зрозуміла і остаточна сума зобов'язань сторін, і нагадав, що за транзитним контрактом сума вимоги української компанії до російської становить близько $ 16 млрд.

"Нафтогаз" раніше поширив реліз, в якому заявив, що сподівається на успіх і в спорі щодо транзитного контракту.

Читайте також на «Цензор.НЕТ»:

"Газпром" стверджує, що Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма в п'ятницю в рішенні щодо контракту на поставку зобов'язав НАК "Нафтогаз України" сплатити на користь "Газпрому" суму простроченої заборгованості за поставки газу в розмірі $ 2,019 млрд, а також відсотки з 22 грудня 2017 року по дату здійснення такого платежу в розмірі 0,03% за кожен день прострочення, повідомляє "Газпром". Це еквівалентно 10,95% річних, $ 606 тис. на добу або понад $ 41 млн до кінця лютого.

"Нафтогаз", у свою чергу, зазначав, що йому вдалося домогтися зниження ціни щодо цих поставок до $ 352 з $ 485 за 1 тис. куб. м.

22 грудня НАК "Нафтогаз України" .

У свою чергу в "Газпромі" , що Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма зобов'язав НАК "Нафтогаз України" сплатити на користь російської компанії суму простроченої заборгованості за поставки газу в розмірі $ 2,02 млрд, а також відсотки з 22 грудня 2017 року.

За даними російської компанії, суд також зобов'язав "Нафтогаз" щорічно з 2018 року відбирати й оплачувати 5 млрд куб. м газу. У той же час 5 млрд куб. м є річною контрактною кількістю (ГКК), тоді як припустима зміна ГКК становить 20%, тобто обов'язковий до покупки обсяг становить 4 млрд куб. м.

У "Газпромі" також повідомили, що суд відмовив "Нафтогазу" в праві на перегляд ціни газу за період з травня 2011 року квітень 2014 року і в стягненні переплати за газ за період з травня 2011 року по 26 квітня 2014 року в сумі близько $ 14 млрд .

Як повідомляли, Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма 9 листопада у справах між НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Газпром" за контрактами на поставку і транзит газу на 30 грудня 2017 року і 28 лютого 2018 року відповідно.

Як зазначають у "Нафтогазі", такі дії арбітражу пов'язані з подачею "Газпромом" 7 листопада апеляції на окреме рішення трибуналу від 31 травня 2017 року за контрактом на поставку газу.

Між "Нафтогазом" і "Газпромом" діють два контракти: на постачання газу і на його транзит по території України. У 2014 році в Стокгольмі були ініційовані розгляди кожного з цих контрактів.

Нагадаємо, 31 травня НАК "Нафтогаз України" отримав окреме рішення Стокгольмського арбітражу в провадженні проти російського "Газпрому" за контрактом на поставку газу.

Водночас у "Нафтогазі" повідомили, що арбітраж повністю скасував вимогу "Газпрому" за умовою "бери або плати", претензії російської компанії за яким без урахування штрафів і відсотків становили $ 34,5 млрд.

Крім того, арбітраж скасував заборону на реекспорт газу і постановив переглянути формулу ціни на російський газ з 2014 року.

 

rfvgy

Ukrainian
Суд відхилив претензії «Газпрому» до «Нафтогазу» на 56 мільярдів


Стокгольмський арбітраж повністю відхилив вимоги російського «Газпрому» до НАК «Нафтогаз України» на $56 млрд за матеріальним становищем «бери або плати» в 2012-2017 роках.

Про це заявили в «Нафтогазі» з посиланням на рішення суду в п'ятницю, 22 грудня, передає «Слово і Діло».

В цілому «Нафтогаз» виграв арбітраж проти «Газпрому» з усіх спірних питань за контрактом на поставку газу, заявляють у держхолдингу.

Зокрема, НАК домоглася того, що в майбутньому обсяг імпорту буде скорочений більш ніж у 10 разів залежно від того, які в «Нафтогазу» будуть потреби за імпортом.

Крім того, арбітраж знизив на 27% ціну газу для «Нафтогазу» в II кварталі 2014 року.

31 травня за принципом «бери або плати».

Також арбітраж задовольнив вимоги НАК «Нафтогаз України» про перегляд ціни на газ у контракті з компанією «Газпром» і скасував заборону на реекспорт газу.

Загалом «Нафтогаз» подав два позови – за транзитним контрактом і за контрактом на купівлю-продаж.




Газовий арбітраж: Чи дійсно "Нафтогаз" переміг "Газпром" у Стокгольмі

 
Останнє редагування:

d324co

Well-Known Member
ПОБЕДА УКРАИНЫ НАД "ГАЗПРОМОМ": ОБНАРУЖИЛИСЬ НЕОЖИДАННЫЕ ПОДВОДНЫЕ КАМНИ
Решение Стокгольмского арбитража в споре между НАК «Нафтогаз Украины» и российским «Газпромом» по контракту на поставку газа нельзя назвать для «Нафтогаза» однозначной победой или поражением.

Такое мнение « » высказал эксперт по вопросам энергетики, директор специальных проектов научно-технического центра «Психея» Геннадий Рябцев.

«Я бы не сказал, что это победа или поражение. Арбитраж на то и является арбитражем, чтобы помогать сторонам находить компромисс. Арбитраж выносит то решение, которое, по его суждению, есть компромиссным. Не может быть такого, чтобы арбитраж стал на сторону лишь одной компании», — объяснил Рябцев.

По оценке эксперта, в решении арбитража есть как положительные для Украины стороны, так и негативные.

«Я не вижу повода для какого-то существенного празднования. Потому что решение Стокгольмского арбитража содержит несколько проблемных моментов для Украины», — отметил он.

Первый нюанс состоит в том, что Украина будет вынуждена заплатить «Газпрому» 2 млрд долларов долгов за потребленный в 2014 году газ. В связи с чем, говорит Рябцев, это явно не победа «Нафтогаза» в объеме 56 млрд долларов, как некоторые интерпретируют решение, а скорее поражение в размере 2 млрд долларов.

«Второй момент, который также нельзя назвать победой, состоит в том, что решением Стокгольмского арбитража «Нафтогаз» обязан до завершения контракта — до 31 декабря 2019 года приобрести у «Газпрома» по меньшей мере 8 млрд кубометров газа. Там идет речь о 5 млрд кубометров ежегодно, но мы можем покупать на 20% меньше», — продолжил эксперт.

По сути, утверждает Рябцев, этим обязательством подтверждается то, что принцип «бери или плати» не отменен.

«Ведь нас обязали закупить у России газ, а если мы его не закупим, с нас возьмут стоимость за этот газ. И если украинская власть говорит, что одним из ее главных достижений было то, что мы не покупаем газ у страны-агрессора, то как тогда будет выглядить закупка российского газа уже в следующем году?» — уточнил эксперт.
 
Зверху