Зустрічаємо

Whisper

Well-Known Member
Війна , як би нам не не хотілося , вже стоїть біля дверей. Як показує досвід , зустріч з цим тяжким випробовуванням набагато полегшує завчасна підготовка. Підготовка підвищує можливості як чинити опір окупантам , так і просто жити на територіі військових дій .
В цій темі пропоную ділитися , так би мовити , теорієй з цих двох питань ( методи супротиву , та методи организації існування под час війни ) . А також можна , тільки в загальних рисах , окреслити форми практичної підготовки , які можливі в нашей місцевості. Саме в загальних рисах тому , що там де війна , там потрібні існувати військові таємниці.
Любіть Україну , тримайте порох сухим !
 
Останнє редагування:
Що потрібно мати при собі на випадок війни. "Екстрена валізка"

Екстрений ( надзвичайний )’’ чемоданчик’’ - це узагальнене визначення базового набору речей , необхідного кожній цивільній людині , що б вижити в будь-якій екстремальній ситуації. Цивільний тривожний чемоданчик , як правило , являє собою укомплектований рюкзак об'ємом від 30 і більше літрів , що містить необхідний індивідуальний мінімум одягу , предметів гігієни , медикаментів , інструментів , засобів індивідуального захисту та продуктів харчування. Всі речі в тривожному рюкзаку є новими (періодично поновлюваними ) і не використовуються власником у повсякденному житті. Цивільний тривожний чемоданчик призначений для максимально швидкої евакуації із зони надзвичайної події , будь то землетрус , повінь , пожежа , загострена криміногенна обстановка , епіцентр військових дій і т.д. Вважаю , що сьогодні тривожний чемоданчик повинен бути присутнім в кожній родині. Якщо ви думаєте інакше , то вам немає сенсу читати далі. В першу чергу треба визначитися з самим « чемоданчиком ». Для цієї мети , на мій погляд , зручніше використовувати невеликий рюкзак. Чому рюкзак , а не сумка ? Уявіть ситуацію , в якій вам доведеться йти пішки , а не їхати на машині. Наприклад , всюди затор і треба терміново евакуюватися пішки. Накинули рюкзак і пішли . З сумкою проблематичніше - тягати менш зручно. Відразу хочеться сказати про укладання рюкзака. Як невеликі , так і експедиційні рюкзаки треба укладати не за принципом «важке - вниз » , а розподіляти вантаж рівномірно. Відмінно , якщо у вас буде рюкзак з « підвалом » (нижнім клапаном) . Укладайте рюкзак так , щоб можна було швидко і без ускладнень знайти потрібну річ. Добре , якщо рюкзак укомплектований спеціальною накидкою від дощу. Якщо в комплекті її немає , то її можна купити окремо . Так само варто відзначити , що перевагу треба віддавати рюкзаку , який зручно розташовується на спині , не сковує рухів і не розійдеться по швах в перші 30 хвилин. Розглянемо тепер більш детально і ґрунтовно , які комплекти речей і продуктів першої необхідності вам необхідно буде зібрати . Список частково заснований на рекомендаціях Нью- йоркської служби з надзвичайних ситуацій. Можливо , у вашій місцевості і для вашої родини його доведеться скоротити або , навпаки , розширити. Наприклад , у літніх , інвалідів та дітей є особливі потреби . Отже , на випадок екстреної евакуації радиться мати напоготові міцний і зручний рюкзак з найнеобхіднішим . У нього рекомендується покласти наступне:
1 . Копії важливих документів в водонепроникною упаковці. Заздалегідь зробіть копії всіх важливих документів - паспорта , автомобільних прав , документів на нерухомість , автомобіль і т.д. Документи треба укладати так , щоб у разі необхідності їх можна було швидко дістати. У деяких джерелах так само вказують серед документів тримати кілька фотографій рідних і близьких.
2 . Кредитні картки та готівку. Нехай у вас буде невеликий запас грошей .
3 . Дублікати ключів від будинку і машини
4 . Карту місцевості , а також інформацію про спосіб зв'язку і умовленому місці зустрічі вашої родини
5 . Засоби зв'язку та інформації. Невеликий радіоприймач з можливістю прийому в УКХ і FM діапазоні . Зараз є недорогі приймачі з динамо- машиною і акумулятором. Дозволить бути в курсі ситуації. Запасні батарейки до радіоприймача ( якщо потрібні) . Можна взяти мобільний телефон (якщо є) із зарядним пристроєм.
6 . Ліхтарик (краще кілька ) і запасні батарейки до нього
7 . Компас , годинник ( перевагу віддавайте водонепроникним ) .
8 . Мультитул (англ. Multitool ) - багатофункціональний інструмент , зазвичай у вигляді складних пассижів з порожнистими ручками , в яких заховані додаткові інструменти ( лезо ножа , шило , пила , викрутка , ножиці і т.п.)
9 . Ніж , топірець
10 . Сигнальні засоби ( свисток , фальшвеєр і т.д.)
11 . Штук п'ять пакетів для сміття , об'ємом 120 літрів. Може замінити намет або тент , якщо розрізати
12 . Рулон широкого скотча
13 . Упаковка презервативів ( 12 штук без коробки , природно , без мастила і ароматизаторів ) . Презерватив - річ багатогранна .
14 . Шнур синтетичний 4 -5мм , близько 20 м
15 . Блокнот і олівець
16 . Нитки та голки
17 . Аптечка першої допомоги. В описі будь-якого « тривожного чемоданчика» велике місце відводиться медикаментів . Майже завжди їх більше , ніж у стандартній автомобільній аптечці . Воно й зрозуміло: мається на увазі , що допомога може бути надана не тільки собі , а й оточуючим . Аптечка повинна включати в себе: - Бинти , лейкопластир , вата , йод , - « Активоване вугілля» ( інтоксикація) , - « Парацетамол » (жарознижувальний ) - « Пенталгін » (знеболююче ) - « Супрастин » (алергія ) - « Иммодиум » ( діарея ) - « Фталазол » (шлункова інфекція ) - « Альбуцид » (очні краплі) .
18 . Прийняті вами ліки ( мінімум на тиждень ) з описом способу застосування та дози ; рецепти ; прізвища та мобільні телефони ваших лікарів (слідкуйте за терміном придатності ліків) .
19 . Одяг: комплект нижньої білизни (2 пари ) , шкарпетки бавовняні (2 пари ) і вовняні , запасні штани , сорочка або кофта , плащ- дощовик , в'язана шапочка , рукавички , шарф ( може знадобитися в найнесподіваніших ситуаціях). Зручне , надійне взуття .
20 . Міні -палатка , поліуретановий килимок , спальник ( якщо дозволяє місце).
21 . Засоби гігієни: зубна щітка і зубна паста , невеликий шматок мила , рушник (є такі в упаковці пресовані ) , туалетний папір , кілька упаковок одноразових сухих хусток або серветок , кілька носових хусток , вологі серветки. Жінкам - засоби інтимної гігієни. Можна взяти бритву і манікюрний набір .
22 . Приналежності для дітей (якщо необхідні ) .
22 . Посуд : казанок , фляга , ложка , кружка (краще металеву 0.5л) , розкладний стаканчик .
23 . Сірники (бажано , туристичні ) , запальничка.
24 . Запас їжі на кілька днів - все , що можна їсти без попередньої обробки і не займає багато місця , довго зберігається ( нешвидкопсувні ) , особливо необхідна питна вода: - Запас питної води на 1-2 дні , який треба періодично оновлювати (вода не повинна бути застояної ) - Висококалорійні солодощі : кілька батончиків « Snickers » або « Шок» (до цих пір використовуються тактичними групами , як джерело живлення і енергії , що володіє малою вагою ) , жменю льодяників - Набір продуктів : пару банок хорошою тушонки , галети , суп -пакети , м'ясні та рибні консерви. Якщо ще дозволяє місце : крупа перлова , гречана , рис довгозерний , пшоно , макарони , вермішель , сухі овочеві напівфабрикати і тп . - Горілка , вино , спирт питної . Півлітра горілки для когось може бути засобом для зняття стресу і валютою.
25 . Сімейні цінності , реліквії , але ні в якому разі не на шкоду всьому іншому . Цей список , природно , доповнюється і коригується за вашим потребам . Намет , килимок і спальник речі не обов'язкові , але все ж вони включені в список. Без них приблизний обсяг рюкзака становить близько 30 літрів.

You must be registered for see images
 
Уязвимость российской бронетанковой техники в городских боях: опыт Чечни

В декабре 1994, российская армия вторглась в чеченскую республику и попыталась захватить столицу Чечни - Грозный с ходу. После провала первой попытки российская армия потратила два месяца на освобождение города дом-за-домом. Потерявшие боевой дух российские солдаты-срочники понесли большие потери от чеченских вооруженных сил, а война продолжается по сегодняшний день. За первый месяц вооруженного конфликта российские вооруженные силы списали 225 единиц БТТ как невозвратные боевые потери. Это составило 10,23% бронетанковой техники, участвовавшей в кампании. Некоторые из этих бронеобъектов были вывезены на полигон в Кубинке для изучения. Генерал-лейтенант А.Галкин, начальник бронетанкового управления, 20 февраля 1995 года провел конференцию по результатам исследований. На конференции присутствовал и министр обороны. Результатом конференции стал отказ Министерства обороны РФ от дальнейших закупок танков с газотурбинными двигателями. Далее в статье описываются чеченская противотанковая тактика и уязвимость российской БТТ в городских боях.

Чеченская тактика борьбы с бронетанковой техникой
Чеченские боевики вооружены оружием советского и российского производства, а большинство из них служило в советских вооруженных силах. Боевая группа чеченцев состоит из 15-20 человек, разделенных на огневые ячейки по 3-4 человека. Каждая ячейка включает гранатометчика (вооруженного РПГ-7 или РПГ-18), пулеметчика и снайпера. Остальные бойцы ячейки занимаются переноской боеприпасов (помогают гранатометчикам и пулеметчикам). Боевые группы развертывают свои ячейки в команды "охотников за танками". Снайпер и пулеметчик отсекают пехоту, а гранатометчик поражает бронеобъект. Команды размещаются на первом, втором, третьем этажах зданий и в подвальных помещениях. Обычно один танк атакует одновременно 5-6 команд. Стрельба ведется по крыше, бортам или задней части машины. На крышу машины бросаются бутылки с бензином или напалмом. Чеченские "охотники за танками" пытаются поймать колонны на городских улицах в ловушку, подрывая переднюю и заднюю машины, а затем методично уничтожают всю колонну.

Вертикальные углы обстрела российских танковых пушек не позволяют им бороться с "охотниками за танками", когда те размещаются в подвалах или на вторых-третьих этажах, а одновременная атака 5-6 команд делает пулеметы бесполезными. Для борьбы с "охотниками за танками" в состав бронетанковых колонн включались самоходные зенитные установки ЗСУ-23-4 и 2С6.

Первые потери российской техники объясняются несоответствующей тактикой, недооценкой противника и недостаточной боевой готовностью. Русские вошли в Грозный не окружив его и не отрезав от подкреплений. Они планировали захватить город с ходу, даже не спешиваясь. Из-за нехватки личного состава, колонны имели смешанный характер и большинство БТРов двигались с минимальным пешим прикрытием или без него. Эти первые колонны были уничтожены полностью.

После перегруппировки численность пехоты была увеличена и началось систематическое освобождение города дом за домом, квартал за кварталом. Потери в бронетанковой технике были значительно снижены благодаря изменению тактики. Российская пехота двигалась вровень с БГМ для ее поддержки и прикрытия. Некоторые из машин были оснащены проволочной сеткой, смонтированной в 25-30 см от корпуса для отражения кумулятивных и противотанковых гранат, бутылок с зажигательной смесью и связок взрывчатки. С целью уничтожения "охотников за танками" устраивались засады на путях их подхода.

Уязвимость российской БТТ
Основная масса БТТ была уничтожена с помощью противотанковых гранат и гранатометов. На каждый уничтоженный бронеобъект приходилось в среднем 3-6 поражающих попаданий. Излюбленными мишенями чеченских гранатометчиков были топливные баки и двигатели. На рисунках серым цветом выделены участки бронемашин, на которые приходилось 90% поражающих попаданий.

You must be registered for see images


БМД-1 служит для перевозки личного состава воздушно-десантных частей. Поэтому она имеет слабое бронирование. БМД-1 уязвимы для поражения в лоб, в борт, сзади и сверху. Передняя часть башни имеет усиленное бронирование и потому менее уязвима, а задняя - нет.

You must be registered for see images


БМП-2 бронирована лучше. Однако крыша бронирована слабо, а топливные баки находятся в задних дверях, легко уязвим водитель.

You must be registered for see images


Колесный БТР-70 уязвим в тех же местах, где БМД и БМП.

You must be registered for see images


62 танка были уничтожены за первый месяц боев в Чечне. Свыше 98% (то есть 61 танк) было уничтожено попаданиями в области, не прикрытые динамической защитой. В Чечне применялись танки Т-72 и Т-80. Они были неуязвимы для фронтальных попаданий, так как лобовая проекция хорошо бронирована и прикрыта динамической защитой. Танки уничтожались попаданиями в борта, заднюю часть и крышу, в люк механика-водителя. В начальной стадии конфликта большинство танков, участвовавших в боях, не имело динамической защиты. Они были в особенности уязвимы, в том числе и для фронтальных попаданий.

You must be registered for see images


Заключение
Чеченским боевикам удалось разработать эффективные приемы уничтожения российской бронетанковой техники на улицах большого города. Многие из этих приемов могут применяться другими вооруженными силами для борьбы с БТТ российского производства в городских боях. Перечислим эти приемы:

1. Создаваемые команды "охотников за танками" должны иметь в своем составе пулеметчика и снайпера для защиты гранатометчика от пехоты.

2. Зоны для противотанковых засад должны выбираться в участках города, ограничивающих передвижение бронеобъектов узкими "каналами".

3. Расположение засады должно обеспечивать отрезание путей отхода и запирание машин на участке уничтожения.

4. Необходимо использовать несколько команд, размещая их на разных уровнях - в подвалах, на первых-третьих этажах зданий. Сложности с применением РПГ-7 и РПГ-18 были вызваны их реактивной струей, вспышками выстрелов и невысокой скорострельностью. Для надежного поражения бронеобъекта, по нему производилось одновременно 5-6 пусков разных команд. Очевидно, что противотанковое оружие будущих городских боев должно быть многозарядным, с минимальными демаскирующими признаками, отдачей и весом, возможностью стрельбы из закрытых помещений. Противотанковый гранатомет АТ-4 и переносной ПТРК "Джавелин" не соответствуют этим требованиям.

5. Обстреливать бронеобъекты нужно сверху, с флангов и с тыла. Выстрелы по лобовой броне неэффективны и способны лишь демаскировать гранатометчика.

6. В первую очередь должны уничтожаться приданные зенитные артиллерийские установки.

 
Содержание
Название файла : BM130005.exe всего8 файловРазмер всех файлов : 763 МбДата публикации : 26.02.2011г.Содержимое файлрв : Подборка книг по пиротехнике, подрывному и сапёрному делу.
  1. Conkling - Chemistry of pyrotechnics
  2. Ellern - Military and Civilian Pyrotechnics
  3. Lloyd Scott - Glitter, the Chemistry & Techniques
  4. Meyer - Explosives
  5. Ragnars - Detonators
  6. Russel - The Chemistry of Fireworks
  7. Tadeusz Urban'ski - Chemistry and Technology of Explosives Volume1-4
  8. The Encyclopedia of Explosives and Related Items Volume1-10
  9. Аванесов - Практикум по физико-химическим испытаниям ВВ
  10. Адушкин - Геомеханика крупномасштабных взрывов
  11. Александров - Отравляющие вещества
  12. Алексинский - Занимательные опыты по химии
  13. Алешков - Физические основы ракетного оружия
  14. Андреев - Взрыв
  15. Андреев - Взрыв и взрывчатые вещества
  16. Андреев - Теория взрывчатых веществ
  17. Андреев - Термическое разложение и горение взрывчатых веществ
  18. Андрющенко - Военно инженерная подготовка
  19. Антонов - Химическе оружие
  20. Антонов - Химическое оружие на рубеже двух столетий
  21. Ардашев - Огнемётно-зажигательное оружие
  22. Ардашев - Оружее спциальное необычное экзотическое
  23. Багал - Химия и технология инициирующих ВВ
  24. Балаганский - Действие средств поражения и боеприпасов
  25. Бейкер - Взрывные явления Оценка и последствия a
  26. Бейкер - Взрывные явления Оценка и последствия b
  27. Бейкер - Взрывные явления. Оценка и последствия Часть 1
  28. Беляев - Переход горения конденсированных систем во взрыв
  29. Блинов - Хлоратные и перхлоратные ВВ
  30. Бубнов - ВВ
  31. Будников - Взрывчатые вещества и пороха 1
  32. Будникова - Взрывчатые вещества и пороха
  33. Быстров - Краткий курс пиротехники
  34. Веннин - Пороха и взрывчатые вещества
  35. Волков - Твердотопливные ракеты
  36. Вопросы теории взрывчатых веществ
  37. Вопросы теории конденсированных взрывчатых систем
  38. Высокоенергетические вещества
  39. Гельфанд - Фугасные эффекты взрывов
  40. Генералов - Основные процессы и аппараты технологии взрывчатых веществ
  41. Гольбиндер - Лаболаторные работы по курсу теория взрывчатых веществ
  42. Горст - Изготовление нитросоединений 1940
  43. Горст - Пороха и ВВ 1972
  44. Горст - Пороха и взрывчатые вещества 1949
  45. Горст - Пороха и взрывчатые вещества 1957
  46. Громов - Действие в военное время
  47. Гуманитарное разминирование (укр.)
  48. Действия с взрывоопасными предметами
  49. Демидов - Введение в пиротехнику
  50. Детонация и взрывчатые вещества
  51. Друкованый - Справочник по буровзрывным работам
  52. Дубнов - Промышленные взрывчатые вещества
  53. Евстропов - Технология сооружения подземных полостей камуфлетными взрывами
  54. Емельянов - Отравляющие вещества
  55. Жуков - Энергетические конденсированные системы Краткий энциклопедический словарь_
  56. Забабахин - Кумуляция и неустойчивость
  57. Забабахин - Некоторые вопросы газодинамики взрыва
  58. Замышляев - Модели динамического деформирования и разрушения грунтовых сред
  59. Захаров - Техника безопасности в химических лабораториях
  60. Зельдович - Физика ударных волн и высокотемпературных гидродинамических явлений
  61. Ипатович-Горанский - Подрывное дело
  62. Карножицкий - Органические перекиси
  63. Карпов - Средства иниции рования
  64. Квакин - Руководство по изготовлению боеприпасов
  65. Клюев - Немецкие боеприпасы
  66. Коваленко - Структурно кинетические особености получения и термодеструкции нитратов целлюлозы
  67. Колотушкин - Криминалистическая взрывотехника Основы теории и практики
  68. Королев - Технологическое оборудование пиротехнического производства 1
  69. Королев - Технологическое оборудование пиротехнического производства 2
  70. Красельщик - Динамоны
  71. Красногоров - Подражающие молниям
  72. Кротов - Модели ракет
  73. Куров - Основы проектирования пороховых ракетных снарядов
  74. Кушнарёв - Использование энергии взрыва в строительстве
  75. Ладягин - Введение в пиротехнику
  76. Лебедев - Справочник для инженеров и мастеров по производству ВВ
  77. Лихачёв - Пиротехника в кино
  78. Ловля - Взрывное дело
  79. Магойченков - Мастер-взрывник
  80. Мельников - Справочник азотчика
  81. Метвейчук - Взрывные работы. Учебное пособие
  82. Методики иследования характеристик взрывчатых веществ
  83. Механизм термического разложения перхлората аммония
  84. Мигрина - Артиллерийские пороха и заряды
  85. Мин Обороны СССР - Руководство по подрывным работам
  86. Митрофанов - Детонация гомогенных и гетерогенных систем
  87. Мосфильм - Программа подготовки кинопиротехников
  88. Мурзаев - Справочник по патронам ручным и специальным гранатам инностранных армий
  89. Наставление по гуманитарному разминированию РФ
  90. Наставление по гуманитарному разминированию Украина
  91. Новиков - Химия алифатических и алицеклических нитросоединений
  92. Новиченко - Пиротехнические Работы 1967
  93. Одрит - Химия гидразина
  94. Опыт использования пироксилиновых порохов на инжинерных работах
  95. Орленко - Физика Взрыва Том.1
  96. Орленко - Физика взрыва т.2
  97. Орлова - Октоген - термостойкое ВВ
  98. Орлова - Октоген получение свойства применение
  99. Орлова - Руководство к лабораторному практикуму по получению нитросоединений
  100. Орлова - Химия и технология бризантных взрывчатых веществ 1973
  101. Орлова - Химия и технология бризантных взрывчатых веществ 1981
  102. Орлова - Химия и технология бризантых взрывчатых веществ 1960
  103. Парфенов - Эфиры азотной кислоты
  104. Платов - Пиротехник Искуcство изготовления фейерверков
  105. Подземная гроза
  106. Поздников - Справочник по промышленным взрывчатым веществам и средствам взрывания
  107. Покровский - Взрыв
  108. Радковець - Основні типи мін
  109. Ремпель - Безопасность труда при работе с ВВ
  110. Светлов - Теория и свойства промышленных ВВ
  111. Селиванов - Ударные и детонационные волны
  112. Сокольский - Ракеты на твёрдом топливе в России
  113. Солодовников - Изготовление фейерверков
  114. Солонина - Лаболаторное приготовление взрывчатых веществ
  115. Стандарт оперативных процедур для операций по разминированию
  116. Старинные фейерверки в Росии
  117. Степин - Занимательные задания и эффектные опыты по химии
  118. Сухаревский - Взрывчатые вещества и взрывные работы Том 1
  119. Сухаревский - Взрывчатые вещества и взрывные работы Том 2
  120. Тарасов - Производство бездымных порохов
  121. Топчиев - Нитрирование углеводородов и других органических соединений
  122. Трапенок - От маленькой хлопушки до большого фейерверка
  123. Учебник минёра
  124. Фогт - Черный порох
  125. Фортов - Взрывные генераторы мощных импульсов електрического тока
  126. Франке - Химия отравляющих веществ
  127. Фрейман - Краткий курс пиротехники
  128. Хавкинс - Органические перекиси, их получение и реакции
  129. Хитрин - Физика горения и взрыва
  130. Хмельницкий - Справочник по взрывчатым веществам 1
  131. Хмельницкий - Справочник по взрывчатым веществам 2
  132. Хмельницкий - Химия фуроксанов Реакции и применение
  133. Хмельницкий - Химия фуроксанов Строение и синтез
  134. Чейс - Электрический взрыв проводников
  135. Чувырин - Занимательная пиротехника Часть1
  136. Чувырин - Занимательная пиротехника Часть2
  137. Шагов - Взрывчатые вещества и пороха
  138. Шидловский - Основы пиротехники 1954
  139. Шидловский - Основы пиротехники 1964
  140. Шимизу - Фейерверки Искуство Наука Техника
  141. Штетбахер - Пороха и ВВ
  142. Шумахер - Перхлораты.Свойства, производство, применение
  143. Щукин - Промышленные взрывчатые вещества на основе утилизированных боеприпасов
  144. Энциклопедия мин
  145. Эпов - Основы взрывного дела
  146. ЮНМАС - Термины и сокращения касающиеся деятельности связаной с разминированием
  147. Юхансон - Детонация взрывчатых веществ
  148. Яхонтов - Курс взрывчатых веществ
 

Whisper

Well-Known Member
Дещо відносно збереження військової таємниці ( від міністерства оборони України )

Аби не лити воду на чужий млин!

Шановні українці!
Зважаючи на скрутний час, який переживає наша Батьківщина у зв’язку з відвертою агресією наших сусідів є потреба звернути ся до усіх, хто в тій, чи іншій мірі задіяний у інформаційній сфері. Звертаємось до журналістів, блогерів, та взагалі, пересічних громадян, які на своїх сторінках у соцмережах подають інформацію про перебіг подій в Україні.
Ваша діяльність щодо донесення до громадян України своєчасної та об’єктивної інформації щодо подій у нашій державі є дуже важливою та потрібною. Проте, у зв’яжу із оголошенням часткової мобілізації, потрібно зважати на те, що з допомогою мережі Інтернет Ваші повідомлення, матеріали, фото-відеодокументи можуть переглядати і недруги України. Ми не закликаємо до обмеження доступу до об’єктивної інформації, але такі аспекти як чисельність, нумерація, укомплектованість військових підрозділів, маршрути їх пересування, а також прізвища командирів і начальників українського війська повинні, на нашу думку, публікуватися дозовано та обмежено, в залежності від конкретної необхідності.
Що це означає? Приміром, якщо представник прес-служби Мінооборони оприлюднив ту, чи іншу інформацію, вказавши у ній прізвища, кількісні дані, тощо, тоді поширення зазначених відомостей у статтях або дописах буде доречним. Разом з тим, якщо вам випадково вдалося в денний або нічний час стати очевидцем пересувань чи маневрування вітчизняних військовослужбовців і військової техніки, то перш ніж викласти відео чи фото з відповідними коментарями потрібно добре подумати, як цю інформацію подати, оскільки її можуть, і будуть використовувати наші супротивники. Звичайно ж, питання військової цензури є складними і вони важко співставляються із принципами відкритої журналістики, але навіть у найпередовіших демократичних державах світу: США, Великобританії, Франції та ін., інформація про пересування та боєготовність збройних сил має серйозні обмеження до її поширення. Крім того, свідомі громадяни вільного світу, навіть і без нормативних обмежень, чітко розуміють питання важливості особистої самоцензури та здійснюють власну інформаційну діяльність із врахуванням інтересів безпеки Вітчизни.

Ігор Крочак
 
Останнє редагування:

Uberwinder

Без статуса
Інформація про валізку звичайно корисна, але наведено універсальний набір на більшість випадків екстрених ситуацій, та й то не повний.
Бажано щоб рюкзак мав застібки спереду, щоб під час пересування не заважав рухам.
Обираючи рюкзак, варто придивитись до моделей з кількома вертикальними та кількома горизонтальними відсіками, та невеликими кишеньками для дрібничок.
Підбираючи одяг, бажано, щоб він якнайменше був схожий на військову форму.
Далі, по наповненню валізи, не забуваємо, що з нею, можливо, доведеться пересуватись пішки на значну відстань. Тобто вагу бажано мінімізувати. Ніж, топірець та мультутул легко замінюються мисливським ножем - вага суттєво зменшиться, майже без втрати можливостей (з правильним ножем можна і палю загострити, і ковбасу порізати, і консерви відкрити). Сірників і запальничок бажано мати декілька комплектів, не забуваємо також про сухе пальне. Палатка, спальник і казанок, звичайно, корисна річ, але валіза не для туристичного походу, а для допомоги у екстреній ситуації. тож, саме ця вага може бути зайвою і серйозно заважати пересуванню.
Стосовно набору їжі також є кілька питань - крупи і макарони річ незамінна у поході, але розвести багаття і готувати обід віднімає досить багато часу. В екстреній ситуації важливою є мобільність. Я б віддав перевагу калорійній їжі, яка не потребує довгих приготувань і займає мінімум місця - рибні та м'ясні консерви у бляшанках, галети, горіхи, шоколад, батончики, брикети супу швидкого приготування, сіль, чай, можна трохи сухофруктів. Вино? Не на пікнік збираємось. Беремо спирт у залізній флязі (можна розвести і прийняти всередину, більш ефективний для розтирання чи дезінфекції).
Крім голок і нитки, бажано також покласти шило, кілька булавок.
Стільниковий телефон бажано завести запасний - недорогий з чорно-білим екраном (з максимальним часом життя від батареї). Смарфон може і доби не протягти.
 
Зверху