Санкції проти РФ і міжнародна підтримка України

d324co

Well-Known Member
Литва действует.
Вильнюс фактически заблокировал сухопутный транспортный коридор, соединяющий "материковую" Россию с Калининградской областью. По предварительным прогнозам, поставки в анклав могут сократиться вчетверо, а список товаров уменьшится наполовину. РИА Новости разбиралось в ситуации.
Отрезанный регион
Транзит санкционных товаров Вильнюс запретил с 18 июня, заявив, что согласовал действия с Евросоюзом. По словам губернатора Калининградской области Антона Алиханова, это примерно 40-50 процентов номенклатуры грузов, эмбарго на которые способно привести к экономическому удушению региона.
А в ответ громкое хлопание крыльями...

Патрушев анонсировал скорый ответ на блокаду Калининграда
Патрушев заявил, что скорый ответ на блокаду Калининграда будет чувствителен для Литвы

Скорый ответ на блокаду будет чувствителен для жителей Литвы. Об этом во время совещания по актуальным вопросам национальной безопасности на Северо-Западе России заявил секретарь Совбеза , его слова передает .
По его словам, обстановка на пограничной территории округа формируется в условиях наращивания военного и разведывательного присутствия , а также под воздействием информационного и экономического давления стран Запада.
Патрушев привел в пример блокаду Литвой «в нарушение норм и принципов международного права» транзита через свою территорию ряда товаров в . Этот пример, по мнению секретаря Совбеза, показывает, что заявлением Запада, как устным, так и письменным, доверять нельзя.
«На подобные враждебные действия Россия, безусловно, отреагирует. Соответствующие меры прорабатываются в межведомственном формате и будут приняты в ближайшее время. Их последствия окажут серьезное негативное влияние на население Литвы», — заверил Патрушев.
 

d324co

Well-Known Member
Скільки росія заробила на експорті енергоресурсів протягом 100 днів війни в Україні
08:41 15.06.2022 4 045
Можливість експорту нафти, газу та вугілля для росії є ключовим фактором продовження війни проти України.

Центр досліджень енергетики та чистого повітря ( ) підрахував, скільки росія заробила на продажі викопного палива протягом 100 днів війни в Україні.
За перші 100 днів війни (з 24 лютого по 3 червня) росія отримала від експорту викопних палив 93 млрд євро. В тому числі 57 млрд євро (або 61% суми) за енергоресурси росія отримала від країн ЄС.
Частка ЄС в загальному експорті енергоресурсів з рф становила приблизно 30% для вугілля, 50% для сирої нафти, 75% для танкерного газу, 75% для нафтопродуктів і 85% для трубопровідного газу.
У розрізі країн найбільшими імпортерами були Китай (12,6 млрд євро), Німеччина (12,1 млрд євро), Італія (7,8 млрд євро), Нідерланди (7,8 млрд євро), Туреччина (6,7 млрд євро), Польща (4,4 млрд євро), Франція (4,3 млрд євро) та Індія (3,4 млрд євро).
Найбільші покупці російської нафти

Найбільше доходу кремль отримав від експорту сирої нафти - 46 млрд євро, на трубопровідному газі отримано 24 млрд євро, нафтопродуктів було експортовано на 13 млрд євро, танкерного загу поставлено на 5,1 млрд євро, а вугілля - 4,8 млрд євро.
З 24 лютого експортні доходи росії стабільно падають, але залишаються вищими порівняно з 2021 роком. У травні 2022 року обсяги імпорту російського викопного палива впали на 15%.
Скорочення попиту, а також все далі більша знижка на російську нафту, коштували росії 200 мільйонів євро на день у травні.
Водночас попри відмову багатьох компаній купувати російське паливо та велику знижку, через глобальний ріст цін на енергоресурси, доходи росії від такого імпорту зросли на 60% порівняно з 2021 роком
 

d324co

Well-Known Member
"Путін не був розчарований", - Токаєв про відмову визнати "ЛДНР"

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв пояснив, чому відмовився визнавати створені Росією терористичні організації "ЛНР" та "ДНР" на економічному форумі ПМЕФ у Санкт-Петербурзі.
Про це він розповів під час виступу на Катарському економічному форумі, повідомляє з посиланням на .
На запитання про те, чи висловлював йому російський диктатор Володимир Путін якесь розчарування відмовою визнавати терористів ЛДНР, Токаєв заявив, що глава Кремля не був розчарований і мав вигляд "дуже спокійний і впевнений", а після форуму у них відбулася "приємна зустріч".
Джерело:
Щось від приємної зустрічі тхне мазохізмом, якщо така зустріч приємна...
Россия блокирует отгрузку казахстанской нефти
19.06.2022 - 18:00

You must be registered for see images

Россия вводит ограничения на экспорт казахстанской нефти. Решение связано с выступлением президента страны Касыма Жомарта Токаева на Петербургском международном экономическом форуме.
Казахстан решил переименовать нефть, чтобы западные покупатели не путали ее с подсанкционным российским сортом Urals. Однако сырье все равно остановили в порту Новороссийска, сообщает gHall со ссылкой на росСМИ.
Причиной остановки назвали обнаружение объектов, которые могут быть минами времен Второй мировой войны. Для того, чтобы проверить находку, акваториб порта закрыли. В частности, закрыт участок, прилегающий к выносным причальным устройствам Каспийского трубопроводного консорциума (КТК).
Работы по разминированию запланированы на 20 июня и могут продлиться до конца месяца.
 

d324co

Well-Known Member
Якщо силу використати ссикотно - треба знайти зрадника і проплатити йому...

Євродепутат про дискусії щодо калінінградського транзиту: схоже, поки Росія перемагає
СУБОТА, 25 ЧЕРВНЯ 2022, 12:22

Депутат Європарламенту Пятрас Ауштрявічюс повідомив, що цього тижня у Брюсселі відбулися важливі дискусії щодо калінінградського транзиту, і, за його словами, Росія поки перемагає.
Про це Ауштрявічюс на своїй Facebооk-сторінці, повідомляє "Європейська правда".
Цього тижня у коридорах ЄС відбулися кілька засідань щодо калінінградського питання, повідомив литовський політик. Литва висловила свою безкомпромісну позицію про необхідність зберігати раніше узгоджену позицію та не піддаватися тиску Росії, і більшість держав підтримали Литву.



Однак, за словами євродепутата, представник однієї держави запропонував переглянути положення про здійснення санкцій. Ауштрявічюс не уточнив, про яку державу йдеться.
Європейська під час яких не було єдності, і у результаті з'явився документ, що дозволяє перевезення підсанкційних товарів через територію ЄС з "Росії до Росії" - тобто з Калінінградської області до решти Росії.
Ця інформація була надана Литві, і хоча Литва у документі не згадується, за замовчанням мається на увазі, що це питання стосується Литви, якщо вона дасть згоду.



За словами Ауштрявічюса, країни ЄС незадоволені і багато хто чекає на позицію Литви щодо документу ЄК, яка досі не була висловлена.
Очікується, що документ Єврокомісії буде опубліковано наступного тижня.
Ауштрявічюс та кілька членів Європарламенту звернулись до Єврокомісії із закликом не піддаватися на інформаційні атаки та політичний тиск Росії та не переглядати запровадження санкцій ЄС на користь РФ, зокрема щодо перевезення санкційних товарів через територію ЄС до Калінінграду.
"ЄС не може піддаватися тиску з боку агресора і створювати екстерриторіальні пільги та поступки через додаткові рішення", - заявили євродепутати.
Раніше Вільнюс заборонив транзиту підсанкційних товарів у Калінінградську область – російський анклав, достатися до якого можна або морем, або через Литву.
Росія у відповідь стала погрожувати балтійській країні.
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що ЄС вказівок Єврокомісії щодо санкцій, відповідно до яких Литва обмежила транзит до Калінінграда.
 
Останнє редагування:

d324co

Well-Known Member
Росія не піде на перемовини, поки санкції не діятимуть на 100%
14:55 24.06.2022
Світ може запровадити хоч 100 пакетів санкцій, але який сенс це робити, якщо на кожен Росія знайде обхідний шлях: сама або за допомогою країн-союзників.

9 квітня почала діяти заборона на в’їзд російським та білоруським фурам на територію ЄС.
"Будь-якому автомобільному транспортному підприємству, створеному в Росії, забороняється перевозити вантажі автомобільним транспортом по території Союзу, у тому числі транзитом" - йдеться у документі, який набув чинності 9 квітня.
Але Росія та Білорусь знайшли вихід - "голова у фур тепер європейська, а хвіст - російський". Таким чином перевозяться продукти харчування, ліки тощо.
У квітні поточного року Німеччина вивезла до РФ товарів на 828,2 млн євро, Китай у травні наростив імпорт сирої нафти з РФ на 55% у річному вимірі до рекордного рівня -Росія вийшла на перше місце з постачання сировини до Китаю, випередивши Саудівську Аравію.
За інформацією на травень, імпорт російської нафтистановив майже 8,42 млн т. Це приблизно 1,98 млн барелів на добу та на 25% більше, ніж 1,59 млн барелів на день у квітні.
Тим же шляхом пішла і Італію: об’єми експорту у травні становили близько 450 тисяч барелів нафти на добу. Та ще і для кого – нафтопереробного заводу, який належить російському Лукойлу. Іспанія з 24 лютого експортувала 4,5 млн барелів сирої нафти на суму близько $509 млн.
Через це Росія не надто відчуває обмеження, бо кожне з них вона обходить. Чекати на перемовини найближчим часом марно, бо економічні втрати агресора менші.
За прогнозами аналітиків, до кінця поточного року втрати ВВП становитимуть 11,3%, української – 45%. Надто, через експорт, який Росія наразі здійснює, а Україна – ні, бо має заблоковані порти.
Навіть попри санкції, російська економіка постраждала менше за українську, бо ворожі енергоносії не лише продовжують експортуватися до країн Європи, але і успішно оплачуватися, наприклад, в євро (як це робить Німеччина).
Прибутки Росії можна відслідковувати онлайн. Існує , який у режимі реального часу показує, скільки грошей сплачується за російські нафту та газ. Так от, за 4 місяці Росія заробила 93 млрд євро на продажу енергоносіїв, а з них 53 - від ЄС
 
  • Like
Реакції: Aiir

d324co

Well-Known Member
Не може бути й мови про поступки Росії у відповідь на погрози Кремля, - президент Литви Науседа про калінінградський транзит


Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що уряд країни має негайно розпочати консультації з Європейською комісією щодо реалізації санкцій щодо калінінградського транзиту.
Як передає із посиланням на , про це Науседа написав на своїй фейсбук-сторінці, повернувшись із Брюсселя.
"Уряд має негайно розпочати консультації з Єврокомісією, щоб запроваджені санкції не завдали шкоди ні інтересам Литви, ні міжнародним угодам. Тільки спільними зусиллями ми досягнемо того, щоб санкції проти країни-агресора були болючими", - зазначив Науседа.
Він підкреслив, що у четвер обговорив питання транзиту з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн і зазначив, що Литва не піде на поступки Росії.
Читайте також:
"Зрозуміло, що Литва повинна і буде застосовувати санкції ЄС. Литва повинна і зберігатиме контроль над товарами, що провозяться через її територію, і про жодні "коридори" не може бути й мови, як не може бути й мови про поступки Росії у відповідь на погрози Кремля", - зазначав Науседа.
Нагадаємо, сталі та чорних металів до Калінінградської області, посилаючись на роз'яснення ЄС.
Москва заявила, що транзитні обмеження порушують міжнародні угоди і .

Джерело:
 

d324co

Well-Known Member


Как сообщает агентство Kyodo со ссылкой на данные статистического центра Teikoku Databank, всего 4 из 168 крупных японских компаний (2,4%), ведущих бизнес в России, приняли решение окончательно уйти с российского рынка из-за военной операции на Украине.
При этом в Японии оказалось наименьшее количество компаний, которые ушли из россии, среди стран «большой семерки» (G7). Например, в Великобритании таких компаний почти половина (48%). Итальянские компании не торопятся уходить из России — таких компаний всего 5%.
Kyodo пишет, что японские компании хотят продолжить работать в России, поэтому занимают осторожную позицию. В данный момент из России ушли Toyota, Nissan, производитель шин Bridgestone и сеть магазинов одежды Uniqlo компании Fast Retailing.

 

d324co

Well-Known Member
ЄК планує дозволити транзит російських товарів до Калінінграда, але Литва ветуватиме документ, - європарламентар Ауштрявічус

Європейська комісія готує документ, що дозволить перевозити підсанкційні російські вантажі з Росії через територію ЄС до Калінінграда.
Про це повідомляє литовське видання із посиланням на європарламентаря від Литви Пятраса Ауштрявічуса, інформує .
"Цього тижня в ЄС відбулося кілька зустрічей. Литва висловила безкомпромісну позицію щодо необхідності збереження раніше узгодженої позиції і не піддаватися російському тиску. Більшість держав підтримали Литву. На жаль, представник однієї держави запропонував переглянути Положення про запровадження санкцій", - розповів Ауштрявічус.
За його словами, наразі готується документ, що дозволить доправляти підсанкційні товари "з Росії до Росії" через литовську територію.

Політик уточнив, що Литва може накласти вето на таке рішення Єврокомісії, і ймовірно, це буде зроблено.
"В ході виконання правил транзиту Росія, безсумнівно, спрямує свої погрози на Вільнюс. Литва залишиться одна без формального прикриття ЄС. Буде серйозна міжнародно-політична криза", - наголосив Ауштрявічус.
Нагадаємо, Литовська залізниця повідомила Калінінградську залізницю, що з суботи, 18 червня, припиняє транзит підсанкційних вантажів між Калінінградською областю і основною територією Росії. Компанія отримала роз'яснення Єврокомісії, згідно з якими, навіть якщо санкційні товари і вантажі йдуть з однієї частини Росії в іншу, але через територію ЄС, їхнє перевезення все одно заборонено.
Згодом Литва розширила обмеження щодо транзиту у Калінінградську область Росії, заборонивши перевезення підсанкційних товарів не лише залізницею, але й автомобільними шляхами.
Також читайте: Джерело:
 
Зверху