Нова влада

arnisumy

Well-Known Member
“Хроніки східноєвропейської Венесуели”: після постанови Кабміну про регулювання цін уже дві мережі АЗС зупинили продаж певних видів пального
16/05/2021 09:37

Уже дві великі мережі автозаправних комплексів оголосили про зупинку реалізації певних видів пального, після того як Кабмін запровадив державне регулювання цін на бензин і дизель. Як передає “ “, торговельної дії мережі ОККО фактично повторила мережа АЗС WOG.
Мережа автозаправок ОККО 15 травня першою про те, що призупиняє реалізацію свого пального PULLS 95 та PULLS Diesel.
У компанії пояснили, що продаж пального цих марок за ціною, встановленою урядом, є збитковим для мережі.
Слідом за ОККО аналогічне рішення ухвалила і мережа WOG. Відповідний допис на її ФБ-сторінці датований лише трьома годинами пізніше.
“У зв’язку з оприлюдненням проєкту постанови Кабміну «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 року № 1236», яка передбачає запровадження тимчасового державного регулювання цін на пальне, ми змушені припинити реалізацію преміального пального 95 Mustang та ДП+ Mustang. Перепрошуємо за ці незручності”, – зазначено в дописі.
You must be registered for see medias
Як випливає з повідомлень споживачів у соцмережах, на деяких АЗК проблемно заправитися навіть звичайним дизпаливом. Зокрема, колишній заступник голови Донецької ОДА/ВЦА Ігор Стокоз, крім ОККО, 15 травня не зміг придбати дизельне пальне також на KLO (хоча ця мережа не робила повідомлень з цього приводу).
You must be registered for see medias
Багато користувачів у соцмережах обурені постановою уряду, встановлення граничних цін на бензин ознакою “східноєвропейської Венесуели” та проводять паралелі із талонами на бензин за часів Радянського Союзу.
“Я думав, що Азаров мріяв втілити сценарій книжки “Атлант розправив плечі”, але в Зеленського краще виходить”, – пише також користувач
Як інформувала “ “, Кабінет Міністрів України своїм рішенням 14 травня встановив на період дії карантину граничні рівні торговельної надбавки до середньої ціни бензину – не вище ніж 5 грн/літр та дизельного палива – не вище ніж 7 грн/літр. Відповідне обмеження для мереж автозаправних станцій (АЗС) внесено до урядової “карантинної” постанови №1236 від 9 грудня 2020 року.
“Впровадження урядом граничних торговельних надбавок на паливо – це вимушений і тимчасовий захід на період карантину. Це відповідь на необґрунтоване зростання цін на паливо в роздрібних мережах”, – заявив міністр розвитку економіки й торгівлі Ігор Петрашко. Він додав, що “уряд за здорову і прозору конкуренцію на ринку палива. Але водночас уряд має захистити простих споживачів, які і так постраждали від вимушеного карантину”.
Згідно з розробленим Міністерством економіки оприлюдненим проектом постанови, середня вартість ДП (ULSD 10 ppm) і бензину (GASOLINE 10 ppm), що передбачає митні платежі – акцизний податок та ПДВ, має розраховуватися на підставі даних Platts CIF NWE за попередній календарний місяць/декаду.
Здійснювати розрахунки пропонується зобов’язати НАК “Нафтогаз України”, яка буде їх надавати Мінекономіки не пізніше ніж 3-го числа кожного місяця, а міністерство – публікуватиме середні ціни одного літра ДП і бензину до 5-го числа кожного місяця.
 

arnisumy

Well-Known Member
21.05.21 16:32
Наближений до Лукашенка олігарх Воробей заробив 320 млн грн на "Великому будівництві" Зеленського, - ЗМІ. ВІДЕО+ФОТОрепортаж
Компанії сім'ї білоруського олігарха Миколи Вороб’я, наближеного до "президента" Олександра Лукашенка, який захопив владу в Білорусі, і нардепа ОПЗЖ Віктора Медведчука, заробляють на реалізації програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво".
Про те, як Микола Воробей пустив бізнесове коріння одразу в декілька стратегічних сфер української економіки та не потрапив під санкції РНБО разом з Віктором Медведчуком – йдеться у спільному програми "Схеми" (проєкт Радіо Свобода та UA:Перший) та програми білоруського телеканалу "Белсат", інформує із посиланням на
You must be registered for see medias
Журналісти виявили, що у 2020 році білоруський "Нафтобітумний завод" Вороб’я суттєво збільшив поставки бітуму в Україну. Тут основними кінцевими покупцями продукції стали учасники "Великого будівництва".

Дорожний бітум з білоруського заводу Вороб’я постачається на компанію його сина в Україну, який в свою чергу перепродає його учасникам "Великого будівництва" вже за вищу ціну. Загалом на продажах бітуму для державного проєкту фірми родини білоруського олігарха дотепер заробили близько 320 мільйонів гривень.

Аналізуючи дані митниці, "Схеми" зауважили, що білоруський завод Вороб’я найчастіше реалізовував свою продукцію в Україні не напряму, а через українську фірму "БелКазТранс Україна" свого 38-річного сина і повного тезки – Миколи Миколайовича Вороб’я, громадянина України. А той при перепродажі субпідрядникам "Великого будівництва" виставляв уже набагато вищу ціну, що у кінцевому рахунку здорожчувало його фінальну вартість.

У "БелКазТранс Україна" на запит "Схем" зауважили , що компанія не є учасником проєкту "Велике будівництво", продає бітум великим нафтотрейдерам та не співпрацює з бюджетними організаціями.

Також журналісти розповіли, що постачанням бітуму діяльність білоруського олігарха Миколи Вороб’я в Україні не обмежується – починаючи з 2019 року він стрімко увійшов одразу у три стратегічні сфери української економіки.

Наприклад, у 2020 році його білоруська компанія "БелКазТранс" імпортувала близько половини дизельного пального, яке постачалося в Україну із Російської Федерації. "Це поставки дизельного пального з Росії, які трубопроводом доходять до Гомеля і далі перевантажуються в залізничні вагони і постачаються до України. Це просто посередницькі послуги", – розповів головний редактор профільного журналу "Нафторинок" Олександр Сіренко.

Журналісти звернули увагу, що в українські активи білоруського олігарха оформлені на членів його родини, громадян України. Компанія його сина, "БелКазТранс Україна", крім імпорту бітуму, у 2020 році забезпечувала логістику при імпорті російського вугілля для українських металургійних підприємств та електростанцій.

"Будь-яким компаніям, крім "БелКазТранс Україна", не давали згоду на перевезення посадовці російських залізниць. За інформацією від наших членських компаній, які втратили долю на ринку – це майже 100%. За об’ємами це – найбільший транзитер", – розповідає президент Асоціації міжнародних експедиторів України Віктор Берестенко.

Журналісти також виявили, що послугами компанії сина Миколи Вороб’я користуються найбільші промислові групи України. "Відповідно до даних від джерел "Схем" у податковій, з березня 2020-го і до сьогодні ця компанія регулярно отримує оплату за свої експедиторські послуги від найбільших споживачів вугілля в Україні – холдингів "Метінвест" та "ДТЕК" Ріната Ахметова та "Інтерпайп" Віктора Пінчука", – йдеться в матеріалі.

У "ДТЕК" заявили, що справді з весни 2020 року співпрацювали із "БелКазТранс Україна". Але наразі не працюють з цією компанією напряму. У його ж холдингу "Метінвест" підтвердили, що досі співпрацюють із "БелКазТранс Україна", але зазначили, що обрали її на тендерному майданчику. У компанії Віктора Пінчука коментарів до публікації не надали.

Крім забезпечення логістики, структури, пов’язані із білоруським олігархом, займалися безпосередньо імпортом вугілля в Україну в умовах, коли російська влада видавала дозволи на поставки цієї сировини в Україну.

У грудні 2019 року естонська компанія NT Marinе, яку журналісти пов’язують із Миколою Вороб’єм, отримала дозвіл від російського уряду на майже 50 відсотків від поставок вугілля в Україну. У березні 2020 року найбільші імпортери змогли отримати такі дозволи самотужки. Але, як виявили "Схеми", в 2021 році NT Marinе продовжила як посередник імпортувати вугілля. Наприкінці березня в Україну розпочала поставки також інша естонська фірма, пов’язана із Вороб’єм – NT Bunkering. Водночас ці естонські компанії (NT Bunkering та NT Marine) протягом 2018-2020 років доставляли нафтопродукти російського "Новошахтинського заводу нафтопродуктів" (ОАО "НЗНП") до ЄС (зокрема в Естонію) та Україну.

"Тобто компанії з орбіти білоруського олігарха Миколи Вороб’я співпрацювали з російським Медведчука "Новошахтинський завод нафтопродуктів" (ОАО "НЗНП") – протягом 2018-2020 років доставляли в Європу та Україну продукцію заводу. Але сам білоруський олігарх Микола Воробей не потрапив під українські санкції, хоча співпрацював із тим бізнесом Віктора Медведчука, який був підставою введення санкцій РНБО щодо українського політика та пов’язаних із ним структур", – йдеться в матеріалі "Схем".

Віктор Медведчук заперечив співпрацю з Миколою Вороб'єм. На запитання журналістів програми "Схеми", які у них відносини, Медведчук відповів: "Ми дружимо. Жодних спільних бізнес-інтересів немає і ніколи не було".

Журналісти встановили, що в Україні живе двоє синів Вороб’я від попереднього шлюбу, а частина родини залучена у бізнес білоруського олігарха. Крім старшого сина Миколи, продажем нафтопродуктів займається його дружина (невістка олігарха) – Валерія Воробей – через українську компанію "Укрбелнафтопродукт".

Відповіді від Миколи Вороб'я на інформаційний запит журналісти не отримали.Джерело:
 
Останнє редагування:

arnisumy

Well-Known Member
You must be registered for see images

21.05.21 14:26
Назначенный Венедиктовой прокурор вновь закрыл дело "Роттердам+"

Назначенный генпрокурором Ириной Венедиктовой новый руководитель группы прокуроров по так называемому делу "Роттердам+" принял решение закрыть расследование в четвертый раз.
Об этом сообщает пресс-служба Национального антикоррупционного бюро (НАБУ).
"Решение нового старшего группы прокуроров – Дениса Демкива – о закрытии так называемого дела "Роттердам+" 20 мая вызывает сомнения в его объективности. Это решение принято в нерабочее время, без консультаций с детективами и надлежащего изучения материалов дела. Речь идет о более 100 томов письменных материалов и 350 Гб видеозаписей допросов", – подчеркивают в НАБУ.
В сообщении отмечается, что прокурор также отказался заслушать дело в присутствии и.о. руководителя САП и других прокуроров группы.
"Он проигнорировал и мнение своего коллеги – прокурора САП, который также осуществляет процессуальный контроль в деле с начала его расследования и имеет противоположную позицию относительно судьбы уголовного производства, – который готов представить обвинение в суде", – указывают в НАБУ.
В Бюро подчеркивают, что судьбу дела "Роттердам+" должен решить суд – только так можно исследовать полноту и убедительность собранных детективами доказательств. Поэтому НАБУ обжалует решение о закрытии дела "Роттердам+" у и.о. руководителя САП.
Как сообщалось, 5 мая генеральный прокурор Ирина Венедиктова по так называемому делу "Роттердам+" Виталия Пономаренко, который трижды принимал решение закрыть расследование и три раза его решения были отменены.
Напомним, в апреле руководитель группы прокуроров по делу "Роттердам+" Виталий Пономаренко закрыть расследование, в качестве подозреваемых в котором проходят ряд менеджеров ДТЭК Рината Ахметова и бывших чиновников НКРЭКУ. Однако и.о. главы САП Максим Грищук Аналогичным образом решение прокурора закрыть дело было отменено в январе.
Посла этого генеральный прокурор Ирина Венедиктова 29 января прокурора Пономаренко.
27 августа 2020 года этот же прокурор САП Виталий Пономаренко уже принимал так называемой формулы "Роттердам+". НАБУ обжаловало постановление о закрытии дела у исполняющего обязанности руководителя САП Максима Грищука и генерального прокурора Ирины Венедиктовой, однако генпрокурор .
Однако в конце октября 2020 года следственная судья Высшего антикоррупционного суда Оксана Олейник по делу так называемой формуле "Роттердам+" по иску "Никопольского завода ферросплавов".
Во время рассмотрения в ВАКС жалобы на закрытие дела "Роттердам+" было установлено, что дело было закрыто до того, как новой экспертизой в нем
Ранее Национальное антикоррупционное бюро Украины в деле формулы тарифа "Роттердам+", в том числе экс-главе НКРЭКУ Дмитрию Вовку и сотрудникам энергохолдинга ДТЭК Рината Ахметова. и скрывается в Великобритании.

21.05.21 18:07
Кабмин назначил заместителем министра энергетики фигуранта дела "Роттердам+"

Кабинет министров на заседании 21 мая назначил назначил заместителями министра энергетики Юрия Власенко и Алексея Куракова, 19 мая Кабмин назначил на должность замминистра Юлию Пидкоморную.
Как сообщает пресс-служба Министерства энергетики, Юрий Власенко займет должность первого заместителя министра
Алексей Кураков будет заниматься вопросами угольной отрасли и ее реформирования.
Власенко с 2015 года работал в аппарате НКРЭКУ, специализировался на электроэнергетике. В 2016 году ему
Кураков с марта 2021 года входил в состав дирекции ПАО "Центрэнерго", а до этого
Юлия Пидкоморная работала в Министерстве энергетики с 2015 года. С 2016 года исполняла обязанности государственного секретаря Министерства, в 2018-2019 годах занимал должность заместителя министра Игоря Насалика. До последнего времени Подкоморная работала президентом Украинской энергетической ассоциации (УЭА), создание которой связывают группой "Приват" Игоря Коломойского.
Как сообщалось, Верховная Рада на заседании 29 апреля вице-президента госпредприятия "НАЭК "Энергоатом" и профессионального юриста Германа Галущенка на должность министра энергетики.

20.05.21 11:42
Кабмин ввел формулу "Роттердам +" для бензина и дизтоплива, - экономист

Кабинет Министров ввел государственное регулирование цен на бензин и дизельное топливо по принципу формулы "Роттердам +", привязав его к котировкам нефтепродуктов в портах Амстердам-Роттердам-Антверпен плюс фиксированная маржа в 5-7 грн / л.
Об этом сообщил эксперт в сфере экономики
"Принцип, по которому решено регулировать цены на бензин, понятный и довольно распространенный в Украине. По такой же формуле, как сейчас поступили с регулированием цен на горючее для автомобилей, население годами оплачивает природный газ. Цена на газ определяется по формуле "Амстердам +" (ранее было то же, но цену формировали на базе другого хаба - "Дюссельдорф +"). Атомные АЭС закупают урановую руду и ядерное топливо, а тепловые электростанции до 2019 года покупали уголь ", - отметил эксперт.
Кушнирук отметил, что использование органами исполнительной власти для регулирования цен на те или иные сырьевые товары так называемого импортного паритета на самом деле вполне правильное и никогда не вызывало замечаний у партнеров Украины с МВФ, Всемирного банка и ЕС.
"То есть, цены на энергоресурсы, которые Украина импортирует - уголь, бензин, газ - так или иначе привязаны к формуле импортного паритета. Это логично, понятно и, в принципе, прозрачно ", - добавил эксперт.
Однако, по словам Кушнирука, несмотря на понятный принцип привязки к внешним котировкам и объективные проблемы рынка, власть поступила не очень дальновидно.
"Регулировать уровень конкуренции, а значит и цены, в развитых странах принято через антимонопольное ведомство, а не актами правительства. В первую очередь, это функции АМКУ - не допускать перекосов и злоупотреблений на тех или иных рынках", - добавил эксперт.
Напомним, 14 мая Кабинет Министров на период карантина ввел регулируемые цены на бензин и дизельное топливо. По решению правительства, АЗС должны продавать бензин и дизтопливо по ценам с привязкой к европейским котировкам в портах Северо-Западной Европы с наценкой не более 5 грн / л для бензина и 7 грн / л для дизтоплива.
По аналогичному принципу в 2016-2019 годах НКРЭКУ рассчитывала цену на уголь с привязкой к котировке API2 в порту Роттердам плюс стоимость доставки в Украину. Эта формула получила название "Роттердам +".
Такой же принцип до 1 августа 2020 применялся и для регулирования цен на природный газ для населения, так называемая формула "Амстердам +" и "Дюссельдорф +".
You must be registered for see images
 
Останнє редагування:
  • Like
Реакції: Aiir

arnisumy

Well-Known Member
від "найвеличнішого" - "найпотужнішому":

21.05.21 17:24
Сын Авакова стал владельцем отеля и офисного центра в Киеве. ВИДЕО

Сын министра внутренних дел Арсена Авакова Александр за последние годы стал собственником четырехэтажного офисного здания в правительственном квартале и семиэтажной гостиницы.
Как выяснили журналисты проекта "Слідство.Інфо", рыночная стоимость этой недвижимости может достигать 250 млн грн, но сын министра и его окружение оформили покупку этих активов значительно дешевле.
Так, в начале 2019 года Александр Аваков приобрел 25% акций гостиницы "Голосеевская". Еще 25% приобрел давний друг министра МВД Игорь Котвицкий. Отель расположен в 7-этажном здании советской постройки площадью более 9 000 квадратных метров неподалеку Голосеевского парка. Преимуществами отеля является низкая цена и близость к метро.
Поскольку один из владельцев – Игорь Котвицкий – на момент приобретения акций гостиницы был народным депутатом, он задекларировал стоимость покупки: доля в 25% обошлась ему в 250 тыс. грн. Получается, что весь отель стоил 1 млн грн, что соответствуте рыночной стоимости однокомнатной квартиры в новостройке в этом районе.
Однако двумя годами ранее акции этого отеля продали американской фирме Eastern Securities Inc. за 111 млн гривен, то есть более чем сто раз дороже.
Ранее этим отелем владели структуры, связанные с известной инвестиционной группой "ИТТ" и, в частности, с экс-министром финансов Оксаной Маркаровой и ее мужем Даниилом Волынцом. Сейчас Маркарова является послом Украины в США. Ее муж вышел из "ИТТ" два с половиной года назад.
Вышеуказанная американская фирма также тесно связана с упомянутой инвестиционной группой. Следователи полиции в 2018 году усмотрели в продаже отеля возможное отмывание средств. А вскоре его совладельцами стали Игорь Котвицкий и Александр Аваков.
Кроме того, журналисты обнаружили еще одно здание в центре Киева, сосбственнком которого стал Александр Аваков. Речь идет о четырехэтажном офисном центре по ул. Институтской с собственной закрытой территорией и паркингом. Въезд к этому зданию – через улицу Банковую, которая ведет к Офису президента. Площадь здания – более 1600 квадратных метров. По подсчетам риелтора Ярослава Цуканова, такое здание может стоить от 125 млн до 138 млн грн.
Владельцем офисного центра в июне 2019 года стал инвестиционный фонд "Верона". Через месяц контролировать этот фонд начал Александр Аваков. А в конце 2019 года он внес вклад в уставный фонд "Вероны" 16,4 млн грн. То есть получается, что четырехэтажное здание в правительственном квартале столицы досталось сыну Авакова после взноса в 16,4 млн грн.
В компании по управлению активами, обслуживающей фонд Авакова, утверждают, что цена была другой, но не называют, какой именно.
You must be registered for see medias
У здании на Институтской также прослеживается незначительная связь с инвестгруппой ИТТ. В частности, бизнесмен по имени Назар Бенч, как мы выяснили, имел отношение к реконструкции упомянутого офисного центра. В то же время он является совладельцем фирмы, которая до недавнего времени называлась "ИТТ-Недвижимость" и Бенч не скрывал ее связанности с одноименным инвестиционной группой. Хотя сейчас он эту связь отрицает.
Также примечательно, что последнюю сделку по продаже офисного центра заверила Оксана Данич. Программа "Схемы" называла ее "семейным нотариусом Маркаровой". Вскоре после этой продажи здание оказалось у сына министра Авакова.
 

arnisumy

Well-Known Member
ну і про лошар слуги не забувають:

19.05.21 10:07
Наскільки виросте ціна електроенергії для населення
Автор:
Уряд разом з учасниками електроенергетичного ринку розглядають нові моделі забезпечення населення електроенергію. Всі концепції передбачають збільшення тарифу на електроенергію для домогосподарств з великими обсягами споживання. Головна мета – зменшити фінансовий тягар на державний Енергоатом.

Запровадження оптового ринку електроенергії (е/е) з 1 липня 2019 року без відміни пільгових цін для населення призвело до збитків державної генерації.
Вже два роки субсидування пільгових тарифів на електроенергію для населення відбувається за рахунок державних компаній ДП НАЕК "Енергоатом" (оператор АЕС) та ПрАТ "Укргідроенерго" (оператор ГЕС). Уряд поклав на них так звані спеціальні обов'язки – Public Service Obligation (PSO або ПСО).
За два роки механізм ПСО змінювався вже декілька разів. Втім, без підвищення ціни на електроенергію для населення збалансувати фінансову систему енергоринку не вдалось.
Низька ціна для населення, "зелений" тариф для відновлювальних джерел енергії та введення для обленерго з 2021 року постійно генерують нові борги в ринку.
На середину квітня близько 20 млрд грн.
Існуюча тимчасова модель ПСО
Остання ітерація зміни механізму ПСО відбулась у квітні. Кабмін своєю постановою від 28 квітня в Положення про ПСО, яке було затверджено постановою від червня 2019 року.
З червня Енергоатом напряму продаватиме е/е постачальникам універсальних послуг (ПУП), які продають її населенню. А не через ДП "Гарантований покупець" (ГарПок), як було раніше.
У свою чергу, Укргідроенерго, зобов'язано забезпечити постачання е/е для населення в Бурштинському енергоострові (БуОс), який синхронізований з Європейською енергосистемою і відокремлений від АЕС.
Про цьому, ціна продажу е/е ПУПам від Енергоатома і Укргідроенерго була зменшена з 0,15 грн/кВт-г до 0,01 грн/кВт.
Втім, тариф на е/е для населення був залишений незмінним до 1 липня 2021 року. Сьогодні єдиний тариф для населення складає 1,68 грн/кВт-г з ПДВ, або 1,4 грн без ПДВ.
Причиною прибирання ГарПоку з ланцюжка продажу е/е для населення стали щодо боргів ГарПоку перед ним.
Укргідроенерго від нової моделі ПСО у 2,3 млрд грн, а Енергоатом – .
Вочевидь, така модель не може існувати довго. Щоб прибрати тягар збитків з державної генерації, існують два шляхи.
Один з них – перехресне субсидування, коли різниця між дотаційною і ринковою ціною е/е для населення буде закладена у тариф на передачу Укренерго. Така форма субсидування існувала до початку оптового ринку електроенергії в липні 2019 року. Кабмін не може до неї повернутись.
Тому розглядається єдиний варіант – збільшення середньозваженої ціни електроенергії для населення. Передбачається градація тарифу в залежності від місячних обсягів споживання. Дискусії ведуться щодо градації обсягів і швидкості підвищення тарифів.
Дві нові концепції
В розпорядженні БЦ є дві концепції ПСО, які сьогодні обговорюють зацікавлені сторони: Кабмін, Регулятор і учасники ринку.
Одна з них запропонована оператором системи передачі НЕК "Укренерго" і передбачає збільшення доходів Енергоатому у поточному році за рахунок введення чотирьох цінових груп тарифів для населення в залежності від обсягів споживання.
Передбачається, що розрахунковий річний дохід Енергоатому буде збільшено з 44,5 млрд грн за нинішньою моделлю ПСО до 51 млрд грн.
Друга модель запропонована Енергоатомом і передбачає більш складну диференціацію тарифів для населення. Планується що розрахунковий річний дохід Енергоатому в поточному році збільшиться до 60 млрд грн.
Крім того, ця концепція передбачає поетапне приведення тарифів для населення до ринкового рівня к травню 2024 року.
Концепція Укренерго
Керівництво Укренерго запропонувало модель так званого фінансового ПСО – коли держкомпанії компенсують різницю між регульованою і ринковою ціною е/е живими коштами. А не віддають свою е/е на потреби населення майже безкоштовно, як зараз.
Укренерго пропонує розділити тарифи для населення на три цінові групи в залежності від обсягів місячного споживання. Плюс, окремий тариф для домогосподарств, що використовують електроопалення.

Найбільшою категорією є господарства, місячний обсяг споживання яких складає 100 – 300 кВт-г. Для них тариф не зміниться. Трохи менше абонентів з місячним споживанням до 100 кВт-г. Найменша категорія – зі споживанням більше 300 кВт-г.

За розрахунками Укренерго в Україні близько 16,8 млн домогосподарств споживають в рік 36,6 млрд кВт-г. Щорічно Україна споживає близько 150 млрд кВт-г.
Повна вартість обсягу е/е для населення складає близько 104 млрд грн без ПДВ. Ця сума включає в себе:
  • вартість е/е (близько 1,4 грн/кВт-г)
  • тариф на передачу Укренерго (близько 0,3 грн/кВт-г)
  • тариф на розподіл обленерго (в середньому 1 грн/кВт-г)
  • маржа ПУП (в середньому 0,1 грн/кВт-г).
 

arnisumy

Well-Known Member
З новою тарифною сіткою планується зібрати з населення 62,5 млрд грн. Тобто, дефіцит коштів для забезпечення ПСО складе 41,5 млрд грн. Плануються, що ці гроші заплатять Енергоатом і Укргідроенерго в пропорції 90/10.
Для початку роботи нової моделі передбачається, що Енергоатом і Укргідроенерго дадуть авансовий платіж по 2 млрд грн ПУПам для придбання е/е для потреб населення.
Далі ПУПи щомісячно надають розрахунки щодо компенсації збитків від продажу населенню, отримують компенсацію від держгенерації (близько 4,25 млрд грн на місяць) і закуповують в ринку необхідні для потреб населення обсяги.
Передбачається, що вони можуть купувати як на спотових сегментах ринку: РДН і ВДР, так і на Ринку двосторонніх договорів – на Українській енергетичній біржі (УЕБ).
Концепція Енергоатому
Модель ПСО в інтерпретації Енергоатому більш складна. Передбачається введення 8 різних цінових груп в залежності від обсягів споживання. 4 загальних і 4 – для споживачів з електроопаленням.
За даними Енергоатому в Україні 390 тис. домогосподарств використовують е/е для опалення. В рік вони споживають близько 2,6 млрд кВт-г.

Але принцип зберігається той же. Для господарств, які споживають менше 100 кВт-г на місяць, ціна буде в два рази меншою, ніж зараз. Для середньої групи (100-200 кВт-г) тариф не змінюється.
Категорія, що споживає 200-500 кВт-г на місяць, заплатить на 30% більше існуючого тарифу. Ті хто споживають понад 500 кВт-г – заплатять на 50% більше.

Втім, концепція Енергоатому передбачає поступове підвищення ціни до ринкового рівня для всіх категорій споживачів, крім тих, що споживають до 100 кВт-г на місяць.

За підрахунками Енергоатому, з новою тарифною сіткою середньозважена вартість е/е для населення складе близько 0,3 грн/кВт-г. Нагадаємо, з червня компанія отримуватиме 0,01 грн за кВт-г для потреб населення.
Ця концепція передбачає збереження товарного ПСО. Енергоатом має продавати ГарПоку 50% своєї е/е рівним графіком за ціною 0,3 грн/кВт-г. Укргідроенерго має продавати 30% своєї е/е у години пік за ціною 0,01 грн/кВт-г.
ГарПок перепродає цю е/е ПУПам за ціною, що складає різницю між відповідним тарифом для населення та тарифами Укренерго, обленерго і ПУП.
Залишок нічної е/е ГарПок продає в ринку. Прибуток від своєї діяльності використовує для купівлі е/е в БуОс для потреб населення.
Перспективи
Учасники ринку прогнозують, що Уряд не встигне змінити модель ПСО до 1 липня 2020 року. І існуючу схему доведеться подовжувати, як мінімум, на місяць.
Більшість зацікавлених осіб схиляються до того, що модель Укренерго – більш робоча і прорахована. Втім обирати буде новий міністр енергетики Герман Галущенко, який донедавно працював заступником керівника Енергоатому.
 
Зверху