Історія держав

  • Автор теми Зверюга.ua
  • Дата створення

Фокс Малдер

Торговець чорним деревом
Відповідь: Re: Історія держав

...Не украинской, а именно галицкой.[/B] Начиная с XII века, у этого славянского племени была своя маленькая история — отдельная сначала от Руси, а потом — от Украины. Рано отколовшись от княжеского Киева, Галичина обрела не свободу, а рабство, оказавшись сначала под властью Польши, а потом — Австрии. Галичане не только не поддержали восстание Богдана Хмельницкого, но и выступили против него на стороне поляков.
Галичина не має нічого спільного з Україною і з Руссю? Так це ваша люба Росія нічого спільного немає. Назву прихопила собі, так само, як і герб - "двоголовукуркумутанта" та прапор - плагіат з голландського триколора (і відповідно ваша абщина). Щодо Галичини, то саме там населення, що найпізніше зазнало "хижих братерських обійм", асоціювало себе з Руссю. Згадаймо галичанина Франка:
Ти брате, любиш Русь,
Як хліб і кусень сала,
Я ж гавкаю раз в раз,
Щоби вона не спала...
Ти, брате, любиш Русь,
За те, що гарно вбрана,
Я ж не люблю, як раб
Не любить свого пана.
Бо твій патріотизм
Празнична одежина,
А мій - то труд важкий,
Гарячка невдержима.
Ти любиш в ній князів,
Гетьмання, панування,
Мене ж болить її
Відвічнеє страждання....
А ще коли російські історики з гордістю розказують про те, що "славная російская царіца, вєлікодєржавная матушка" Катька ІІ (в реаліях статевоневгамовна німецька хвойда) вела переписку з великим Вольтером, то чомусь забувають розказати про змість самої переписки. А дарма, бо там багато дуже цікавого можна прочитати. Так, Катерина II писала: "Ми, велика Європейська держава Росія...", а Вольтер їй відповідав: "...З яких пір азіатська держава Тартарія (Золота Орда) стала європейською Руссю? Ми в Європі знаємо одну Русь - Київську. останнім королем на теренах якої був Данило Галицький...".
Ось і спорідненість Галичини та Русі.
Ще хочеться додати, що надто знайомим виявився "слог" автора, надто багато в ньому отрути та невичерпної люті до України. Когось він мені нагадав. Глянув, і точно - я не помилився. Рука "старіни" бритоголового шрекоподібного Леся Бузини - відомого жовтого журналістишки та українофоба в одній персоні. Як то кажуть - коментарі зайві.
 

hed1n.ru

стебанутый
А кто от Руси откололся?
981 — включена киевским князем Владимиром Великим в состав Киевской Руси.
1087 — образовано самостоятельное Галицкое княжество.
1200 — вошла в состав объединённого Галицко-Волынского княжества. Центральными (столичными) городами Галиции в разное время были Галич (до ~1245), Хелм (Холм), Львов (с 1272).
1349 — Галиция вошла под именем Королевство Руси в состав Польского королевства с сохранением автономии, которая позднее была отменена — королевство вошло в состав Белзского воеводства.

Дважды, в 1648 и 1655 гг., Львов брал приступом Богдан Хмельницкий.

Вследствие первого раздела Польши в 1772 вошла в состав владений Габсбургов — (впоследствии Австро-Венгрия) — под полным именем Королевство Галиции и Лодомерии с великим герцогством Краков и герцогствами Аушвиц и Цатор со столицей в городе Львове (официальное название в тот период — Лемберг).

Ополячили, онемечили и т.п. Кто Унию принял?
И чего ж, Богдану Хмельницкому с "украинским народом" приходилось брать Львов - "украинский" город? Чего ж не поддержали?

Приведённые ваши слова - это из серии , Борис Васильчено,
інженер. м. Київ ?
 

Stein

Well-Known Member
Відповідь: Re: Історія держав

Нет. Присяга в Красной Армии была одна для всех. Текст же той, которую Вы привели, несмотря на ее красивое содержание, имел, к сожалению, одну единственную цель: спасти свою жизнь. Поэтому не Украине они тогда на самом деле присягали, а от СС открещивались, чтобы половчее союзникам в плен сдаться...
Це лише ваша думка. За ту присягу українці боролись з самого початку створення дивізії. Почитайте генерала Шандрука, майора Хайке. І якщо вони лиш хотіли "відхрещення від СС" то чому ж тоді верховне керівництво СС дало дозвіл на присягу і переіменування? Вони теж хотіли "відхрестити" дивізію від СС?

А кто от Руси откололся?
1087 — образовано самостоятельное Галицкое княжество.
Колись і Московське князівство було окремим від Русі.
И чего ж, Богдану Хмельницкому с "украинским народом" приходилось брать Львов - "украинский" город? Чего ж не поддержали?
З тої є причини з якої Червоній армії Смоленськ, Курськ, Брянськ, Севастополь... "Чего ж не поддержали?"

Не только командиры дивизии «Галичина» были немцами, но и весь ее штаб, и подавляющее большинство офицеров, вплоть до ротных.
Це була вимушена міра. Бо українці не мали кваліфікованих кадрових військових. Точніше мали, але дуже мало. По мірі підготовки нових старшинських і підстаршинських кадрів з українців німці охотно замінювали ними своїх, бо брак офіцерського складу спостерігався до того періоду в німецьких частинах вже досить гостро.
Доречі ви забули, що до складу штабу дивізії входив також Сотник Паліїв, майор Євген Побігущий, сотник Михайло Бриґідер, командиром артилерійської батерії дивізії був майор Микола Палієнко і т.д.
Новобранцы прошли стандартный курс подготовки и летом 1944 г. попали на позиции в районе городка Броды под Львовом. По красноречивому стечению обстоятельств, им противостояли войска 1-го Украинского фронта. 13 июля он совершил блестящий прорыв, и галицкие эсэсовцы сразу же оказались в окружении.
Червона Армія в місцях проривів мала перевагу над противником в людях у 5 разів, гарматах і мінометах 6-7 разів, а в танках і самохідних гарматах у 3-4 рази.
Через неделю «Галичина» бросилась наутек, пытаясь спастись маленькими группами. Две тысячи солдат попали в советский плен. Остальные были убиты или разбежались. По свидетельству военных историков, уже 22 июля дивизия фактически перестала существовать. Из окружения выбрались только три тысячи человек.
По-перше, ваше джерело протирічить саме собі. То вони кажуть що всі "були вбиті і розбіглися", а потім вже 3 тисячі таки вибрались...
По-друге, 3 тисячі це більше ніж третина дивізії за німецькими мірками.
До того ж дивізія мала вишкольний резервний полк числом 7000 чоловік, що не приймав участі в боях. Тому відновити дивізію після боїв не було надто складно.
(Слово «Ваффен» в переводе означало «оружие» и добавлялось к тем частям СС, которые формировались из иностранцев, а не истинных арийцев).
Шановний ось ця фраза одним разом дискредитує всю вашу статтю. Таке написати могла лише людина зовсім далека не те що від висвітлюваної проблематики, а й від історії взагалі.
До вашого відома весь апарат СС поділявся на Ваффен-СС - бойові частини, та Альгемайне-СС - "цивільні". До Ваффен СС входили ВСІ воєнізовані і бойові частини СС. Ваффен СС були істино арійські 2-га дивізія "Дас Райх" і 1-ша Лейбштандарт "Адольф Гітлер" коли ні про які "іноземні" формування і мови не йшло.
Тож ваше джерело або некомпетентне, або свідомо і підло бреше. Або, скоріш, і перше і друге разом.
 
Останнє редагування:

Vlad_S

Скептик
Re: Відповідь: Re: Історія держав

...За ту присягу українці боролись з самого початку створення дивізії...
Крайне сомнительно, чтобы попытки отказаться от присяги Адольфу Гитлеру в немецкой армии были допустимы хотя бы на уровне разговоров и оставались безнаказанными. А говорить потом можно все что угодно, тем более, что перспектива наказания весьма сопутствует развитию красноречия...
...І якщо вони лиш хотіли "відхрещення від СС" то чому ж тоді верховне керівництво СС дало дозвіл на присягу і переіменування? Вони теж хотіли "відхрестити" дивізію від СС?...
На тот момент у руководства СС были более серьезные проблемы...
 

Stein

Well-Known Member
Відповідь: Re: Відповідь: Re: Історія держав

Крайне сомнительно, чтобы попытки отказаться от присяги Адольфу Гитлеру в немецкой армии были допустимы хотя бы на уровне разговоров и оставались безнаказанными. А говорить потом можно все что угодно, тем более, что перспектива наказания весьма сопутствует развитию красноречия...
А тут уже треба бачити різницю між німецькими формуваннями та доброволичим іноземним корпусом.
"У численних звітах до вищих німецьких політичних і військових органів писалося про боєздатність Дивізії. Завжди підкреслювався її політичний характер і доцільність введення її у бої з погляду українських інтересів. Боротьба проти західніх альянтів не входила в рахунок, бо українці зголосилися воювати тільки проти большевиків за визволення своєї батьківщини, й німецькі власті погодилися на таку передумову."

Про постійну боротьбу українців за якомога більше надання дивізії українськості свідчить вже те, що дивізія змінила назву:
"від 27 червня 1944 року: 14. Waffen-Grenadier-Division der SS (galizische Nr.1) – (auch 1. Division der Ukrainischen National-Armee) (14 ґренадирська дивізія зброї СС (галицька ч. 1), а також 1-ша Дивізія Української Національної Армії). Після битви під Бродами додаток в дужках змінено на (українська ч. 1)."
І це далеко від того періоду, коли можна було звинуватити українців у "відхрещуванні від СС".

"16 травня 1944 року Дивізію відвідав райхсфюрер СС Гіммлер. У відвідинах брав участь також губернатор Вехтер. Свою візиту Гіммлер почав промовою до німецького й українського старшинського корпусу. "У промові до старшинського складу, Гіммлер таки признав, що галичани – це дійсно українці, а при цьому закликав до "братерства" між німцями і українцями. На закид тих, які вважали, що СС-и зацікавлені тільки у "гарматному м'ясі" для німецької воєнної машини, Гіммлер завважив, що, якщо це була б правда, тоді Дивізія не вишколювалася б цілий рік. Він ще підкреслив, що приблизно 250 галичан вислано на старшинські курси й вони тепер в Дивізії старшинами."
 
Останнє редагування:

mangust

патріот
Відповідь: Історія держав

Українська православна церква Московського патріархату заявила про можливість скасувати анафему, яку Російська церква висловила українському гетьманові Іванові Мазепі у XVІІІ столітті.

Як повідомляє ICTV, керівник відділу зовнішніх відносин церкви отець Кирило заявив, що анафема мала політичний характер і не виправдана за релігійними канонами. Адже Мазепа хоча і вступив у союз з лютеранином, не передавав православних храмів їм та католикам. За словами священиків, Мазепа нічим не завинив перед церквою. Навпаки він будував храми і монастирі в Україні, тоді як в Росії церкви закривав Петро Перший.
 

hed1n.ru

стебанутый
Видно на чьей стороне ICTV :)
Чего ж вы Януковича не любите, он же тоже храмы строит? :)


В Синодальной богословской комиссии Московского Патриархата не согласны с высказываниями представителя Украинской православной церкви архимандрита Кирилла (Говоруна), допустившего возможность снятия анафемы с гетмана Ивана Мазепы.

"Вынужден констатировать, что большинство аргументов отца Кирилла не выдерживают критики", - заявил во вторник член богословской комиссии протоиерей Андрей Новиков, клирик Одесской епархии УПЦ.

Ранее глава отдела внешних церковных связей УПЦ архимандрит Кирилл (Говорун) заявил "Интерфаксу", что отмена решения об отлучении Мазепы от церкви теоретически возможна, поскольку оно носило сугубо политическую подоплеку. По словам отца Кирилла, и прежде бывало, что анафемы отменялись, в частности, в случае со старообрядцами.

Между тем, по мнению протоиерея Новикова, ссылка на отмену "анафемы на старообрядцев" как на пример возможности отмены анафемы Мазепе "несостоятельна по той простой причине, что не было отмены анафем, наложенных персонально на вождей старообрядческого раскола, а были отменены клятвы на сами обряды и содержащих их". Персональные анафемы могут быть отменены только в случае покаяния преданных анафеме, а покаяния у Мазепы не было, напомнил священник.

По его словам, снятие анафемы с Мазепы стало бы "автоматическим признанием принципиальной возможности погрешимости церкви и несостоятельности и других ее анафем, в частности, анафемы лжепатриарху киевскому Филарету Денисенко".

Собеседник агентства также выразил несогласие с тем, что нарушение клятвы, которую Мазепа дал Петру I, должны оценивать политики, историки, а не церковь. "Нарушение клятвы карается канонами Святой церкви, а потому является каноническим преступлением, точно так же, как и нарушение клятвы бывшим киевским митрополитом Филаретом Денисенко. Многие поместные церкви предавали в самые разные исторические периоды анафеме тех или иных лиц за нарушение клятвы", - подчеркнул отец Андрей.

Его недоумение вызвало и то, что глава ведущего синодального отдела УПЦ отчасти встал на защиту Мазепы, дав понять, что тот не вступал в альянс с лютеранином.

"Анафеме Мазепа был предан действительно за союз с лютеранином, что является известным фактом, и не понимаю, как его можно отрицать, а также не за передачу храмов лютеранам, а за то, что приведенный Мазепой Карл "места святая осквернил и разорил", - это также доказанный исторический факт. Кроме того, анафема Мазепе зафиксирована в богослужебном предании церкви, которое не может быть признано ошибочным и подлежать пересмотру", - напомнил представитель богословской комиссии.

Он подчеркнул, что если мифологизация вопроса о Мазепе существует, то не со стороны Русской Православной Церкви, а со стороны "некоторых политических кругов Украины, ослепленных националистической ненавистью к России".
 

mangust

патріот
Вже навіть УПЦ МП просить зняти незаконну анафему,а РПЦ ФСБ як завжди проти.
 

Фокс Малдер

Торговець чорним деревом
Відповідь: Історія держав

На "5-му каналі" колись була передача на церковну тематику. В гостях були якийсь регіонал (можливо, Колєсніченко - точно не пам'ятаю) і Володимир Яворівський (БЮТ). Останній розказав про цікавий факт - під час одного з спільних зібрань РПЦ зі своєю "дочерней фирмой" УПЦ МП один з кліриків-святош Одеської єпархії лише одного разу вжив назву "Україна", а решту - "Малоросія". Як для мене - коментарі зайві. Тому особливо не хочеться перейматися що скаже МП, який (в переважній більшості випадків) поводить себе на нашій землі, як тимчасовий зайда та окупант.
 
Зверху