Про що мовчить каміння?

Ravenne

Гуманістична радикалка
Модератор
Відгомін Соловків
27 жовтня — день пам'яті соловецьких в'язнів, розстріляних в урочищі Сандармох

Лесь Курбас, Микола Зеров, Валер'ян Підмогильний, Микола Куліш, Сергій Грушевський, Антон Крушельницький та його сини Богдан і Остап... Науковці, митці, педагоги. Наприкінці жовтня 1937 року їх розстріляли в урочищі Сандармох, що на півдні Карелії. Ці масові розстріли почалися 27 жовтня, за кілька днів там убили 1111 в'язнів Соловецької тюрми особливого призначення (СТОН). Серед них 290 українців — цвіт нації. Постріли малописьменного ката Матвєєва змінили хід нашої історії...

Сьогодні о 18-й годині біля пам'ятника Лесеві Курбасу (на перехресті вулиць Прорізної та Пушкінської) відбудеться панахида та жалобний мітинг пам'яті Соловецького етапу. Як завжди, зігріти спомином душі загиблих зберуться їхні родичі, а також члени неформального товариства «Українські Соловки», Київської міської організації «Меморіал ім. В.Стуса», Всеукраїнського товариства політичних в'язнів і репресованих, учасники щорічних експедицій на Соловки та в Сандармох і всі, хто вірить, що сердечною молитвою можна випросити мир убієнним душам. Хто не зможе приєднатися до гурту — традиційно запалить удома свічку пам'яті.

Усе починалося так: 2 липня 1937 року політбюро ЦК ВКП(б) схвалило постанову П 51/94 «Про антирадянські елементи». Згідно з нею, секретарям обласних, крайових, республіканських організацій та представникам НКВД треба було за п'ять днів створити «особливі трійки» і визначити кількість осіб, що підлягають розстрілу або висланню. Операція розпочалася 5 серпня 1937 року і мала тривати 4 місяці. Насправді ж була припинена аж 15 листопада 1938 року. Це була наймасовіша за всю «совєтську» епоху «чистка» суспільства від «людського матеріалу», непридатного для будівництва комунізму. За час кампанії «особливі трійки» без розслідувань, судів, прокурорів, захисників і, здебільшого, без самих звинувачених винесли 681692 смертні вироки.

На кожну республіку, область, район спускалися ліміти на репресування за І і ІІ категоріями (І — розстріл, ІІ — ув'язнення, співвідношення 3 до 1). «Знизу» посипалися звіти, розгорнулося «соціалістичне змагання» за перевиконання планів, вимоги збільшити їх, особливо за І категорією. Так нарком внутрішніх справ УРСР Ізраїль Леплевський тричі звертався за таким збільшенням, а новопризначений у січні 1938 року нарком Александр Успенський — двічі. Москва задовольняла їхні прохання.

Дія «трійок» поширилася на всі категорії населення. Під репресії потрапили «куркулі», «контрреволюціонери» різних відтінків, «повстанці», «церковники», «шпигуни», «троцькісти», «шкідники», «буржуазні націоналісти»... Безперечно, репресії зачепили всі народи, що мали нещастя залишитися в Російській імперії під новою назвою СРСР. Та чи не найбільше постраждав український народ, бо він з його глибокою релігійністю, волелюбністю, потягом до самостійного господарювання майже повнiстю був непридатним для будівництва комунізму. Його слід було замінити нововиведеним «совєцьким» народом.

На виконання згаданої постанови, «чистка» відбулася також у концтаборах. Начальник Соловецької тюрми особливого призначення Іван Апетер одержав наказ скласти список на розстріл 1825 в'язнів. До цього списку він вiдібрав інтелігенцію практично з усіх народів СРСР (мабуть, для того, щоб напередодні 20-річчя Великої Жовтневої соціалістичної революції скріпити «дружбу народів»). Одна група з 509 в'язнів була розстріляна під Леніградом 8 грудня 1937 року. Інша — 198 людей — на Соловках 14 лютого 1938 року. Доля решти, так званого «соловецького етапу», тривалий час не була відома. За легендою, цих в'язнів потопили в Білому морі. І тільки в 1997 році було встановлено: 27 жовтня і 1—4 листопада 1937 року капітан Михаїл Матвєєв власноруч розстріляв 1111 соловецьких в'язнів в урочищі Сандармох — «обычном месте расстрелов» на півдні Карелії, неподалік Біломорканалу, там, де в 150 ямах уже покоїлися приблизно 8 тисяч жертв — будівників Біломорканалу, карелів, фінів...

Цей Сандармох знайшли 1 липня 1997 року члени Карельського та Санкт-Петербурзького «Меморіалу», а саме Юрій Дмитрієв, Веніамін Іофе, Ірина Рєзнікова. 27 жовтня того року загиблі були вперше належно вшановані. Невдовзі на галявині постав дерев'яний хрест від українців (із минулого року встановлено триметровий гранітний козацький хрест роботи Миколи Малишка та Назара Білика), хрести поляків і росіян, мусульманський пам'ятний знак, а в лісі — з півтори сотні карельських знаків з дашками. При вході в меморіал споруджено пам'ятник з написом «Люди, не вбивайте один одного!».

 

Ravenne

Гуманістична радикалка
Модератор
Відповідь: Про що мовчить каміння?

Пантеон Сандармоху
Карелія перевидала книгу про місце страти кращих українських режисерів, поетів і науковців

На початку серпня громадськість багатьох країн вшановуватиме пам'ять жертв «великого терору» 1937—1938 років, вчиненого комуністичною владою колишнього СРСР. У збірнику «Убієнним синам України. Сандармох», який цього року вийшов друком українською мовою у петрозаводському видавництві «Скандинавія», вміщено спогади, публіцистику, світлини, а також мартиролог наших земляків (понад 670 душ), розстріляних на території Карелії. Останні матеріали на основі документальних джерел підготував Юрій Дмитрієв — дослідник з Петрозаводська, один iз тих, хто 1997 року відкрив світові таїну урочища Сандармох (місця масових страт жертв політичних репресій у Медвежогорському районі Карелії).

Будь-яку книжку, видану українською мовою на теренах Російської Федерації, апріорі можна вважати бібліографічною рідкістю. А цю — і поготів! Збірник упорядкувала голова Карельської республіканської громадської організації «Товариство української культури «Калина» Лариса Скрипникова. Це вже друге видання, доповнене. Перше побачило світ торік, напередодні встановлення на місці страт Козацького хреста. Цей, перший за межами нашої держави, пам'ятник українським політв'язням був урочисто відкритий 5 серпня 2005 року за участю генерального консула України в Санкт-Петербурзі Миколи Рудька й великої делегації громадськості з України, США, Карелії, Москви та деяких областей Росії. Перевидання книги підтримали Міністерство закордонних справ України (за його сприяння оплачено частину нового тиражу) та Об'єднання українців Росії, очолюване членом Ради Федерації РФ Василем Думою. Упорядник книжки і її редактор скористалися слушною нагодою виправити певні вади першого видання, в якому бракувало, зокрема, спогадів деяких громадських діячів і митців, причетних до спорудження пам'ятника. Зокрема, співавтора скульптурного проекту Назара Білика, мистецтвознавця Михайла Селівачова, заступника голови правління товариства «Калина» Олега Мисилюка.

З-поміж тисяч жертв більшовицького терору, чиєю останньою земною адресою називають сосновий ліс поблизу Повенця, — Лесь Курбас, Микола Куліш, Микола Зеров, Валер'ян Підмогильний, Степан Рудницький... «Карельська земля приречена назавжди стати пантеоном розстріляного українського Відродження, — пише Віктор Ющенко у передмовi до книги. — Кров'ю невинно вбитих геніїв нашого народу написана одна з найчорніших сторінок історії України. Ця сторінка завжди має бути перед нашими очима як спогад і пересторога для майбутніх поколінь... Тут поховано тисячі ненаписаних творів, непоставлених п'єс, незроблених відкриттів. Безжально видерто цілі сторінки історії української і світової». Трагедія, що має назву «Сандармох», — це злочин не лише проти України, а й проти людства, вважає Президент.

Останніми роками до меморіалу в Карелії та на Соловки щороку виїздять групи прочан з України, щоб у традиційні Дні пам'яті (5 серпня — в урочищі Сандармох, 7-го — на Біломорському архіпелазі) вшанувати жертв червоного терору. Донедавна координував ці поїздки колишній політв'язень, відомий публіцист і просвітник Василь Овсієнко. І сьогодні він допомагає небайдужим, ініціативним людям організувати групу, яка незабаром відвідає меморіальні місця на Півночі Росії.

В урочищі Сандармох є дерев'яна каплиця, поминальні хрести, меморіальні знаки, встановлені представниками різних національностей, чиї жертви покояться в тутешньому лісі. Українці встановили пам'ятник, який образно промовляє до всіх душ про злочин проти людства. Пам'ятник зведено на доброчинні пожертви жителів нашої країни і закордонних українців. Допомагали, передусім, Товариство української культури «Калина», Веніамін Трохименко — пенсіонер зі США, син розстріляного 1937 року вченого-мовознавця, громадська група підтримки спорудження пам'ятника у складі Лариси Скрипникової, Євгена Сверстюка, Василя Овсієнка, Михайла Селівачова, Миколи Малишка, Миколи і Назара Біликів та інших. А першовідкривач місця пам'яті Юрій Дмитрієв і в ці дні перебуває в експедиції, шукає на архіпелазі місце страти ще однієї численної групи політв'язнів Соловецької тюрми, в якій також загинули десятки українців.

Уже понад 20 місяців стоїть за озером Онего гранітний символ нашої скорботи. Уже вийшло друге видання книжки про Сандармох. Ми пам'ятаємо полеглих, але... не забуваймо і про живих! Не забуваймо гідно подякувати людям, причетним до цієї, без перебільшення, великої справи, якою є спорудження Козацького хреста «Убієнним синам України».

 

Вкладення

Фокс Малдер

Торговець чорним деревом
Відповідь: Про що мовчить каміння?

Скільки вже оприлюднено таких матеріалів, здавалось, що можна вже емоційно і звикнути... Але почуття страху, після ознайомлення з ними не притупляється. І кожного разу постає питання: "Чому нас хотіли знищити?" Шкода, що не всі над ним замислюються, інакше було б у нас менше "сєвєродонецьких"...
 

Ингеборга Дапкунайте

красіва і горда...
Re: Відповідь: Про що мовчить каміння?

Скільки вже оприлюднено таких матеріалів, здавалось, що можна вже емоційно і звикнути... Але почуття страху, після ознайомлення з ними не притупляється. І кожного разу постає питання: "Чому нас хотіли знищити?" Шкода, що не всі над ним замислюються, інакше було б у нас менше "сєвєродонецьких"...
знищіти нас хотіли тому що ми не вписуємося в російськи казочки про євроазіатський вибір....
ми ментально різні, на 1915 р.80% сільскіх господарств в росії були коллективні,на україні всі сільські господарства були індивідуальні
українці не розуміли, як можна гуртом тримати одну корову на все село,а для росіян це була звичайна практика, тож ніяких колгоспів в Україні побудувати було неможливо...
російська деспотія не виникла на пустому місті, це обумовлено певними особливостями російської історії,географії,природними умовами...
у них така ментальність. Демократія в росії неможлива, і це не випадково ніяких форм народовладдя в росії не було, їх там неможе бути апріорі
згадайте Л Толстого ,коли княжна Мар’я запропонували селянам свободу,хліб,безпеку,вони вчинили бунт, бо не вважили таку людину за щось для них значиме, а коли прискакав на коні князь Андрєй і надавав їм по пиці, вони одразу заспокоїлись,и почали говорити -» який поважний пан князь Андрєй"цей випадок з "Війни та Миру" як найкраще іллюстроє ментальні особливості російського народу, українська ментальність протилежна, як тільки хтось с полковників чи гетьманів намагався применшити права козацтва, одразу ж виникав супротив, ми мали конституцію Пилипа Орлика за двісті років до американської, яка вважається першою в світі, тож однакове існування двох таких ментально різних народів у складі однієї держави буде небезпечно для існування самої держави, тож вони всю історії нашого 300 літнього співіснування намагались нас переробити під себе, а коли невдавалось то знищити. Тут вам і валуєвськи формуляри, і знищення запорозького війська, і малоросійська колегія замість власного гетьмана, і знищення української інтелігенції і нарешті страшний голодомор...
У мене є тільки одне питання чи всі ці обставини виправдовують злочини російського народу над Україною? Чи незважаючи на все, злочинці мають відповідати за свої дії????
 

sniper

New Member
Re: Відповідь: Про що мовчить каміння?

У мене є тільки одне питання чи всі ці обставини виправдовують злочини російського народу над Україною? Чи незважаючи на все, злочинці мають відповідати за свої дії????
Я думаю, что это пустая трата сил. У Украины есть куда более важные проблемы. Например, придумать как разделить власть между этими ментальностями, или вы не согласны?
 

Ингеборга Дапкунайте

красіва і горда...
Re: Відповідь: Про що мовчить каміння?

Я думаю, что это пустая трата сил. У Украины есть куда более важные проблемы. Например, придумать как разделить власть между этими ментальностями, или вы не согласны?
що ви маєте на увазі???
 

Andys

New Member
Re: Відповідь: Про що мовчить каміння?

...
У мене є тільки одне питання чи всі ці обставини виправдовують злочини російського народу над Україною? Чи незважаючи на все, злочинці мають відповідати за свої дії????
ударим ядерными ударами по центральным городам России и все ответят :)
Если Россия до сих пор пытается учить мир той истории, какая по их мнению правильная (пример с Эстонией недавний),то ни за что Россия не хочет и не думает отвечать.
 

sniper

New Member
Re: Відповідь: Про що мовчить каміння?

що ви маєте на увазі???
Я признаю различия росийской и украинской ментальности. Я не исключаю того, что всё это было именно с целью уничтожения последней. Но говорю, что заставить кого-то большего за что-то отвечать - это пустая трата сил и времени, это как Слон и Моська. Бесполезно. Лучше было бы потратить эти силы на то, чтобы придумать как эти ментальности в нашей стране помирить. В каком месте не понятно?
 
Зверху