Бій під Крутами

  • Автор теми niranjan
  • Дата створення
N

niranjan

Guest
Подвиг героїв Крут ( присвячується трагічній річниці )

25 січня 1918 року в Києві Центральна Рада УНР четвертим Універсалом проголосила Незалежну Українську Народну Республіку (УНР): "Народе України! Своєю силою, волею, словом стала на землі вільна Українська Республіка. Однині Українська Народна Республіка стає суверенною державою Українського народу..."
Держава гинула під тягарем невирішених соціальних проблем, вражена внутрішнім розладом, зовнішньою експансією. Щоб протистояти російській агресії, Україні потрібен був мир з іншими державами. РСФСР прагнула виставити своє творіння - Харківську УНР як повноважного представника українського народу. Щоб взяти участь у переговорах у Бресті, Центральній Раді треба було триматись у Києві. Кожний день, навіть кожна година мали велике значення, аби досягнути до укладення договору.
Численні українські, чеські й польські війська на Україні проголосили нейтралітет і спокійно чекали розв'язки... Уряд більшовицької Росії, після відхилення Центральною Радою його ультиматуму, посилає на непокірний Київ війська. Північно-московська армія, очолювана командиром Муравйовим, розпочала наступ. Захищати столицю від шеститисячної армії агресора вирушили 300 київських студентів. 29 січня 1918 року біля станції Крути відбувся нерівний бій, у якому майже всі студенти загинули...
Самовідданий подвиг, який здійснили українські війська під Крутами, затримав швидке просування військ Муравйова. Тільки 5 лютого вони підійшли до міста і з берегів Дніпра піддали його страшному гарматному обстрілу. 9 лютого більшовики захопили Київ і вчинили криваву розправу над беззахисним населенням. За неповними даними, було вбито понад 5 тисяч чоловік. На вулицях розстрілювали всіх, хто розмовляв українською мовою, носив вишиванки і вуса або проявляв хоч яку симпатію до українців. У Маріїнському парку садисти Муравйова розстріляли 200 учнів гімназій і училищ лише за те, що вони значились у списках української юнацької військово-спортивної організації.
На початку березня 1918 року згідно з мирним договором у Бресті, українські війська при допомозі Німеччини звільнили Київ. 19 березня тіла 27 юнаків, замордованих в Крутах, перевезли до Києва і поховали з військовими почестями на Аскольдовій могилі. М. Грушевський у промові на могилі героїв сказав:
"Український народ досі вірив у можливість свого розвитку в новій демократичній Росії. Але після всього того, що сталося, з Росією, чи то реакційною, чи революційною, Україні не по дорозі..."
Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі...
Вони - студенти, курсанти, школярі - виявилися у своєму патріотизмові вище за класові інтереси і, коли постала потреба, без вагань віддали молоде життя в ім'я волі свого народу.
В масштабах всесвітньої історії ця битва зовсім невеличка. Вона не є зразком військового мистецтва. Просто це - символ нескореного духу нашої нації. Це - пересторога тим, хто і нині сподівається поставити націю на коліна.

Вічна слава героям Крут!
 
N

niranjan

Guest
Відповідь: Бій під Крутами

А ЧИ ЗАКІНЧИВСЯ БІЙ ПІД КРУТАМИ?


Сімдесят вісім років тому вихованці Першої київської військової школи імені гетьмана Богдана Хмельницького, юнаки куреня Січових Стрільців(студенти університету Святого Володимира), учні старших класів Української Кирило-Мефодіївської гімназії та рота гайдамаків намагалися стати на заваді більшовицького наступу на чолі з Михайлом Муравйовим, який просувався до Києва. Та невеличка станція Крути забрала життя майже трьохсот українських юнаків.

Наскільки актуальною є нині назва Героїв Крут і чи вдячними виявилися нащадки українців-патріотів?
Спільним рішенням Міністерства культури і мистецтв України, Державного комітету України з будівництва та архітектури і виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) на виконання доручення Президента України від 03.02.2004р. №1-1/121, доручень Кабінету Міністрів України від 07.02.2004р. № 101/1 та від 05.04.2004р. №5101/5/104, з метою увічнення Героїв Крут було, зокрема, оголошено замовлений бліц-конкурс на найкращий ескізний проект пам’ятника Героям Крут у Києві (біля Аскольдової могили, відповідно до рішення Київської міської ради від 04.02.1999р. №127/228). Було затверджено програму, умови та склад журі замовленого бліц-конкурсу. Фінансове забезпечення підготовки і проведення конкурсу мало здійснюватися за рахунок коштів, що їх закладено для Міністерства культури і мистецтв України у Державний бюджет на 2004 рік. Проведення конкурсу було покладено на Управління з питань мистецтв Міністерства культури та мистецтв України, Головне управління культури і мистецтв України та Головне управління культури, мистецтв та охорони культурної спадщини виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації). А Головне управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) мало забезпечити своєчасне подання Управлінню з питань мистецтв Міністерства культури і мистецтв України ситуаційної схеми та викопіювання з топографо-геодезичного плану території, де має бути пам’ятник Героям Крут.
Рішенням журі замовленого бліц-конкурсу від 18 серпня 2004 року (члени журі: О.Биструшкін, І.Данькевич, Н.Дерегус, А.Економов, Ю.Казмірук, М.Кучерук, О.Музиченко, В.Присяжнюк, В.Шталько, Н.Мамалига) було визначено переможця -- ескізний проект під девізом № 716972 (авторський колектив у складі: Синицький Ю. В., Мазур Б. М., назаренко Б. Ю.) Переможець конкурсу отримав право на подальшу реалізацію проекту. Преміальний фонд – 15 000 гривень - розділили порівну між трьома групами конкурсу.
На виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2004 року №1181 «Деякі питання спорудження (створення) пам’ятників і монументів» Держбудом разом з Мінкультури затверджено «Порядки спорудження (створення) пам’ятників і монументів» (спільний наказ від 30.11.04 №231/806). Київська міська та Чернігівська обласна держадміністрації мали розглянути можливість спрямування коштів на будівництво пам’ятників Героям Крут за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на виконання заходів з упередження аварій та запобігання техногенних катастроф у житлово-комунальному господарстві та на інших аварійних об’єктах комунальної власності і на виконання інвестиційних проектів, передбачених Законом України «Про Державний бюджет України на 2005».
У Київській міській державній адміністрації було розглянуто доручення Кабінету Міністрів України від 30.09.04 №37 305/3/1-04 встановити особливий контроль над спрямуванням 2005 року коштів на будівництво пам’ятника Героям Крут у Києві. Рішенням Київської міської ради від 4.02.1999 №127/228 визначено ділянку для спорудження пам’ятника біля Аскольдової могили. Спорудження зазначеного об’єкта має державне значення і, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2004 року №1181 «Деякі питання спорудження пам’ятників і монументів», повинне здійснюватися за кошти держбюджету. Київська міська державна адміністрація має вирішити питання благоустрою прилеглої до пам’ятника території за кошти міського бюджету.
У пояснювальній записці, зокрема, зазначено: «Нами було задумано архітектурно-скульптурний ансамбль, який органічно поєднується з існуючим середовищем ландшафно-аріхектурного пам’ятника «Аскольдова Могила», «Братство» і відображенням подій, що відбулися 918 року, тому ця композиція зображує молодих людей, кожен з яких є окремою особистістю. Спільнота студентів, братів за духом, яку об’єднала любов до батьківщини, віра в майбутнє та героїчна загибель».
Авторський колектив композиції не раз звертався до вищих посадових осіб Міністерства культури і мистецтв, Державного комітету України з будівництва та архітектури, виконавчого органу Київської міської ради та Головного управління культури, мистецтв та охорони культурної спадщини з проханням створити позитивні резерви. Однак і досі немає замовника, а це гальмує подальшу роботу скульпторів. Композицію уже відформовано. А подальша її доля залишається невідомою.

Олена Дмитрівна Бойко, провідний науковий співробітник Інституту історії України, відділ історії української революції:
- Безумовно, це був подвиг, який засвідчив, що є люди, для яких Україна - найдорожче. Ці молоді люди - обличчя молодої України. Дуже прикро, що і нині ніхто не хоче чути правди. Так народжуються міфи, що характерно для нашої історії, для поляризації надій. За часів української революції ці міфи слугували певним політичним силам, які звинувачували Центральну Раду та її керівництво у загибелі молоді. Чому ці міфи такі живучі? Напевно, це спадок радянської історії. Правда про ці події є в сучасних історичних довідниках і енциклопедіях, в історичній літературі. Як було насправді?
Молоді люди відгукнулися на заклик захистити свою батьківщину. Головне - це символ жертовності, віра у світлі ідеали України. Найкращим пам’ятником став відомий вірш Тичини, який і досі сучасно звучить. Нині встановлено частину імен загиблих. Неправда, що в Крутах стояли на смерть тільки студенти. Там були військові і юнкери… Однак подвиг без цього не стає меншим. Гадаю, й нині знайшлися б молоді люди, які його повторили б. Ціле покоління, яке здобувало освіту в незалежній Україні, - патріоти.
Нових фактів за цей час не виявлено. Інша справа, що за радянських часів ці факти не були відомі широкому загалу. Це і спогади сучасників і спеціальна література. З останніх робіт можу назвати книжку Тимченка «Перша українська більшовицька війна». Автор виклав ці події досить вдало, спираючись тільки на реальні факти. Також є цікава збірка «Крутянська подія». Вона вийшла 1972 року в Канаді. Там багато цікавих фактів: інтерпретації в ході Першої українсько-російської війни, місце і роль цього бою. Бій під Крутами відіграв неабияку стратегічну роль, адже відбувся в день, коли в Києві почалося січневе більшовицьке повстання. Саме тому неможливо було направити до Крут підкріплення. Однак цей бій на добу затримав просування більшовицьких військ на Київ. Це дало змогу виїхати і урядовцям Центральної ради, і частині мирних жителів. Симон Петлюра знав про ситуацію під Крутами, але на той час резервів не було. У книжці Тимченка, де він простежує кожен день подій у Києві, видно, як цей бій вплинув на становище українських військ. А воно, на жаль, було безнадійним. Тому цей подвиг був відчайдушним кроком.
Нині розробляється культурно-туристична програма, яка вимагає відвідування Крут. Заплановано встановити пам’ятник. На жаль, автори меморіалу, за офіційною інформацією, не хочуть чути правду, натомість спираються на міфи. Звідки взялися ці 300 спартанців? Існують інші цифри. Та подвиг справді був. Молодь має відвідувати це місце. Сучасна влада таки перейнялася тими подіями. Що дуже важливо. Хочеться порадити їй робити це професійніше, спираючись на реальні факти.
Нині українцям не вистачає саме патріотизму -- і попередньому поколінню, і молоді, - ще й тому, що бракує знання правдивої історії. Саме українська історія є тією національною ідеєю, яка може об’єднати українців.
Що знають про бій під Крутами вихованці Київського військового ліцею імені Івана Богуна?
Юрій Матвійчук, ліцеїст 11 класу - 4 курс:
Це дуже важлива дата в нашій історії, адже молоді люди захищали нашу рідну землю: знали, що можуть перемогти. Їх було менше, але вони боролися до останнього, і всі полягли. Це був дуже мужній крок. Потрібно віддавати їм честь і шану, адже юнаки прославили нашу землю. Участь у бою взяли молоді студенти, курсанти. Їх було близько 300. Вони протистояли нападникам без зброї. Не скажу нині, що всі могли б вчинити таким чином.
Бритал Дмитро, навчається в 11 класі:
Хочу розповісти про трагічну сторінку в долі нашого українського народу - бій під Крутами. Це відбулося 1918 року між територією сучасного міста Бахмач та Ніжином. То була дуже кровопролитна битва. Супроти досить великої підготовленої армії виступили прості юнаки, студенти, які не були добре підготовлені. Муравйов був на чолі ворогів. Ця битва не дуже обдумана. Однак 300 юнаків, які добровільно вийшли відстоювати Україну, були сильнішими духом, ніж армія Муравйова. Вони відстоювали свою мову, культуру, боролися за нову велику державу Україну. Якби сталася така подія нині, пішов би захищати батьківщину.
Скрипка Сергій, 4 курс:
Це було 1918 року на Східній Україні. Російські війська виступили проти незалежності УНР. Війська Симона Петлюри були мало підготовлені. До лав армії набирали звичайних юнаків. Переважно з сіл. Ставлення до цієї події шанобливе. У нашому ліцеї двічі ставилися вистави, присвячені Героям Крут. Четвертий курс ліцеїстів готує випуск газети, присвячений їхній пам’яті. За традицією ми передамо її молодшим курсам, щоб і вони вшановували пам’ять загиблих героїв. Їдемо до Львова на День Соборності України. Спілкуватимемося з ліцеїстами, заклад яких названо на честь Героїв Крутів. Авжеж, я пішов би захищати батьківщину. Інакше не вступав би до ліцею.

"ПАМ’ЯТІ ТРИДЦЯТИ"

На Аскольдовій Могилі
Поховали їх --
Славних, молодих…
На Аскольдовій Могилі
Український цвіт!--
По кривавій по дорозі
Нам іти у світ.
На кого посміла знятись
Зрадника рука? --
Квітне сонце, грає вітер
І Дніпро-ріка…
На кого завзявся Каїн?
Боже, покарай! --
Понад все вони любили
Свій коханий край.
Вмерли в Новім Заповіті
З славою святих, --
На Аскольдовій могилі
Поховали їх.

Павло ТИЧИНА
 
N

niranjan

Guest
Відповідь: Бій під Крутами

" Юним "

Слова: Володимир Скоробський

Присвячено Героям Крут


Історія – книга народів,
І кожен записаний в ній,
І ті, що жертовно, у згоді
Покрили під Крутами сніг.

Безвусії юні герої
Вступили в нерівний двобій.
Мов триста спартанців, собою
Закрили крутянський прохід.

А в Києві дзвони в тривозі
І київські лики святі
За тих, хто в січневі морози
Вступили під Крутами в бій.

Юначе, гартуйся до бою,
І дух своїх предків заклич.
Згадай, як Виговський з ордою
Втопили в крові москалів.

Богданову славу, й Мазепи,
Відвагу Сірка і князів
Вклади в своє серце як треба
І смерть подолати зумій.

А в Києві дзвони в тривозі,
І київські старці сумні
За тих, хто в січневі морози
Скропили крутянські сніги.

Ніхто з них не втік з поля бою,
Полягли усі як один,
А все ж перемогу собою
Лишили нащадкам в примір.

Відваги, завзяття і жертви,
Незламної волі зачин,
Життям поборолись до смерти
І смерть побороли із тим.

А в Києві в січні морози
І дзвони замовкли сумні
За тих, хто зробили, що в змозі,
Скропили крутянські сніги.

Юначе, гартуй свою волю,
Як прийде година й тобі,
Коли Бог покличе й Вкраїна
Закрити крутянський рубіж.

А в небі ангельськії хори,
І київські лики святих
Приймають безвусих героїв
Й ведуть до Творця на поклін.

Виспівують "Слава Героям!"
І Богу складають поклін.
 

TerAn

A---C-D-#D-E---G
Відповідь: Бій під Крутами

Найцікавіше, що 500 студентів смогли протистояти об'єднаним більшовицьким арміям, яки переважали Героїв Крут і озброєнням, і кількістю. Але студенти завдяки своєму бойовому духу та бажанні захищати Україну смогли затримати армії Березіна, Знаменського та Єгорова, що наступали в напрямку залізничного напряму Бахмач-Київ. Більшість загунуло, але тим одиницям все ж таки вдалося затримати наступ на декілька днів розібравши колію. На мою думку, то є справжні Герої, що поклали свої голови за Україну.
Слава Україні! Героям Слава!
 

Ultraviolet

Active Member
Я слышал, что поражение закончилось "ритуальной" кастрацией пленных.
 

Life-ua

+ плюс - минус
Бій під крутами це приклад - що Українці це великий народ , і того що ці хлопці були ладні віддати життя заради своєї країни - яскраво свідчить .

А Муравьёв знатний мерзотник - який знищив багато Українців за своє життя . (я про його злочини якось читав) . Ганьба йому !
 
Відповідь: Бій під Крутами

Росії завжди була потрібна Україна як житниця з працелюбними людьми і її чорноземами , з невичерпними багатствами надр . Саме тому вона досі так чіпляєтся за неї знищуючи все те , що вдавалося досягнути величезними стараннями , любою ціною.От вам Крути , три голодомори , Друга Світова війна , після якої залишилася лише третина корінного населення України , сталінські репресії.
"Звільнені" місця -за рахунок убитих , закатованих , висланих до Сибіру-заповнювали своїми пропагандистами , вплив яких відчувається досі .
ГЕРОЯМ СЛАВА!
 

cem

gott mit uns
Відповідь: Бій під Крутами

вічна пам`ть героям котрі полягли за Україну та її народ.
 
Зверху