Установка газового счетчика в квартиру. где, сколько?

skull19

Active Member
Кому-нибудь за последнее время устанавливали счетчики бесплатно?
Не поделитесь, сколько времени прошло от принятия вашей заявки до непосредственно установки?
Напишите так же, пожалуйста, какое газовое оборудование используется у вас дома (плита, колонка и т.д.) ;)
Осенью 2015 года отцу установили бесплатно. Там газовая колонка. Район Дзержинки. Сначала в 2013 году ходили эти газовики, записывали всех в очередь на бесплатную установку счётчиков. Я отговорил ставить их, так как тогда это было бы не особо выгодно. В том году пришли и снова предложили. Согласились. Через неделю пришли дядьки и поставили. Бесплатно. Учитывая, что он там один живёт теперь, то ему выгоднее со счётчиком. Да наверное если б и не один, то всё равно выгоднее
 

Dr.Blender

New Member
П. 3.2 НПАОП 0.00-1.76-2015 "Власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)) повинен забезпечити утримання систем газопостачання відповідно до вимог чинного законодавства України."
П. 5.4 НПАОП 0.00-1.76-2015 "Технічне обслуговування внутрішніх газопроводів і газового обладнання житлових і громадських будівель, комунально-побутових об’єктів невиробничого характеру здійснюється відповідно до вимог документації з експлуатації заводів-виробників газового обладнання на договірних засадах.
Умови для технічного обслуговування забезпечуються власником (балансоутримувачем та/або орендарем (наймачем)) відповідно до вимог чинного законодавства України."
П. 24.3 ДБН В.2.5-20-2001 "Эксплуатация систем газоснабжения населенных пунктов должна осуществляться предприятиями, получившими в установленном порядке лицензию и разрешение органов Госнадзорохрантруда на право выполнения этих работ.
П. 3.1 НПАОП 0.00-1.76-2015 "Роботодавець повинен одержати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки відповідно до вимог Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1107 (далі - Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки)."

Ваша участь в обслуговуванні своєї системи газопостачання заключається в укладенні угоди з підприємством, що має Дозвіл на ці роботи. Особисто участі в обслуговуванні Ви не приймаєте (хіба що у вас є своя газова служба і ви отримали Дозвіл).
 
Останнє редагування:

Alexsandr

Well-Known Member
Власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)) повинен забезпечити утримання систем газопостачання відповідно до вимог чинного законодавства України."
Ваша участь в обслуговуванні своєї системи газопостачання заключається в укладенні угоди з підприємством, що має Дозвіл на ці роботи. Особисто участі в обслуговуванні Ви не приймаєте
Стоп. Это если собственник того же счетчика не газовая компания. иначе счетчик таки мой. Поэтому далеко не только договор. И дальше. Стены, мебель где они находятся, это моя собственность, какое иу кого-то право резать, бить... без согласования?
Дальше
На сайте газовой конторы нашей (сумыгаз). "За техническое состояние и безопасность эксплуатации газового оборудования (в том числе счетчиков) ответственность несут потребители природного газа и собственники жилья."
т.е. опять не только договор даже счетчик не мой.
 

Dr.Blender

New Member
Різні терміни мають різне значення. Нести відповідальність не значить проводити технічне обслуговування. А безпечність експлуатації - так Вам інструктаж повинні були проводити (повинні провести не значить провели =) ). Ваше погодження щодо місця встановлення повинно відбуватись на стадії проекту/ескізу (але від вашого "хочу/не хочу" залежить лише діапазон можливостей у межах визначених нормативними документами).
P.S. Можете створити власний сайт і написати там, що ви газом користуєтесь безкоштовно і Вам за це ще зобов'язані доплачувати. Я ж дав пункти з нормативної документації.
 

Alexsandr

Well-Known Member
За техническое состояние и безопасность эксплуатации газового оборудования
По сути это обслуживание. Протереть, понюхать не воняет ли, не заклинило ли... Это пользователь делает и это обслуживание. А не только договор. И это не противоречит выдержкам из документов.

.2 НПАОП 0.00-1.76-2015 "Власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)) повинен забезпечити утримання систем газопостачання відповідно до вимог чинного законодавства України."
Трубы красятся? Это уже обслуживание.

"Эксплуатация систем газоснабжения населенных пунктов должна осуществляться предприятиями, получившими в установленном порядке лицензию и разрешение органов Госнадзорохрантруда на право выполнения этих работ.
Это скорее всего к подаче газа, нас же интересует потребление и приборы учета на конечной точке. Иначе получается, что газом пользоваться нельзя населению.

Так что, там ничего нет про то, что у пользователя только договор. Наоборот, пользователь обязан обслуживает свой маленький участок.
 

Dr.Blender

New Member
Чим відрізняється експлуатація від обслуговування? Чим відрізняється "зобов'язаний забезпечити обслуговування" від "зобов'язаний обслуговувати"?
Наведіть мені пункт з нормативної документації, де вказано, що споживач/власник ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ ОБСЛУГОВУВАТИ внутрішньоквартирну (внутрішньобудинкову) систему.
 

Alexsandr

Well-Known Member
Чим відрізняється експлуатація від обслуговування?
К примеру. Я эксплуатирую машину и мне плевать на её состояние. Её вечером должны обслужить механики. Помыть, выяснить что стучит, заменить, выравнять вмятины...

3.2. Власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)) повинен забезпечити утримання систем газопостачання відповідно до вимог чинного законодавства України.

3.3. Власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)) відповідає за технічний стан і безпечне користування газопроводами, газовими приладами, димовими та вентиляційними каналами.

Вентиляционные каналы в квартире/доме принадлежат сумыгаз? Дымоход тоже Сумыгаз принадлежит? Или они только проверяют из?

е вказано, що споживач/власник ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ ОБСЛУГОВУВАТИ внутрішньоквартирну (внутрішньобудинкову) систему.
5.10. Власники (балансоутримувачі та/або орендарі (наймачі)) житлових і громадських будинків, підприємств комунального та побутового обслуговування населення повинні:
.... (куски только вставляю)
утримувати в належному до експлуатації стані фасадні та внутрішні газопроводи;

своєчасно перевіряти стан і за потреби проводити ремонт димових і вентиляційних каналів, оголовків димоходів;

повідомляти газорозподільне підприємство про необхідність відключення газового обладнання у разі несправності димових і вентиляційних каналів;

своєчасно перевіряти стан і у разі потреби проводити ремонт систем урівняння потенціалів усіх металевих комунікацій (у тому числі і газових) всередині будівлі та перевіряти системи захисного заземлення, змонтованого в будівлі обладнання, яке підключено одночасно до газової та електричної мережі.
 

Dr.Blender

New Member
Вибираєте лише підпункти, які на вашу думку підходять, а перший не берете до уваги?

"5.10. Власники (балансоутримувачі та/або орендарі (наймачі)) житлових і громадських будинків, підприємств комунального та побутового обслуговування населення повинні:

забезпечувати безперешкодний доступ до всіх приміщень будинків представникам газорозподільного підприємства для проведення технічного обслуговування газового обладнання і перевірки приміщень на загазованість та за необхідності відключення газового обладнання; ..."

Так хто проводить технічне обслуговування?
Ми починали про лічильник, а тепер кажете про дим./вент. канали і будівельні конструкції - це вже зовсім інше. Обслуговуванням всього цього повинен займатись ЖЕК/ОСББ.
 

Alexsandr

Well-Known Member
Вибираєте лише підпункти, які на вашу думку підходять, а перший не берете до уваги?
Вибираю які підходять. ці ж пункти ніхто не відміняв.
Так хто проводить технічне обслуговування?
утримувати в належному до експлуатації стані фасадні та внутрішні газопроводи;

своєчасно перевіряти стан і за потреби проводити ремонт димових і вентиляційних каналів, оголовків димоходів;
І ті і інші. покладення на обслуговуванні і у тих і у інших. Утримування в належному стані це технічне обслуговування :) немає того, що тільки хтось один усе робить, контролює, перевіряє...
Ми починали про лічильник, а тепер кажете про дим./вент. канали і будівельні конструкції - це вже зовсім інше.
утримувати в належному до експлуатації стані фасадні та внутрішні газопроводи;
Газова труба та навіть газовий лічильник -це все можна віднести до газопроводу.
Виявляти витік газу теж буде газове господарство? чи це роблять споживачі по факту?
 

Dr.Blender

New Member
Ви плутаєте газопровід з системою газопостачання.

"2.1. У цих Правилах терміни та визначення позначених ними понять вжиті у таких значеннях:
...
система газопостачання
- технічний комплекс, до складу якого входять:
- газопроводи і споруди на них;
- газовикористовуючі установки, резервуарні, групові та індивідуальні установки зріджених вуглеводневих газів, а також газифіковані житлові та громадські будинки;
- газорегуляторні пункти та установки;
- вузли обліку газу;
- газифіковані промислові, сільськогосподарські та інші підприємства, котельні;
- засоби електрохімічного захисту від корозії;
- допоміжне технологічне обладнання, що забезпечує роботу системи газопостачання;
...
технічне обслуговування - системи обходів (оглядів), ремонтів, які дають змогу утримувати обладнання в справному стані. При технічному обслуговуванні здійснюються контроль за технічним станом, перевірка на загазованість, виявлення місць витоку газу, очищення, змащення, регулювання та інші операції з утримання працездатності і справності системи газопостачання; ..."
 
Зверху