Оффтопики. Сумы.

d324co

Well-Known Member
На Сумщині піднялася ціна на дрова
17:00 / 16 ноября 2021

На Сумщині цього опалювального сезону піднялася ціна на дрова. Мешканці мікрорайону Баранівка у Сумах кажуть, що — втричі. За словами заступника начальника обласного управління лісового господарства Євгена Фролова, вартість зросла на 10-15%. А для юридичних осіб вартість підвищилася майже у чотири рази.
You must be registered for see images

Сумчанці Любові Підлужній, яка мешкає у приватному секторі на Баранівці, машини дров, це два куби, вистачає на три зимових місяці. Потім, говорить жінка, буде переходити на газ.
“Якщо минулого року ми купляли дрова по 200 грн/м³, то в цьому році вже — 600 грн/м³. Тобто, машину привезти це треба 2100 грн, 1800 грн – найдешевше. А їх привези, то ще й нарубай, ще й попиляй. Старих багато. Не в змозі все зробити. Якщо палити ці дрова у дров’яному котлі, це кожні 10-15 хвилин треба підкидати. Дихати отим чадом можна?”, — розповідає вона.
Пані Любов говорить: те, що раніше спалювала на городі, тепер береже для груби.
You must be registered for see images

Заступник начальника обласного управління лісового господарства Євген Фролов зазначає, що здорожчання вартості дров для населення спричинено підвищенням вартості паливно-мастильних матеріалів та збільшення мінімальної зарплати, однак найбільше ціна зросла для юридичних осіб.
“Населення, згідно з чинним законодавством, має право придбати паливні дрова безпосередньо у лісгоспів за прямими договорами. Вартість цих дров піднялася з минулого року, але не дуже суттєво, можливо, у розмірі 10-15%. Зараз вартість дров паливних без ПДВ — десь 700-800 грн/м³. Юридичні особи купують дрова паливні на відкритих аукціонних торгах. Там ситуація з вартістю зовсім інакша. Враховуючи попит, самі учасники торгів можуть кратно підвищити цю вартість”, — розповідає він.
You must be registered for see images

Про причини зростання ціни на тверде паливо розповів керівник краснопільського “Теплоенерго” Микола Супрун: “Виставляють лот на аукціон, умовно, 1000 м³ за 800 грн/м³ і починаються торги: той каже: 900 грн, той — 1000 грн і доходить до 2,5 тис. грн/м³. Сьогодні вмішуються в торги люди, які купляють і використовують ці дрова на виробництво OSB-плити. За кордон відправляють дровами, там ціна значно більша, не те, що на внутрішній ринок, на опалення воно йде”.
За словами Фролова, за 9 місяців 2021 року в області продали на 9 тисяч метрів кубічних дров менше, ніж за такий же період у 2020 році.
Джерело:
А ми дивуємось - чому навкруги дерева пиляють, здебільшого міцні...
 
  • Like
Реакції: Aiir

d324co

Well-Known Member
Вполне логичный финал "понтов". А ведь еще зимы не было, с намерзанием мокрого снега...
 
Останнє редагування:

d324co

Well-Known Member
Запам'ятайте це прізвище. Він далеко піде (принаймні у Сумах)

 

d324co

Well-Known Member

То депутат... А який розголос був би, якщо на його місці був би пересічний громадянин ???
 
Зверху